ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφιλική έκρηξη στη Βρετανία εν μέσω πανδημίας

Βιβλιοφιλική έκρηξη στη Βρετανία εν μέσω πανδημίας

Για τον περισσότερο κόσμο οι μήνες της καραντίνας που προηγήθηκαν ταυτίστηκαν με τις πολλές ώρες στον καναπέ, την παρακολούθηση ταινιών και σειρών, το ατελείωτο σερφάρισμα στο Διαδίκτυο και τα σόσιαλ μίντια κ.ο.κ. Για κάποιους άλλους, ωστόσο, τουλάχιστον στη Βρετανία, η μακρά περίοδος εγκλεισμού φαίνεται πως στάθηκε ευκαιρία να αφιερώσουν χρόνο και σε μια μορφή ψυχαγωγίας που συνόδευε τον άνθρωπο αιώνες, προτού όλοι αφοσιωθούμε στις κάθε είδους οθόνες: το διάβασμα. Οπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία της βρετανικής ένωσης εκδοτών, ιδιαίτερα οι πωλήσεις των λογοτεχνικών βιβλίων σημείωσαν άνοδο 16% μέσα στο 2020, το οποίο σε λίρες σημαίνει 688 εκατομμύρια σε σύγκριση με τα 571 εκατομμύρια της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

Το ακόμη πιο αξιοσημείωτο, βέβαια, είναι πως η αύξηση επήλθε με τα φυσικά βιβλιοπωλεία κατά το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά· το διψασμένο για απόδραση μέσω του βιβλίου κοινό έκανε τις αγορές του βασικά online, παραγγέλνοντας όλων των ειδών τις εκδόσεις και δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα e-books, δηλαδή τις ψηφιακές εκδοχές των βιβλίων. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στο 2020 η συνολική αγορά των τελευταίων έφθασε τα 3 δισεκατομμύρια λίρες, ενισχυμένη κατά 12%, ενώ αποτέλεσαν το 47% όλων των πωλήσεων, με τα βιβλία σε φυσική μορφή να αντιστοιχούν στο 53%. Η συγκεκριμένη αναλογική διαφορά μεταξύ τους είναι η μικρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι αλλά και λίγο έκπληκτοι που η βιομηχανία κατάφερε να τα πάει τόσο καλά. Στη διάρκεια του lockdown, οι άνθρωποι είχαν περισσότερο χρόνο και οι περισσότεροι αναζητούσαν κάποιας μορφής απόδραση. Η αγάπη για το διάβασμα όντως ανακαλύφθηκε ξανά», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης, Στίβεν Λότιγκα. Η άνθηση ωστόσο φαίνεται πως συνεχίζεται και με τα βιβλιοπωλεία ανοιχτά. Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους (12-17/4) πουλήθηκαν στη Βρετανία 3,7 εκατ. βιβλία, σημειώνοντας άνοδο 33%. Αρκετοί βιβλιοπώλες παρατηρούν πως οι πελάτες τους περιεργάζονται και μυρίζουν τα βιβλία, κάνοντας «σαν παιδιά σε ζαχαροπλαστείο», όπως λένε χαρακτηριστικά.