Ο ήχος της αράχνης που «πλέκει» μουσική της Γης

Ο ήχος της αράχνης που «πλέκει» μουσική της Γης

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν διαρκεί πολύ, πέντε λεπτά μόνον. Γι’ αυτό εύκολα ακούς και ξανακούς το podcast, με περισσότερο ενδιαφέρον κάθε φορά. Στο τέλος αντιλαμβάνεσαι πλήρως τον ήχο, ένα συνεχές τρίξιμο με μικρές παύσεις. «Μέσα στα σπίτια που μοιράζεστε, ακούστε την αράχνη που πλέκει τον ιστό της τη νύχτα. Σβήστε τους προβολείς και αφήστε άλλα φώτα να λάμπουν επάνω σας. Λουστείτε στους κύκλους της σελήνης. Απογειωθείτε από αυτόν τον πλανήτη. Το αύριο είναι μια νέα στροφή γύρω από τον ήλιο. Τώρα, μαζί, ας απολαύσουμε τη διαδρομή». Αυτό το σύντομο κείμενο –στο βιβλίο «Remember Nature» όπου δημοσιεύεται, έχει τη μορφή πεζοποιήματος– είναι η συμβολή του καλλιτέχνη Τομάς Σαρασένο στο project «Back to Earth» που παρουσιάζει η γκαλερί Serpentine (www.serpentinegalleries.org) διαδικτυακά και στους Κήπους του Κένσινγκτον. Στο podcast o Σαρασένο διαβάζει τις λέξεις ήρεμα με υπόκρουση αυτόν τον συνεχή τριγμό, σαν να μη θέλει να διακόψει την αράχνη από τη δουλειά της, αυτή που κάνει εδώ και εκατομμύρια χρόνια πάνω στη Γη. Με το μήνυμά του ο καλλιτέχνης ελπίζει να μετατρέψει την αραχνοφοβία σε αραχνοφιλία, όπως λέει, και αυτό είναι ένα από τα 39 θεματικά επεισόδια που η σειρά Serpentine Podcast αφιερώνει στην κλιματική και περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη που βιώνει ο πλανήτης μας.

Το «Back to Earth» είναι ένα νέο project της Serpentine, που καλεί περισσότερους από 60 κορυφαίους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, ποιητές, κινηματογραφιστές, επιστήμονες, στοχαστές και σχεδιαστές να ανταποκριθούν μέσω της τέχνης και των γνώσεών τους σε μια εκστρατεία υπέρ της Γης.

Ολο το υλικό αυτής της πολυετούς και διεπιστημονικής συνεργασίας που η γκαλερί «ενορχηστρώνει» βρίσκεται στη διάθεση του κοινού ζωντανά αλλά και online. Το ίδιο συμβαίνει και με την έκδοση «Remember Nature. 140 Artists’ Ideas for Planet Earth» (επιμέλεια Χ. Ου. Ομπριστ – Κ. Στασινόπουλος), που κυκλοφορεί σε συνεργασία με την Penguin Press. Μέσα από σχέδια, συνταγές, προτάσεις κηπουρική, φωτογραφίες, δοκίμια, ποιήματα, ξόρκια, οι 140 δημιουργοί που συμμετέχουν στην έκδοση συντάσσουν έναν «do-it-yourself» οδηγό για να διαμορφώσουμε ένα περισσότερο οικολογικό και δίκαιο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή