Βιώνοντας τις μάχες του 1821

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δύναμη του σινεμά αλλά και των νέων τεχνολογιών επιστρατεύει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προκειμένου, με τη σειρά του, να γιορτάσει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το κάνει, δε, με τρόπο τριπλό: μέσα από μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για κινητά και τάμπλετ, με μια ταινία-εγκατάσταση πολυμέσων, αλλά και την πιο παραδοσιακή έκδοση ενός Α-Καταλόγου, η οποία φέτος είναι ειδικά αφιερωμένη στην επέτειο, περιέχοντας αναλυτικές πληροφορίες και για τα υπόλοιπα δύο πρότζεκτ του Φεστιβάλ.

Απομνημονεύματα

Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Πηγή έμπνευσης για την εφαρμογή e21 (για Android και iOS) αποτελούν τα «Απομνημονεύματα» του στρατηγού Μακρυγιάννη, σε συνδυασμό με τα ζωγραφικά έργα των λαϊκών καλλιτεχνών Παναγιώτη και Δημήτρη Ζωγράφου, στους οποίους ο ίδιος ο Μακρυγιάννης ανέθεσε να απαθανατίσουν τα σημαντικότερα επεισόδια του αγώνα. Επιλέγοντας 24 από αυτούς τους πίνακες, με την άδεια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης η οποία τους παραχώρησε, το Φεστιβάλ τους μετέφερε στις τρεις διαστάσεις, δίνοντας κίνηση και αναδεικνύοντας υπέροχες λεπτομέρειες που δεν είναι εύκολα ορατές με την πρώτη ματιά. Μέσω της εφαρμογής που δημιούργησαν ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Μπάμπης Βενετόπουλος και η ομάδα του, ο χρήστης, πέρα από τις ιστορικές πληροφορίες, έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί εικονικά σε καθέναν από τους πίνακες και να ζήσει τις μάχες, τόσο στις αληθινές τοποθεσίες τους (εκεί η εμπειρία γίνεται ακόμη πιο συναρπαστική) όσο και από απόσταση, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Βιώνοντας τις μάχες του 1821-1
Μέσω της εφαρμογής για κινητά και τάμπλετ, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει εικονικά στα σημεία των μαχών του 1821.

Παράλληλα, στα ακουστικά του μπορεί να έχει τις φωνές δέκα Ελλήνων ηθοποιών της νεότερης γενιάς, οι οποίοι διαβάζουν αποσπάσματα από τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη. Η ιστορική μνήμη, ωστόσο, δεν σχετίζεται άμεσα μόνο με το 1821. Το πρωτότυπο πολυμεσικό πρότζεκτ «Η πόλη και η πόλη» των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα είναι ένα κινηματογραφικό εγχείρημα, το οποίο κινείται ανάμεσα στη μυθοπλασία, στο ντοκιμαντέρ και στο πειραματικό φιλμ. Θεματικά, πρόκειται για έξι επεισόδια από τη ζωή και τις δραματικές περιπέτειες που πέρασε η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, ενωμένα με την πόλη του σήμερα. Οι δύο Θεσσαλονικείς κινηματογραφιστές, με την επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Ορέστη Ανδρεαδάκη, περιγράφουν στην ουσία δύο πόλεις διαφορετικών αιώνων, οι οποίες συνυπάρχουν· το φιλμ θα παρουσιαστεί 8-11 Ιουλίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οσο για τον αισθητικά ιδιαίτερο Α-Κατάλογο, αυτός εκτός από τα άρθρα, τα κείμενα και τις φωτογραφίες που συνοδεύουν τα δύο παραπάνω πρότζεκτ, περιλαμβάνει ακόμη μια πλήρη ιστορική λίστα των ταινιών μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης που αναπαριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τη θεματολογία του 1821.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή