Η θρυλική «Μάχη της Κρήτης» ζωντανεύει στην οθόνη

Η θρυλική «Μάχη της Κρήτης» ζωντανεύει στην οθόνη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβώς ογδόντα χρόνια πριν, τα ξημερώματα της 20ής Μαΐου 1941, οι κάτοικοι της Κρήτης είδαν τον ουρανό της πατρίδας τους να κρύβεται πίσω από χιλιάδες αλεξίπτωτα. Η από αέρος αποβατική «Επιχείρηση Ερμής» των γερμανικών δυνάμεων μόλις ξεκινούσε για να διαρκέσει συνολικά 12 ημέρες, που έμειναν στην Ιστορία ως «Η Μάχη της Κρήτης». Η Cosmote TV παρουσιάζει από σήμερα στις 10 μ.μ. μια ομώνυμη σειρά ντοκιμαντέρ, η οποία καταγράφει τα γεγονότα της μάχης, έχοντας μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, με τη συνδρομή ψηφιακών αναπαραστάσεων αλλά και των πιο πρόσφατων ευρημάτων της έρευνας.

«Η Μάχη της Κρήτης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, που ξεφεύγει και από τα ελληνικά σύνορα, εξαιτίας κυρίως των παραδόξων της· σίγουρα όχι λόγω όσων επί δεκαετίες αναμασούμε ότι δήθεν καθυστέρησε την προέλαση των ναζί στο ρωσικό μέτωπο και άλλων τέτοιων ανακριβειών. Το μεγαλύτερο από τα παράδοξα είναι ο μη αναμενόμενος αριθμός των γερμανικών απωλειών. Για μια σειρά από λόγους και εξαιτίας των δικών τους λαθών έχασαν πολλές δυνάμεις. Απλώς τα λάθη των συμμαχικών δυνάμεων ήταν ακόμη περισσότερα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πάντως πως αυτό το είδος του καταδρομικού πολέμου ήταν καινούργιο και για τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να επικρατήσει μεγάλη σύγχυση», μας λέει ο ερευνητής και συνεργάτης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Μαμαλάκης, ο οποίος είναι από τους κεντρικούς αφηγητές του ντοκιμαντέρ.

Το τελευταίο, σε σκηνοθεσία της βραβευμένης Βικτώριας Βελλοπούλου, περιγράφει τα γεγονότα τόσο από την σκοπιά των Ελλήνων, με τη συνδρομή στρατηγικών αναλυτών αλλά και ηλικιωμένων Κρητικών, οι οποίοι ως παιδιά υπήρξαν μάρτυρες της μάχης, όσο και από εκείνη των Συμμάχων και των Γερμανών στρατιωτών. Για τον σκοπό αυτό η σειρά εμπλουτίζεται με δεκάδες συνεντεύξεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει εκείνη του διεθνούς φήμης Βρετανού ιστορικού Αντονι Μπίβορ, συγγραφέα της ολοκληρωμένης μελέτης «Κρήτη, η Μάχη και η Αντίσταση». Ενα άλλο σημείο στο οποίο δίνει έμφαση η σειρά είναι οι χειρισμοί της βρετανικής στρατιωτικής διοίκησης. «Οι Σύμμαχοι, δίχως αεροπορική υποστήριξη και με αλλοπρόσαλλες μονάδες στη διάθεσή τους, έκαναν επιπλέον αρκετά στρατηγικά λάθη. Ακόμη και χωρίς αυτά ωστόσο, η μάχη θα είχε διαρκέσει ίσως άλλες 10 ημέρες, με τον κίνδυνο το νησί να είχε την τύχη της ισοπεδωμένης Γκερνίκα, με εκατόμβες νεκρών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι Κρητικοί δεν αντιστάθηκαν με ηρωισμό. Μέχρι και κανονικές οδομαχίες είχαμε μέσα στο Ηράκλειο. Για αυτό και οι Γερμανοί, που θεώρησαν τον συγκεκριμένο πόλεμο “μη κανονικό”, θέλησαν να πάρουν εκδίκηση καίγοντας χωριά και αναζητώντας όλους όσοι πήραν μέρος στη μάχη».

Η σειρά προβάλλεται καθημερινά από το Cosmote History αλλά και δωρεάν μέσα από το κανάλι της Cosmote TV στο YouΤube.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή