Αυλαία και αναμονή στήριξης

Αυλαία και αναμονή στήριξης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται θέατρα και κινηματογράφοι για την ανακοίνωση των μέτρων επιδότησης της κενής θέσης ή της «καθόλου» θέσης με βάση τα νέα δεδομένα. 

Χθες ήταν η τελευταία μέρα λειτουργίας για τις θεατρικές αίθουσες, τους συναυλιακούς χώρους, τα μουσεία και τους κινηματογράφους που βρίσκονται στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας με βάση τον επιδημιολογικό χάρτη. 

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για το θέατρο, τις συναυλίες, τον χορό και τον κινηματογράφο βρίσκονται σε τελική φάση επεξεργασίας από τα υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Εργασίας και προβλέπουν τη στήριξη των επαγγελματιών και στις δύο περιπτώσεις: κατά τη λειτουργία τους με μειωμένη προσέλευση κοινού και κατά την αναστολή της λειτουργίας τους με εντολή της πολιτείας. 

Στην πρώτη περίπτωση η επιδότηση της κενής θέσης θα ανέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 10 ευρώ ανά θέση για τις θεατρικές, συναυλιακές (π.χ. στο Μέγαρο Μουσικής) και χορογραφικές παραγωγές και σε 4 ευρώ ανά θέση για τις κινηματογραφικές προβολές. Το ποσοστό των θέσεων που θα επιδοτηθούν θα κυμανθεί περίπου στο 40%, κατά τι μειωμένο στους κινηματογράφους, που όμως έχουν περισσότερες προβολές να δηλώσουν σε σχέση με τις θεατρικές παραστάσεις. Ενα σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και εντάσσεται στις προϋποθέσεις για να ενταχθεί ένας παραγωγός στο μέτρο είναι το ποσοστό της απώλειας στον τζίρο της επιχείρησης από την περυσινή χρονιά. 

Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος της φετινής χρονιάς. Μέριμνα επρόκειτο να ληφθεί και για τα θέατρα και τις υπόλοιπες δομές του πολιτισμού που από σήμερα είναι κλειστές με ένα αντίστοιχο μοντέλο επιδότησης αλλά με μικρότερα ποσοστά κάλυψης θέσεων. 

Ετσι, π.χ. ένας θεατρικός παραγωγός στην Αττική ή στη Θεσσαλονίκη θα μπορεί να ενταχθεί στο μέτρο επιδότησης κενής θέσης για τον μήνα Οκτώβριο και στις ρυθμίσεις για τα κλειστά θέατρα από τον Νοέμβριο. Οι δικαιούχοι για την υπαγωγή τους στα μέτρα θα δηλώνουν τα στοιχεία τους και τη δυναμικότητα των χώρων που διαχειρίζονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Πάντως στις περίπου 15 μέρες που πρόλαβαν να λειτουργήσουν τα θέατρα στην Αττική –όσα αποφάσισαν να σηκώσουν αυλαία– και παρά τους περιορισμούς στη χωρητικότητα, το κοινό φαίνεται πως ανταποκρίθηκε και στήριξε την προσπάθεια παραγωγών και καλλιτεχνών. «Ηταν ένα καλό crash test για να δει κανείς την ασφάλεια της διαδικασίας. Ο κόσμος έδειξε ότι ήθελε να πάει στο θέατρο», λέει στην «Κ» ο θεατρικός παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, που διαχειρίζεται το Σύγχρονο Θέατρο με την ομάδα Νάμα και το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. «Τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται πολύ σοβαρά», σχολιάζει από την πλευρά του ο Πάνος Κατσαρίδης των «Αθηναϊκών Θεάτρων», «καθώς μπήκαμε σε διαδικασία παραγωγής και εξόδων μόλις για 15 μέρες». Μετά την ανακοίνωση των μέτρων, το κοινό, λέει ο κ. Κατσαρίδης, ανταποκρίθηκε υποστηρικτικά και αγόρασε τα τελευταία εισιτήρια της Κυριακής. Από σήμερα, αναστέλλονται ξανά οι συμβάσεις του προσωπικού και όλα τελούν εν αναμονή των νέων οικονομικών μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή