Ματιές στον κόσμο

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βενετία στην κόψη του χρόνου

Η πανδημία της εποχής μας θα μείνει πιθανόν στην ιστορία της Βενετίας ως η αφορμή για μια νέα –πολυπόθητη– κατεύθυνση της πόλης. Χωρίς ορδές τουριστών, οι οποίοι έως το 2020 κατέκλυζαν κάθε γωνιά ξεπερνώντας προ πολλού το σημείο κορεσμού, η Βενετία αναστοχάζεται το μέλλον της προκειμένου να χαράξει εκ νέου μια διαφορετική τουριστική πολιτική και να κερδίσει σε μόνιμους κατοίκους. Ενα σχετικά πρόσφατο δημοσίευμα στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» μάς δίνει εντυπωσιακούς αριθμούς. Την εποχή πριν από την πανδημία (2018), σε κάθε μόνιμο κάτοικο αντιστοιχούσαν 74 τουρίστες. Σήμερα, με τη δραματική αλλαγή του σκηνικού, οι τιμές ακινήτων έχουν πλέον πέσει κατά 12%-16% ανάλογα με την περιοχή και ο αριθμός των Airbnb καταλυμάτων διαμορφώνεται σε επίπεδα κατά 23% χαμηλότερα. Η Βενετία απελευθερώνει ζωτικό χώρο σε χαμηλότερες τιμές, συνθήκη που μπορεί να είναι ελκυστική για νέους μόνιμους κατοίκους, που τα τελευταία χρόνια είχαν εγκαταλείψει την πόλη. Είναι ενδεικτικό ότι ο μόνιμος πληθυσμός στον ιστορικό πυρήνα, που συμπίπτει με τον Δήμο Βενετίας, είναι λιγότερο από το ένα τρίτο σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1950 και προσδιορίζεται περί τις 50.000. Ιστορικά, η Βενετία στην ακμή της είχε περίπου 170.000 κατοίκους, αλλά ο πληθυσμός μειώθηκε δραματικά όταν ο Ναπολέων κατέλαβε την πόλη, το 1797. To καρναβάλι της Βενετίας πέρασε φέτος απαρατήρητο, η ατμόσφαιρα όπως παντού έχει αλλάξει και η πόλη, παρά την οικονομική κρίση, δείχνει ήρεμη και καθαρή. Νέοι κάτοικοι σχεδιάζουν να επιστρέψουν εκμεταλλευόμενοι τη νέα κατάσταση στην αγορά ακινήτων, καθώς πολλά διαμερίσματα που είχαν μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα ζητούν τώρα μόνιμους κατοίκους. Η προσφορά προς το παρόν είναι ανώτερη της ζήτησης, γι’ αυτό και οι τιμές είναι προς το παρόν σχετικά ελκυστικές. Εως ότου ανακτηθεί η εμπιστοσύνη για την ποιότητα ζωής που μπορεί να προσφέρει η Βενετία ως τόπος μόνιμης διαμονής ακόμη και στον ιστορικό πυρήνα, η πόλη θα παραμένει σε ένα μεταίχμιο και με μια αμφίρροπη ισορροπία. Πάντως, και στη Βενετία, όπως και στους μεγάλους, παραδοσιακούς προορισμούς, η σκέψη είναι προσανατολισμένη σε μια νέα φιλοσοφία τουρισμού, που θα δίνει χαρά στον επισκέπτη και περηφάνια στον κάτοικο. Ισως η πανδημία επιταχύνει τη ζύμωση ιδεών για έναν ποιοτικότερο τουρισμό, που θα ενισχύει την οικονομία, αλλά θα προσδίδει και αξία στις πόλεις με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που είχε επιλεγεί ώς τώρα. Η ποιότητα, η άνετη κυκλοφορία, η τοπική οικονομία, η προστιθέμενη αξία θα είναι πλέον σε άλλη κλίμακα προτεραιοτήτων. Μια κληρονομιά της πανδημίας, ίσως, στην πόλη με τον πρώτο σταθμό καραντίνας στην Ιστορία…

