Τα χρώματα στον καμβά του Μπρέντον

Τα χρώματα στον καμβά του Μπρέντον

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έναρξη εμφανίζεται η Τζένιφερ Λόπεζ όχι ως πρωταγωνίστρια της σόουμπιζ, αλλά ως συγγενής του Μπρέντον, κάνοντας μια εισαγωγή στην ταινία. Δεν μιλάει για το καλλιτεχνικό έργο, αλλά για το πρόσωπο, για τη «διαδικασία αποδοχής». «Το Μπρέντον», λέει με συγκίνηση, «είναι ανίψι μου». Οι αντωνυμίες, σε όλη τη διάρκεια της μικρού μήκους ταινίας «Draw with me», του Κωνσταντίνου Βενετόπουλου, είναι ουδέτερες.

Το Μπρέντον, όταν αποφάσισε να αυτοπροσδιοριστεί ως τρανς ήταν ακόμη στην εφηβεία, τώρα είναι δευτεροετές στο κολέγιο, σπουδάζοντας υποκριτική. Η περίπου 20λεπτη ταινία, που ήδη κάνει καριέρα στην Αμερική και βρίσκεται στον δρόμο προς τις υποψηφιότητες για την 93η απονομή των Οσκαρ στην κατηγορία των Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, είναι γυρισμένη σαν μια ιδιότυπη χορογραφία χρωμάτων και μουσικής. Το Μπρέντον ζωγραφίζει σε καμβά, χαρτί και στους τοίχους του δωματίου του, βάφει συχνά το πρόσωπό του με γραμμές σαν να είναι παλέτα χρωμάτων. Της ειρήνης ή του πολέμου;

Ο θεατής παρακολουθεί μια μάχη, έναν αγώνα με τον εαυτό και το περιβάλλον. Η μητέρα είναι η πιο στενή συμπαραστάτης. Δεν ήταν εύκολο ούτε γι’ αυτή να αποδεχθεί κάτι που δεν γνώριζε και προσπαθούσε να κατανοήσει. «Δεν είμαστε προετοιμασμένοι ως κοινωνία να διαχειριστούμε κάτι τέτοιο», εξομολογείται. «Το να είσαι γκέι άνδρας ή γυναίκα, ή μπάι, δεν είναι το ίδιο με το να είσαι τρανς. Αυτό έχει να κάνει με την ταυτότητά σου ως άνθρωπος, ενώ το άλλο αφορά σεξουαλικές προτιμήσεις». Και όπως επαναλαμβάνει συχνά, «η σεξουαλική προτίμηση είναι με ποιο πλαγιάζεις και η ταυτότητα είναι ποιο είσαι όταν πλαγιάζεις».

Για το Μπρέντον όλα ήταν περίπλοκα, πηγές άγχους και εξάντλησης. «Ενιωθα χαμένο», δηλώνει. Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, η ζωή πήρε το πάνω χέρι. Για το ίδιο και για τους γύρω του. Τώρα σπουδάζει, συνεχίζει να ζωγραφίζει, αλλάζει, γίνεται άτομο μαχητικό και κοινωνικά ενεργό. Η ιστορία του Brendon Scholl είναι περισσότερο από μια «ιστορία αποδοχής και αγάπης». Εχει να κάνει με τη «χωρητικότητα» των κοινωνιών, την αποδοχή των πολλών όψεων και ταυτοτήτων της ανθρώπινης ύπαρξης, τη δυναμική της συνύπαρξης.

Το «Draw with me» είναι μια συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση και της Ithaka Films σε συνεργασία με το The Trevor Project (η κορυφαία γραμμή πρόληψης αυτοκτονιών για νεαρά άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στις ΗΠΑ)

.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή