Αληθινές ιστορίες και οι πρωταγωνιστές τους

Αληθινές ιστορίες και οι πρωταγωνιστές τους

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν το 2017, όταν το νέο πολιτιστικό φεστιβάλ «mind the fact» απλώθηκε στις γωνιές της Αθήνας τότε, από τον σταθμό Λαρίσης μέχρι του Ψυρρή, την πλατεία Κοτζιά και το Σύνταγμα, και συστήθηκε στο κοινό μέσα από διάφορες δράσεις. Από σήμερα έως και την Κυριακή επιστρέφει, αλλά αυτή τη φορά διαδικτυακά. Φτιαγμένο από την αρχή –λόγω πανδημίας– για να παρουσιαστεί στο Διαδίκτυο. Και αυτή τη φορά έχει συγκεντρώσει δημιουργούς απ’ όλα τα μέρη του κόσμου και τα καλλιτεχνικά πεδία· ανθρώπους του θεάτρου, του χορού, των εφαρμογών και όχι μόνο. 

Η ιδιαιτερότητα όπως και τότε, μας θυμίζει η σκηνοθέτις Γιολάντα Μαρκοπούλου, είναι ότι παρουσιάζει αληθινές ιστορίες και οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι αυτοί που τις βίωσαν. Οπως για παράδειγμα η ομάδα προσφύγων που έχει αναλάβει η ίδια, εδώ και δέκα χρόνια. Εκείνη άλλωστε μαζί με τη συνάδελφό της Ιωάννα Βαλσαμίδου καθιέρωσαν το «mind the fact» festival και αυτό που τις ένωσε το 2010, όταν πρωτογνωρίστηκαν, ήταν το θέατρο-ντοκουμέντο. Η μία είχε επικεντρωθεί στο θέμα των προσφύγων και η άλλη στο ζήτημα των αστέγων.

Το φεστιβάλ ξεκινάει από σήμερα και θα παρουσιάζεται κάθε βράδυ στις 9, με τρεις δράσεις, έως την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, διαδικτυακά στον ιστότοπο: www.mindthefact.gr. Η φετινή θεματική «we need more space» πραγματεύεται την έννοια του χώρου, ψηφιακού, φυσικού, προσωπικού, κοινωνικού, πλανητικού.  Το επιτρέπει εξάλλου η συνθήκη που ζούμε όλοι. Ανθρωποι λοιπόν από διαφορετικά μέρη της Γης ενώνουν τις φωνές τους, δημιουργούν, παρουσιάζουν. Πρόσφυγες που διαμένουν σε διαφορετικές ηπείρους συναντιούνται σε μια κοινή θεατρική πρόβα στο Διαδίκτυο. Αστεγοι συμπολίτες μας που μιλούν για τον δικό τους εγκλεισμό, μέσα από το τηλέφωνο, αυτόχθονες της Αμερικής οι οποίοι διεκδικούν πίσω τη γη τους, καθώς και πολίτες της Ευρώπης που στέλνουν μηνύματα για την αλληλεγγύη και γράφουν μουσική.

Οι εμπνεύστριες του φεστιβάλ το αντιλαμβάνονται ως «ένα υβριδικό μοντέλο καλλιτεχνικής παραγωγής, που φιλοδοξεί να στρέψει το βλέμμα στον Αλλο, αναδεικνύοντας αληθινές ιστορίες που συμβαίνουν στην κοινότητα, στην πόλη, στον κόσμο». Συμμετέχουν οι Σοφία Μαραθάκη, Σοφία Μαυραγάνη, Δημήτρης Τράκας, Πάρις Μέξης, Γιάννης Παναγόπουλος, Ελένη Ευθυμία, Ερατώ Τζαβάρα, Χρήστος Συμεωνίδης, Αλέξανδρος Λαβράνος κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή