Πονοκέφαλος για το ΥΠΠΟ οι «μουσικοί του δρόμου»

Πονοκέφαλος για το ΥΠΠΟ οι «μουσικοί του δρόμου»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα παράπονα που δέχθηκε πέρυσι το Μητρώο Καλλιτεχνών ήταν πως οι επαγγελματικές κατηγορίες του ψηφιακού συστήματος ήταν λίγες για να «χωρέσουν» τις πολλές καλλιτεχνικές ειδικότητες. Σήμερα, που οι διαθέσιμες ειδικότητες είναι πάνω από 300 και οι εγγραφές των καλλιτεχνών ανέρχονται περίπου σε 35.000, άρχισαν να φαίνονται οι αδυναμίες του συστήματος, τις οποίες προσπαθούν να διορθώσουν τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Πολιτισμού.

Το πρόβλημα είναι εγγραφές που φέρεται να έχουν κάνει επιτήδειοι δηλώνοντας «μουσικοί του δρόμου» ή «τραγουδιστές του δρόμου», οι οποίοι δηλώνουν επίσης ότι έχουν «προϋπηρεσία τουλάχιστον τεσσάρων ετών στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους» και έχουν εισπράξει την αποζημίωση των 534 ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο. Ο «πονοκέφαλος» για τις Αρχές είναι πώς θα διασταυρώσουν ποιοι λένε αλήθεια και ποιοι όχι. Το Μητρώο Καλλιτεχνών είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησαν τα υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Για να γραφτεί κάποιος στην πλατφόρμα, αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση της καλλιτεχνικής ειδικότητας και των τυπικών προσόντων: πτυχίο ή εγγραφή στο καλλιτεχνικό επιμελητήριο ή τέσσερα χρόνια προϋπηρεσίας. Το σύστημα ελέγχει τους αιτούντες εάν βρίσκονται μέσα σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: το μητρώο δημοσίων υπαλλήλων, τον ΟΑΕΔ για όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και τον ΕΦΚΑ για όσους εργάζονται ως μισθωτοί. Αν τους βρει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, τους «κόβει». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΠΟ, τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020 οι αιτήσεις των εγγεγραμμένων για αποζημίωση κυμαίνονταν περίπου στις 11.000-12.000, ενώ ήταν διπλάσιες τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Ο έλεγχος «έκοβε» από τις πληρωμές περίπου 1.000 ως 3.000 άτομα κάθε μήνα, αλλά από ό,τι φαίνεται δεν εντόπιζε όλους τους επιτήδειους, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις οποίες επιβεβαιώνουν πηγές στα υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας. 

Υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν πως οι Αρχές έχουν εντοπίσει το πρόβλημα και προσπαθούν να διαπιστώσουν το μέγεθός του, αλλά και πώς θα λύσουν αυτή τη δύσκολη εξίσωση μέχρι την επόμενη διανομή των επιδομάτων. Σε μια πρώτη κίνηση εξετάζεται να αποκλειστούν από τη νέα διανομή όσοι γράφτηκαν στην πλατφόρμα μετά τις 10 Ιανουαρίου 2021. Το ύψος των αποζημιώσεων που έχουν δοθεί για τους μήνες Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2020 ανέρχεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή