Ωδείο Αθηνών: Μια νέα εποχή

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες υποδομές που προσφέρουν καινούργιες πολιτιστικές και επιχειρηματικές δυνατότητες δημιουργούνται στο εμβληματικό κτίριο του Ωδείου Αθηνών, με στόχο όχι μόνο την ανάπλαση των χώρων του και την αναβάθμιση της λειτουργικότητάς του, αλλά και τη βιωσιμότητά του.

Σε αυτό το πνεύμα έγινε χθες η παρουσίαση της εξέλιξης των έργων εκσυγχρονισμού των πολιτιστικών υποδομών του Ωδείου Αθηνών, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο της φετινής χρονιάς. Οι εργασίες αφορούν την αποπεράτωση του μεγάλου αμφιθεάτρου του Ωδείου, δυναμικότητας 600 θέσεων, που θα μπορεί να φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συνέδρια, τη δημιουργία φουαγιέ, που θα μπορούν να λειτουργούν ως χώροι εκθέσεων, εκδηλώσεων και παρουσιάσεων, και δύο νέους υπόγειους χώρους: έναν πειραματικό, πολυμορφικό χώρο εκδηλώσεων που θα μπορεί να υποδιαιρείται σε μικρότερες αίθουσες και ένα κέντρο μουσικής τεχνολογίας με στούντιο και χώρο δοκιμών στη βορειοανατολική πλευρά του κτιρίου. Στο ισόγειο θα αναβαθμιστεί η είσοδος του Ωδείου και θα δημιουργηθεί ένα εστιατόριο με μέτωπο στην οδό Ρηγίλλης και ανοιχτό προς τον κήπο, το οποίο θα υποδέχεται τους σπουδαστές αλλά και τους επισκέπτες του.

Το νέο Ωδείο φιλοδοξεί να αναβαθμιστεί σε θερμοκοιτίδα νέων καλλιτεχνών από όλα τα πεδία των τεχνών (μουσική, χορός, θέατρο, εικαστικά) που παράλληλα θα μπορεί να βγάζει τα έξοδά της, μισθώνοντας π.χ. χώρους εκδηλώσεων, στούντιο και χώρους δοκιμών. «Δεν μπορεί κανείς να συνεχίσει να λειτουργεί με τους τρόπους του παρελθόντος, όταν η καριέρα του καλλιτέχνη ήταν διαφορετική, η κοινωνία, τα μέσα επικοινωνίας ήταν διαφορετικά. Η φιλοσοφία είναι να υπάρχουν δομές που υποδέχονται πρωτοβουλίες, τις στηρίζουν και τις καθοδηγούν», σημείωσε ο πρόεδρος του Ωδείου, Νίκος Τσούχλος.

Από το 1976 το Ωδείο Αθηνών λειτουργεί στον όροφο του κτιρίου που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Δεσποτόπουλος, πιστός στις σχεδιαστικές αρχές του μοντερνισμού, ενώ το 2017 το κτίριο ανακηρύχθηκε σύγχρονο μνημείο από το ΚΣΝΜ. Το όραμα του Δεσποτόπουλου και της δεκαετίας του 1950 ήταν το κτίριο του Ωδείου να αποτελέσει μέρος του Πνευματικού Κέντρου Αθηνών, το οποίο θα περιελάμβανε και άλλα κτίρια που θα στέγαζαν την Πινακοθήκη, το Βυζαντινό Μουσείο, την ΕΛΣ, ιδρύματα κτλ., ένα σχέδιο όμως που δεν πραγματοποιήθηκε.

Το κτίριο παρέμεινε ημιτελές και όλα αυτά τα χρόνια έμενε ανεκμετάλλευτο πάνω από το 50% των χώρων του, συνολικής έκτασης 13.000 τ.μ. Για παράδειγμα, οι υπόγειοι χώροι του κτιρίου άνοιγαν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως έγινε στην έκθεση της documenta 14. Οι σημερινές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του κτιρίου, όπως εξήγησε η αρχιτέκτονας Ηβη Νανοπούλου και διευθύνουσα σύμβουλος του γραφείου μελετών «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες», έλαβαν υπ’ όψιν τους την ιστορικότητα και τη γεωμετρία του κτιρίου, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες του Ωδείου. Τα έργα υλοποιούνται με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 6,3 εκατομμυρίων ευρών, μέσω της Περιφέρειας Αττικής και με την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή