Η τέχνη παίρνει θέση

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το μεγαλύτερο δώρο ενός καλλιτέχνη είναι η ικανότητα να χρησιμοποιεί τη φωνή του για να μιλήσει για θέματα που μας κινητοποιούν», δήλωσε ο Τζον Μπον Τζόβι πριν από ένα χρόνο, όταν έγραψε το «American Reckoning» για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020. Πολλοί καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο αναφέρθηκαν στην εν ψυχρώ δολοφονία του Αφροαμερικανού από τον λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη, άλλοι με θυμό, οργή, άλλοι υπαινικτικά, άλλοι στηρίζοντας όσους βγήκαν στους δρόμους και παλεύουν για να μην ξεχαστεί το γεγονός.

Την αλληλεγγύη τους στην προσπάθειά τους να κινητοποιήσουν και τους followers τους και να εκφράσουν τη θέση τους εναντίον της βίας και του ρατσισμού εξέφρασαν από την Μπιγιονσέ και τη Ριάνα, τη Μαντόνα, την Μπίλι Αϊλις, την Τέιλοφ Σουίφτ μέχρι την Κάρντι Μπι και άλλους σταρ της μουσικής βιομηχανίας. Ο Trey Songz, o Lil Baby ,ο LL Cool J ύψωσαν τη δική τους φωνή με τραγούδια. Επιπλέον, γνωστά κομμάτια όπως το «Fuck the police» των NWA ξαναβγήκαν στην επικαιρότητα μετά τη δολοφονία. Στην Ελλάδα, ο Κώστας Λειβαδάς έγραψε ένα μπλουζ με τίτλο «George Floyd».

Πριν από λίγες ημέρες, ο Κωνσταντίνος και η Λυδία Μπουντούνη, γνωστοί ως String Demons, που γαλουχήθηκαν στον χώρο της κλασικής μουσικής, κυκλοφόρησαν διαδικτυακά το «Breathe». Το τραγούδι έγραψε η βιολίστρια ως φόρο τιμής για τον Φλόιντ, αλλά και γενικά για τα θύματα ρατσισμού και αστυνομικής βίας. Το δίδυμο εγχόρδων αυτό το καλοκαίρι θα παίζει και θα τραγουδά πρωτότυπη μουσική και τις ανατρεπτικές διασκευές του συμμετέχοντας στον «Πλούτο», την παράσταση (θέατρο σκιών) του Ηλία Καρελλά αρχίζοντας από την Ηλιούπολη στις 27/7.

Η δολοφονία του Φλόιντ, πάντως, άγγιξε ευρύτερα τον χώρο της τέχνης. Ακόμη και πολλά ξένα μουσεία προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη διαπολιτισμική προσέγγιση, τη διαφορετικότητα στις εργασιακές σχέσεις, στην επικοινωνία τους ως πολιτιστικών οργανισμών με το κοινό. Μάλιστα, σε κάποιες χώρες με αποικιοκρατικό παρελθόν προχώρησαν και σε αναδιάταξη των εκθέσεών τους. Ο χώρος της τέχνης παίρνει και πάλι θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή