Αρχαιολογικοί χώροι, η ιδανική βόλτα για όλους

Αρχαιολογικοί χώροι, η ιδανική βόλτα για όλους

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος δεν θέλει μία επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο, τώρα που άνοιξαν πάλι και το επιτρέπει και ο καιρός. Για όσους μένουν στο κέντρο της Αθήνας είναι πιο εύκολα τα πράγματα για μια κοντινή απόδραση με τα πόδια ή το ποδήλατο. 

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, στο Ολυμπιείο, στα κατάλοιπα του Λυκείου –από τα πρώτα Γυμνάσια της  αρχαίας Αθήνας–, στην Αρχαία Αγορά, στον Λόφο της Πνύκας, στην Ακρόπολη, είναι ιδανική και πιο άνετη, με τα περιοριστικά μέτρα. Λίγοι επισκέπτες, με αποστάσεις ασφαλείας μπορούν να απολαύσουν αυτούς τους υπό άλλες συνθήκες πολυσύχναστους αρχαιολογικούς χώρους. Απόδειξη, η εικόνα της πόλης το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στα εκδοτήρια της Ακρόπολης στη Νότια Κλιτύ, στην Ερμού για τον Κεραμεικό.

Oμως την πολύμηνη καραντίνα τη βιώνουν όλοι. Ο κάτοικος της Αρτέμιδας ή των Σπάτων μπορεί να πάει στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, της Ραφήνας να κάνει πεζοπορία ή ποδηλατάδα μέσα στη λεωφόρο Μαραθώνος για να επισκεφθεί τον Τύμβο ή το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στην Μπρεξίζα. Ενώ για εκείνους που κατοικούν στο Χαϊδάρι ή στο Περιστέρι μοιάζει περιπέτεια μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Ο κάτοικος της Σαρωνίδας ή της Αναβύσσου για να φθάσει στο Σούνιο πρέπει να είναι πρωταθλητής ποδηλασίας. Και με το λεωφορείο; «Τι να σας πω, είναι κάπως μπερδεμένο το θέμα. Τα λεωφορεία δεν έρχονται προς το παρόν μέχρι εδώ, μόνο έως το Λαύριο», απαντάει ευγενικά στο τηλέφωνο η φύλακας, προσπαθώντας να διευκολύνει μια επίσκεψη. Εξίσου ευγενική ήταν και η απάντηση της υπαλλήλου στο ΚΤΕΛ όταν επικοινωνήσαμε: «Επί του παρόντος δεν υπάρχει δρομολόγιο, λόγω της κατάστασης». 

Πόσοι, επί της ουσίας, εξυπηρετούνται με το άνοιγμα αυτών των αρχαιολογικών χώρων; Αυτούς που είναι απομακρυσμένοι και θα μπορούσαν εύκολα, χωρίς συνωστισμό, να τους επισκεφθούν όσοι κατοικούν κοντά με λεωφορείο ή Ι.Χ.; Ανάγκη για αποσυμπίεση από τα μέτρα της πανδημίας και για έναν εκπαιδευτικό περίπατο έχουν όλοι.  

Στο μεταξύ, τυπικά από αύριο, 1η Απριλίου, ξεκινά το θερινό ωράριο των αρχαιολογικών χώρων και το εισιτήριο επιστρέφει στην κανονική τιμή αντί του μειωμένου που ισχύει έως και σήμερα. Ισως είναι η πρώτη φορά που οι Ελληνες έχουν τόσο έντονα την επιθυμία να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους, να οργανώσουν περιπάτους σε αυτούς. Ας τους επιτρέψουν μιαν ανάσα, σε ένα τέτοιο ακίνδυνο περιβάλλον, χωρίς διαδημοτικούς περιορισμούς, μια που από τα μέσα Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή