Φεστιβάλ Λάρισας με άρωμα 1821

Φεστιβάλ Λάρισας με άρωμα 1821

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το Φεστιβάλ Δράμας να είναι ο σπουδαιότερος και πιο ιστορικός θεσμός για τις ταινίες μικρού μήκους στη χώρα μας, ωστόσο δεν είναι ο μόνος. Η πόλη της Λάρισας διαθέτει κι εκείνη το δικό της Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο μάλιστα το προσεχές Σάββατο (27/3) ανοίγει αυλαία για τη 13η έκδοσή του. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, οι σινεφίλ θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, διαδικτυακά και δωρεάν, δεκάδες μικρού μήκους ταινίες από όλο τον κόσμο, σε μια διοργάνωση με δύο διαγωνιστικά τμήματα (ελληνικό και διεθνές) καθώς και άλλο ένα που μας βάζει στον κόσμο του animation.

Η φετινή χρονιά, ωστόσο, και ιδιαίτερα η περίοδος διεξαγωγής του φεστιβάλ (27/3-7/4) γύρω από την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 δεν είναι τυχαία, με τους διοργανωτές να έχουν ετοιμάσει ειδικό αφιέρωμα για την περίσταση, το οποίο μάλιστα παρουσιάζει ποικιλία όσο και ενδιαφέρον, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Προγράμματος Δράσεων και Εκδηλώσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η προσέγγιση του φεστιβάλ είναι φανερή και από τον τίτλο του αφιερώματος: «Επαναστατικά κινήματα – Η Ελληνική Επανάσταση στη Θεσσαλία», αναζητώντας τον ρόλο της Θεσσαλίας στην προετοιμασία της εξέγερσης. Οσο για τις ίδιες τις ταινίες, η πιο ενδιαφέρουσα από αυτές είναι σίγουρα το «Μπάιρον, μπαλάντα για έναν δαίμονα» του Νίκου Κούνδουρου, ο οποίος το 1992 παρέδωσε αυτή την ξεχωριστή βιογραφία του Αγγλου ποιητή και φιλέλληνα. Ο Μάνος Βακούσης ερμηνεύει τον ρόλο ενός Μπάιρον ιδιοφυούς αλλά και βυθισμένου σε θανατερή μελαγχολία, ασορτί με το γεμάτο καταχνιά τοπίο του Μεσολογγίου.

Στο αφιέρωμα υπάρχει ακόμη ο «Θεόφιλος» (1987) του Λάκη Παπαστάθη, μια ξεχωριστή ματιά στον βίο και στο έργο του κορυφαίου λαϊκού ζωγράφου μας, που αντανακλά με τον δικό της μοναδικό τρόπο την ελληνικότητα και την παράδοση που εκπροσωπούσε ο μεγάλος ναΐφ καλλιτέχνης, τον οποίο ενσαρκώνει εκπληκτικά ο Δημήτρης Καταλειφός. Ολα τα παραπάνω θα «τρέξουν» φυσικά παράλληλα με το κυρίως πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 99 μικρού μήκους ταινίες, με την Τζίνα Πετροπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και παραγωγό, να είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. Αναλυτικές πληροφορίες καθώς και οι ίδιες οι προβολές του φεστιβάλ μπορούν να αναζητηθούν στο iffl.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή