ΘΕΑΤΡΟ

Ανοιχτά θέατρα: Ξεκίνημα με ανάμεικτα συναισθήματα

Ανοιχτά θέατρα: Ξεκίνημα με ανάμεικτα συναισθήματα

Με ανυπομονησία ξεκινάει μεθαύριο το θεατρικό καλοκαίρι, από την πρώτη κιόλας ημέρα που ορίστηκε η επανεκκίνησή του και μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα των θερινών σινεμά. Οι παραστάσεις παρουσιάζονται σε ανοικτούς χώρους, επιτρέπονται μόνο καθήμενοι, η ταξιθεσία είναι συγκεκριμένη και η επιτρεπόμενη πληρότητα στο 50%, με αποστάσεις.  

Ο κόσμος του θεάτρου ξεκινά με ορμή και ανάμεικτα συναισθήματα στις σκηνές μετά την αναγκαστική απραξία. Σε περιοδείες οι περισσότεροι, φεστιβάλ, θερινά θέατρα, αυλές και λόφους του κέντρου, αρχαιολογικούς χώρους, με νέες παραγωγές, αλλά και πολλές ασφαλείς επαναλήψεις. Η «Ιστορία χωρίς όνομα» του Στέφανου Δάνδολου, το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα για τον Ιωνα Δραγούμη που σκηνοθέτησε ο Κώστας Γάκης, παρουσιάζεται από την Παρασκευή έως τις 31/5 στο Βέακειο κι έπειτα θα συνεχίσει στο θέατρο Πέτρας και στων Βράχων. Το Σάββατο, σειρά έχουν η ταράτσα του θεάτρου Λαμπέτη στη Λ. Αλεξάνδρας με την παράσταση «Οι κάτω απ’ τα αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα και η αυλή του θεάτρου Χυτήριο στο Γκάζι, όπου η εταιρεία θεάτρου Μπιπ και η Χριστίνα Χριστοφή ανεβάζουν το έργο «Πλους», εμπνευσμένο από όλα όσα ζήσαμε τους τελευταίους μήνες. Για εκείνους που προτιμούν μια διαφορετική εμπειρία, μία πρόταση σας περιμένει στον λόφο του Λυκαβηττού στις 7 μ.μ. Η περφόρμανς «Θραύσματα ενώνονται» για όσους προτιμούν το σωματικό θέατρο, που ερευνά τη  σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Υπάρχει όμως και το «Ξανά», μια μεσημεριανή εμπειρία την ερχόμενη Κυριακή. Στο πάρκινγκ του λόφου Λυκαβηττού, στις 3.45 μ.μ., ένας οδηγός θα μεταφέρει το κοινό με τα πόδια στο σημείο της παράστασης (είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά). 

Την άλλη εβδομάδα, 1/6 αρχίζει το Φεστιβάλ Αθηνών, συγκεκριμένα η Πειραιώς 260 στον Ταύρο, όπου θα συναντηθεί το θεατρικό κοινό της Αθήνας για την «(Somewhere) beyond the cherry trees», μια post-documentary παράσταση βασισμένη στον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ, που σκηνοθετεί ο Πρόδρομος Τσινικόρης. Στις 4/6, στο Κέντρο Τεχνών Μετς για οκτώ θεατές παρουσιάζεται «Η επέτειος», μια ιδέα του Ηλία Κουνέλα, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ντοστογιέφσκι. Εχουμε όμως και τις δικές μας επετείους. 

Στο Βεάκειο ανεβαίνει η παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά «1821-Η Επιθεώρηση» με τη σφραγίδα των Φοίβου Δεληβοριά και Δημήτρη Καραντζά. Ολα αυτά είναι μόνο μια μικρή γεύση των πρώτων ημερών που θα ανοίξουν τα θέατρα στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Ελπίδα όλων είναι να αυξηθεί από 50% σε 75% η χωρητικότητα, για να είναι βιώσιμες οι παραγωγές.