ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Όταν οι δεσμοί αίματος δεν αρκούν

Δύο αδέλφια συγκρούονται με φόντο τις κοιλάδες της Αυστραλίας

Όταν οι δεσμοί αίματος  δεν αρκούν

Αδέλφια 
σε σύγκρουση ★★★
ΔΡΑΜΕΝΤΙ (2020)
Σκηνοθεσία: Τζέρεμι Σιμς
Ερμηνείες: Σαμ Νιλ, Μίκαελ Κάτον, Μιράντα Ρίτσαρντσον

 

Μια οικογενειακή ιστορία με έντονη… βουκολική αύρα μας έρχεται αυτή την εβδομάδα από τους «Αντίποδες», με πρωταγωνιστή τον Σαμ Νιλ. Ο τελευταίος υποδύεται τον Κόλιν, έναν λαμπρό εκτροφέα προβάτων, περήφανο για την εκλεκτή ράτσα των ζώων του που σαρώνουν τα βραβεία σε μια απομακρυσμένη περιοχή της δυτικής Αυστραλίας. 

Σπουδαιότερος ανταγωνιστής είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του, Λες, με τον οποίο μάλιστα είναι από χρόνια αποξενωμένοι, παρότι ουσιαστικά οι δυο τους εργάζονται πλάι πλάι καθημερινά στις φάρμες τους. Οι ισορροπίες πάντως θα ανατραπούν όταν ένα κριάρι του Λες διαγιγνώσκεται με έναν επικίνδυνο ιό και οι αρμόδιες αρχές διατάζουν τη θανάτωση όλων των κοπαδιών της κοιλάδας. Απελπισμένα τα δύο αδέλφια θα βρουν τους δικούς τους, διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης.

Διασκευάζοντας ένα ήδη επιτυχημένο φιλμ από την Ισλανδία («Δεσμοί αίματος»), ο Αυστραλός Τζέρεμι Σιμς μας μεταφέρει στην επίσης πολύ ιδιαίτερη επαρχιακή πραγματικότητα της πατρίδας του, εκεί όπου οι αγροτικές εργασίες κυριαρχούν, μαζί με τις πελώριες αποστάσεις που δημιουργούν απομονωμένες κοινότητες και τον πανταχού παρόντα τρόμο της καλοκαιρινής πυρκαγιάς. Τα δύο αδέλφια βέβαια ελάχιστα ενδιαφέρονται για όλα αυτά, αφού η πραγματική εμμονή τους έχει να κάνει με το πλούσιο μαλλί των προβάτων και τα ερωτικά… προσόντα των τράγων τους.

Μοναδική άλλη έγνοια φαίνεται να είναι η μεταξύ τους κόντρα (συγκρούονται εμφανώς όπως τα κριάρια), με τις ρίζες της προφανώς να βρίσκονται στο παρελθόν, την οποία ωστόσο θα χρειαστεί να βάλουν στην άκρη όταν η καταστροφή θα τους χτυπήσει την πόρτα. 

Ο Σαμ Νιλ είναι εξαιρετικός στον ρόλο του γκρινιάρη αγρότη, το ίδιο και ο Μίκαελ Κάτον σε εκείνον του Λες, ο οποίος συνεννοείται κυρίως με γρυλίσματα, σε ένα φιλμ που γενικότερα κινείται ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, κρατώντας τελικά αρκετά καλά την ισορροπία και δίχως να ξεπέφτει σε ανόητους μελοδραματισμούς ή ελαφρότητες.

Επειτα υπάρχει το πνεύμα της κοινότητας. Οι υπόλοιποι αγρότες, φίλοι από χρόνια μεταξύ τους, η κτηνίατρος και οι νέοι της περιοχής είναι όλοι τους ξεχωριστοί χαρακτήρες και ταυτόχρονα μέλη ενός συνόλου, το οποίο έχει εν πολλοίς κοινή μοίρα, κάτι που θα χρειαστεί να το συνειδητοποιήσουν πριν να είναι πολύ αργά. Στα αρνητικά, πέρα από τον κάπως επίπεδο ρυθμό και η αρκετά μεγάλη διάρκεια (δύο ώρες) που ενδέχεται να κουράσει όσους δεν είναι και πολύ φανατικοί της ζωής στην επαρχία.