ΠΑΡΙΣΙ
Ξανασχεδιάζοντας την πόλη

Ματιές στον κόσμο-1
Φωτ. THE ARCHITECT

Ενα νέο παιχνίδι για υπολογιστές δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να κάνουν τον πολεοδομικό ανασχεδιασμό της αρεσκείας τους σε μια πόλη όπως το Παρίσι. Το παιχνίδι έχει τίτλο «The Architect» και δεν έχει κανόνες ούτε στρατηγική. Απλώς απελευθερώνει τη φαντασία και καλλιεργεί το αρχιτεκτονικό βλέμμα. Ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να κατεδαφίσει οικοδομικά τετράγωνα και να χτίσει νέα κτίρια ή να φυτέψει δέντρα, οργανώνοντας τη δική του ιδανική, ουτοπική πόλη.

ΗΠΑ
Νόρμαν Ρόκγουελ

Ματιές στον κόσμο-2

Ο ιστορικός οργανισμός του προσκοπικού κινήματος στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει θύελλα καταγγελιών από περίπου 85.000 πρώην μέλη, παλαιούς προσκόπους, που καταγγέλλουν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Πολλές υποθέσεις είναι στα δικαστήρια και τα έξοδα δυσβάσταχτα. Ο οργανισμός, που έχει ιστορία 111 ετών, αποφάσισε να πουλήσει τα 50 έργα του Νόρμαν Ρόκγουελ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υψηλές δαπάνες που έχουν προκύψει.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Η Βασιλική Ακαδημία

Ματιές στον κόσμο-3
Φωτ. THE ROYAL ACADEMY

Με νέο σχεδιασμό για τη εποχή μετά την καραντίνα, η Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών στο Λονδίνο ανακοίνωσε το πρόγραμμά της. Το μουσείο θα ανοίξει στις 18 Μαΐου και είναι έτοιμες οι εκθέσεις που θα συμβαδίσουν με την επαναλειτουργία. Αναμένουμε εκθέσεις με έργα της Τρέισι Εμιν (18-30/5), του Μάικλ Αρμιτάζ (22/5-19/9) και του Ντέιβιντ Χόκνεϊ (φωτ., 23/5-1/8). Στις 30 Οκτωβρίου θα εγκαινιαστεί έκθεση με έργα της τελευταίας περιόδου του Τζον Κόνσταμπλ.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
Κύκλοι για έναν Πισαρό

Ματιές στον κόσμο-4
Φωτ. SOTHEBY’S

Στις 25 Μαρτίου θα δημοπρατηθεί στο Παρίσι από τον οίκο Sotheby’s ένα έργο του Καμίγ Πισαρό, χρονολογημένο από το 1887 και με θέμα μια αγροτική σκηνή. Το έργο είχε κλαπεί από τους ναζί και τα τελευταία χρόνια αποτελούσε αντικείμενο διαμάχης καθώς είχε διεκδικηθεί από τους απογόνους των παλαιών κατόχων, οι οποίοι ήταν Γάλλοι Εβραίοι στο θρήσκευμα. Τώρα, νομίμως πήρε τον δρόμο της δημοπρασίας. Το έργο ενδέχεται να ξεπεράσει τα 2 εκατ. δολάρια. 

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ
Αϊ Ουέι Ουέι και Γκορμπατσόφ

Ματιές στον κόσμο-5
Φωτ. TIME

Εγκατεστημένος στην Πορτογαλία, όπου απολαμβάνει τη διαμονή του, ο Αϊ Ουέι Ουέι είναι αφοσιωμένος στη δημιουργία ενός μνημειακού έργου αφιερωμένου στον Ρώσο ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Εναν ηγέτη που δεν εμφανίστηκε στην Κίνα, όπως λέει, καθώς χαίρεται τη διαβίωσή του σε μια έπαυλη με πισίνα στα περίχωρα της Λισσαβώνας. Διατηρεί καλλιτεχνικό στούντιο στο Βερολίνο, αλλά η βάση του είναι στο Κέμπριτζ όπου ο γιος του πηγαίνει σχολείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή