Ανάσες κανονικότητας στα φεστιβάλ των νησιών

Ανάσες κανονικότητας στα φεστιβάλ των νησιών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετρώντας τις ενδείξεις που μας οδηγούν σε μια «κανονικότητα» δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα πολιτιστικά φεστιβάλ στα ελληνικά νησιά, που παραμένουν πιστά στο ραντεβού τους με το κοινό.

Τις πολλαπλές ερμηνείες της έννοιας «Ελευθερία» θα διερευνήσει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Μολύβου, που επιμελούνται οι Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν (10-19/8). Στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση θα παρουσιαστούν τα ποιήματα του κύκλου «Τραγούδια των Ελλήνων» του Γερμανού φιλέλληνα ποιητή Βίλχεμ Μιούλερ, τα οποία μελοποίησε η συνθέτις και αρχιμουσικός Κωνσταντία Γουρζή. Τη σύνθεση θα ερμηνεύσει ο 37χρονος Γερμανός τενόρος Γιούλιαν Πρεγκαρντίεν, ο οποίος το 2018 έκανε το ντεμπούτο του στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ. Στις συναυλίες περιλαμβάνεται και η «Επανάσταση» από τη «Συμφωνία 1821» του Νικολάου Αστρινίδη, που είχε γράψει για τα 150 χρόνια από το 1821.

Κλασική, σύγχρονη, τζαζ μουσική και δρώμενα θα παρουσιάσει το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου (1-13/8), το οποίο διοργανώνεται σε ιστορικές τοποθεσίες του νησιού και στις γειτονικές Οινούσσες. Η Ολγα Χόντορφ Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης έχουν επιμεληθεί ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει από την «Οπερα ποδοσφαίρου», όπου οι ποδοσφαιριστές γίνονται λυρικοί τραγουδιστές και οι φίλαθλοι αντίπαλες χορωδίες, μέχρι παραδοσιακή μουσική απ’ όλο τον κόσμο, με τη σειρά συναυλιών «Outernational» με τη συμμετοχή του Σωκράτη Σινόπουλου. Η Κατερίνα Παπαδοπούλου θα ερμηνεύσει τραγούδια της Ελληνικής Επανάστασης που έχουν συνδεθεί με το Αιγαίο. 

Θεατρικές παραστάσεις («Ορέστης», «Οθέλλος», «Νικήρατος»), συναυλίες και βραδιές λόγου με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης και τον ρόλο της Ανδρου διοργανώνει το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ που επιμελείται στο νησί ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης (1-20/8).

Το World Music Festival της Τήνου (2-4/7) είναι αφιερωμένο στα πνευστά της Ελλάδας και των Βαλκανίων, ενώ στη Σύρο το Φεστιβάλ ρεμπέτικου θα έχει αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη (25-28/8). Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «Ανω» ξεκινάει τις εκδηλώσεις του από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου με μια συναυλία στον Αγιο Γεώργιο Ανω Σύρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή