Με «Μετακίνηση 7» πάμε παντού

Με «Μετακίνηση 7» πάμε παντού

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και όμως, οι μετακινήσεις μας δεν τελειώνουν με το 6, τον αριθμό της άθλησης. Υπάρχει και η «Μετακίνηση 7», η διαδικτυακή δράση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (ΔΘΠ), που μας βγάζει έξω στην πόλη με διαφορετικό τρόπο: Προτείνοντας τόπους όπου συναντιέται η πραγματικότητα με τον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

«Η ιδέα ήταν να μη μείνουμε άπραγοι αυτή την περίοδο και να κάνουμε κάτι για τον ψηφιακό χώρο που θα εκφράζει τον χαρακτήρα του ΔΘΠ και θα συνδέεται με το πρόγραμμά του», λέει η σκηνοθέτις Ζωή Χατζηαντωνίου, που είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση και οργάνωση του project. «Σκοπός μας ήταν να αποτυπώσουν οι καλλιτέχνες που συνεργάζονται με το ΔΘΠ ό,τι συμβαίνει το διάστημα μεταξύ της αναμονής και της νέας εξόδου, δηλαδή μέχρι να ξανανοίξουν τα θέατρα. Μπορούμε άραγε να αποτυπώσουμε κινηματογραφικά αυτή την αδιάκοπη ροή των σκέψεων για την τέχνη, που δεν σταματούν παρότι βρισκόμαστε σε φαινομενική ακινησία, πριν ξεκινήσει η προετοιμασία των προγραμματισμένων παραγωγών;».

Αυτοί οι προβληματισμοί «γέννησαν» 11 βίντεο μικρής και μεσαίας διάρκειας, που παρακολουθούμε μέσω του ιστότοπου του ΔΠΘ (www.dithepi.gr). Η δράση «Μετακίνηση 7» είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες: Η πρώτη αφορά το θέατρο και περιλαμβάνει 6 κινηματογραφικές «αφηγήσεις» ισάριθμων δημιουργών. Οι σκηνοθέτες Σίμος Κακάλας, Λευτέρης Γιοβανίδης, Τάκης Τζαμαργιάς, Δημήτρης Καραντζάς, Ζωή Χατζηαντωνίου και Αντζελα Μπρούσκου εμπνεύστηκαν από τα έργα που πρόκειται να ανεβάσουν στη σκηνή, και χάραξαν διαδρομές που συνδέουν τη δραματουργία με την πόλη. 

Η δεύτερη ενότητα σχετίζεται με τον χορό κι έχει τίτλο «Social DisDancing». Πρόκειται για 4 σύντομα βίντεο που πραγματοποιήθηκαν με την επιμέλεια της χορογράφου Πατρίσιας Απέργη. «Μουδιάσαμε, για να ανακαλύψουμε πόσο πόνο προκαλεί το ξεμούδιασμα», λέει η ίδια, κι έτσι βγήκαν στον δρόμο και κατέγραψαν διαφορετικά σημεία του Πειραιά μέσα από τις ιστορίες ηρώων-ανθρώπων που ζουν την καραντίνα. Ας θυμίσουμε ότι το φεστιβάλ χορού Arc, που κάθε χρόνο διοργανώνεται από το ΔΘΠ, είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο – με ή χωρίς θεατές στην αίθουσα.

Τέλος, στην ενότητα της μουσικής εκτός από μια σύντομη διαδρομή που πρότεινε μέσα στις γιορτές η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Πειραιά, η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή στη δική της «Μετακίνηση 7» φτάνει μέχρι την Ελληνογαλλική Σχολή Jean d’ Αrc, με αφορμή το «Σχολείον των Ντελικάτων Εραστών» του Ρήγα Βελεστινλή. Το βίντεο είναι σε σκηνοθεσία του Αντώνη Κάππα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή