Μοιάζει περίεργο όταν το βλέπεις γραμμένο στο χαρτί, αλλά η ιδέα για τη δημιουργία ενός νέου οικολογικού υλικού που βασίζεται στο κουκούτσι της ελιάς ξεκίνησε από ένα… παγκάκι. Οχι όμως οποιοδήποτε παγκάκι, όπως μας εξηγεί ο 27χρονος product designer Χρήστος Βερβέρης. «Η σκέψη ξεκίνησε από τον παλιό παραδοσιακό νησιωτικό πάγκο, που έχει εκλείψει. Βλέπουμε τέτοιους πάγκους στη Λέσβο και σε ορισμένα άλλα νησιά, κυρίως σε παραδοσιακά καφενεία και ξωκλήσσια. Σκεφτόμασταν πώς θα μπορούσαμε να προωθήσουμε τον πάγκο, γιατί έχει μοναδικό ντιζάιν που έχει σταματήσει να παράγεται», λέει στην «Κ» από το Μεγαλοχώρι Λέσβου.
Η λύση ήρθε από το ταπεινό κουκούτσι της ελιάς, το οποίο αφθονεί στη Λέσβο των 11 εκατομμυρίων ελαιόδενδρων. «Σκεφτόμουν τι παράγει το νησί που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Με τη διατριβή που έκανα πάνω στα βιώσιμα υλικά από απόβλητα γεννήθηκε η ιδέα για το κουκούτσι», συνεχίζει. Το κουκούτσι είναι ένα βιολογικό απόβλητο της ελαιοπαραγωγικής διαδικασίας, που αποτελείται από δύο μέρη: το πυρηνόξυλο, το ανοιχτόχρωμο εξωτερικό περίβλημα του κουκουτσιού, και τον πυρήνα της ελιάς, που έχει ένα σκούρο χρώμα. «Κάναμε πειράματα για να δούμε πώς αυτό μπορεί να γίνει συμπαγές και να φτιαχτεί ένα υλικό όπως η μοριοσανίδα. Από τη στιγμή που στοχεύαμε σε ένα 100% βιώσιμο υλικό, δεν θέλαμε κάποια χημική κόλλα για να το κρατάει συμπαγές. Χρησιμοποιήσαμε μια μείξη από ρητίνη που προέρχεται από βιομηχανική ανακύκλωση και φυσικά υλικά. Είναι βιώσιμο σε ποσοστό 80%-90%. Ετσι ξεκίνησε».
Με το «Koukoutsi Eco Material», όπως λέγεται το νέο υλικό από τα κουκούτσια της Λέσβου, ο ντιζάινερ Χρήστος Βερβέρης και η σύμβουλος μάρκετινγκ Ειρήνη Μουτσογιάννη, ιδρυτές του νεοσύστατου «Koukos de Lab», φιλοδοξούν να δημιουργήσουν έπιπλα, χρηστικά είδη και διακοσμητικά πλακίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα.
Και ο πάγκος; «Ο νησιωτικός πάγκος έχει ένα ιδιαίτερο ντιζάιν, το οποίο όμως δεν εξελίχθηκε. Προσπάθησα να τον φέρω στο σήμερα αλλάζοντας τη συνδεσμολογία του και φτιάχνοντας ένα προϊόν που μπορεί να συναρμολογηθεί από τον πελάτη», επισημαίνει ο κ. Βερβέρης. Το σώμα του πάγκου είναι φτιαγμένο από δρυ και στα σχέδια του εργαστηρίου είναι να αντικαταστήσει το κάθισμά του με το νέο οικολογικό υλικό.
Το «Koukoutsi» παρουσιάζεται στην Μπιενάλε του ντιζάιν στο Λονδίνο, στο τμήμα «Ντιζάιν σε εποχή κρίσης», συμμετέχοντας στη μεγάλη συζήτηση που γίνεται διεθνώς για τα βιώσιμα υλικά και την κυκλική οικονομία. Η Λέσβος, μια μικρή κουκκίδα στον χάρτη, εκπέμπει ένα διεθνές σήμα στις βιομηχανίες που θέλουν να ακολουθήσουν τις επιταγές της εποχής.