Κατασκοπικό θρίλερ στην Τεχεράνη με φόντο… την Αθήνα

Κατασκοπικό θρίλερ στην Τεχεράνη με φόντο… την Αθήνα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tehran
ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2019)
Δημιουργός: Ντάνα Ιντεν,
Μάορ Κον, Ομρι Σέναρ
Ερμηνείες: Νιβ Σουλτάν,
Σον Τουμπ, Μενάσι Νόι
 
Μπορεί να έχει περάσει κάποιος καιρός από την πρώτη κυκλοφορία της, ωστόσο αξίζει να ασχοληθούμε με τη σειρά της Apple TV από το Ισραήλ, σημαντικό μέρος της οποίας άλλωστε είναι γυρισμένο στην Αθήνα. Η Τάμαρ, μια Ισραηλινή πράκτορας, προσγειώνεται μυστικά στο εχθρικό Ιράν, από όπου κατάγεται, προκειμένου να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή. Από την αρχή ωστόσο τα πράγματα πηγαίνουν στραβά και πλέον εκείνη βρίσκεται κυνηγημένη στους δρόμους της Τεχεράνης με τις Αρχές στο κατόπι της.

Η Αθήνα «ντουμπλάρει» την πρωτεύουσα του Ιράν σε αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε μια διαδήλωση για τη χρήση χιτζάμπ στο Πανεπιστήμιο, η οποία φαίνεται ξεκάθαρα γυρισμένη στο Πεδίον του Αρεως. Το καλό με το «Tehran» είναι πως δεν μένει περιορισμένο στις καταδιώξεις και στο σασπένς, το οποίο πάντως έρχεται αβίαστα και καθηλώνει τον θεατή. Οσο η πρωταγωνίστρια προσπαθεί να ξεφύγει από τους διώκτες της και ταυτόχρονα να φέρει εις πέρας την αποστολή, εμείς βλέπουμε γύρω της έναν ολόκληρο κόσμο, από κοινωνική και πολιτική σκοπιά· είναι η Τεχεράνη, με βλέμμα αρκετά «καθαρό», απαλλαγμένο από αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις στις περισσότερες περιπτώσεις.
 
Το μόνο αγόρι
στη Νέα Υόρκη ★★★½
ΚΟΜΕΝΤΙ (2017)
Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουέμπ
Ερμηνείες: Κάλουμ Τέρνερ,
Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Πιρς Μπρόσναν
 
Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα φιλμ του Μαρκ Γουέμπ, ενός από τους καλύτερους «εναλλακτικούς» της σύγχρονης αμερικανικής δραμεντί. O Τόμας (Κάλουμ Τέρνερ) είναι άλλος ένας μπερδεμένος νεαρός που περιπλανιέται στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Το ταλέντο του στο γράψιμο καταπιέζεται από τον εκδότη πατέρα του (Πιρς Μπρόσναν), ενώ η κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένος τον βλέπει μόνο σαν φίλο. Η καθημερινότητά του, ωστόσο, θα αλλάξει χάρη σε δύο νέες γνωριμίες: αυτή ενός μποέμ συγγραφέα (Τζεφ Μπρίτζες), που μετακομίζει δίπλα του, κι εκείνη της πανέμορφης Τζοχάνα (Κέιτ Μπέκινσεϊλ), η οποία τυχαίνει να είναι και ερωμένη του πατέρα του.

Ο Μαρκ Γουέμπ και ο σεναριογράφος του Αλαν Λεμπ στήνουν μια ενδιαφέρουσα και πολύ τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης, με φόντο έναν κόσμο γεμάτο γουντιαλενικό ρομαντισμό σε σύγχρονη συσκευασία. Στους κοινωνικούς κύκλους των τεχνών, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία, οι άνθρωποι ακούν μουσική από βινύλια, γράφουν σε γραφομηχανές, ενώ ο νεαρός πρωταγωνιστής δεν φαίνεται να έχει ιδέα από smartphone και Facebook. Και αν αυτές οι ιδιαιτερότητες κινδυνεύουν να εντάξουν το φιλμ σχεδόν στην κατηγορία της… φαντασίας, είναι οι οξυδερκείς παρατηρήσεις του και οι ερμηνείες που τελικά το υψώνουν σε μία από τις καλύτερες κομεντί που είδαμε τα τελευταία χρόνια.

Κατασκοπικό θρίλερ στην Τεχεράνη με φόντο… την Αθήνα-1
 O Κάλουμ Τέρνερ στην ταινία «Το μόνο αγόρι στη Νέα Υόρκη», που προβάλλεται από το Cinobo. 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή