Ντόναλντ Κέιγκαν, ο Αμερικανός που αγάπησε τον Θουκυδίδη

Ντόναλντ Κέιγκαν, ο Αμερικανός που αγάπησε τον Θουκυδίδη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον γνώρισα πριν από μερικά χρόνια στο κατάστρωμα ενός πλοίου, με επιβάτες αποφοίτους του Πανεπιστημίου Γέιλ, οι οποίοι έκαναν στην Ελλάδα ένα ταξίδι που συνδύαζε τουρισμό και μαθήματα πολιτισμού, Ιστορίας και σύγχρονης πολιτικής. Θυμάμαι έναν ζεστό, γλυκό και ευγενικό άνθρωπο, αλλά και ένα διανοούμενο με ισχυρή άποψη, που δεν στρογγύλευε τα λόγια του ακόμη και όταν παθιασμένα υποστήριζε ότι «μόνο με τον πόλεμο συντηρείς την ειρήνη». 

Δεν θα ξεχάσω την απάντησή του στην ερώτηση για το πώς βλέπει τη σχέση Ευρώπης – Αμερικής. «Είναι ανόητο για τους Ευρωπαίους να πιστεύουν σ’ έναν κόσμο αφοπλισμένο», είχε πει. «Εξαρτάσθε απόλυτα από την Αμερική, και το μόνο που κάνετε είναι να κουνάτε το δάχτυλο λέγοντας τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Αν, όμως, συμβεί κάτι και η Αμερική χάσει τη δύναμή της, η Ευρώπη αμέσως θα αλλάξει στάση και αντιλήψεις. Το πρόβλημα είναι πως δεν καταλαβαίνετε ότι πάντοτε θα υπάρχει κίνδυνος πολέμων. Αν δεν έχεις δύναμη, κανείς δεν νοιάζεται για το τι πιστεύεις. Οπως έγινε με τους Μηλίους στον Πελοποννησιακό Πόλεμο». 

Ο Ντόναλντ Κέιγκαν ήταν ένας σπουδαίος ιστορικός, καθηγητής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Γέιλ και αυθεντία στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, στη μελέτη του οποίου είχε αφιερώσει πολλά χρόνια από τη ζωή του – το βιβλίο του «Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Ο Αμερικανός ιστορικός, γεννημένος στη Λιθουανία το 1932, έφυγε πριν από λίγες ημέρες από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Η ενασχόλησή του με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, τον Θουκυδίδη τον Περικλή, την Αθηναϊκή Δημοκρατία τού είχε δώσει  μαθήματα τα οποία με χαρά μοιραζόταν με τους άλλους. 

«Η ανάπτυξη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας είναι μία από τις πιο όμορφες και συγκινητικές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας», έλεγε. «Το μεγάλο στοίχημα για το ανθρώπινο γένος είναι η αυτοδιαχείριση. Οι Ελληνες την επινόησαν και την εφάρμοσαν στην πράξη παρά τις όποιες δυσκολίες. Αυτή την ιστορική περίοδο την αντιμετωπίζω πάντα σαν μια υπόμνηση για το τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν οι συνθήκες είναι καλές. Δεν πρέπει να ζητάς από τον άνθρωπο να είναι τέλειος –έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί– αλλά να είσαι ευτυχής αν βρεις μια πτυχή του η οποία να είναι πραγματικά αξιομνημόνευτη. Η σύλληψη της πολιτικής ελευθερίας είναι το προαπαιτούμενο για μια αξιοπρεπή ζωή. Αν ο άνθρωπος δεν είναι όργανο κάποιου, αλλά λογοδοτεί μόνο στον εαυτό του, τότε μόνον ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα». 

Ο Ντόναλντ Κέιγκαν δέχθηκε και τα βέλη της κριτικής, καθώς υπήρξε ένας από τους αρχιτέκτονες του νεοσυντηρητισμού στην εξωτερική πολιτική και μέλος του κύκλου των πανεπιστημιακών και διανοουμένων οι οποίοι παρείχαν στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους το θεωρητικό υπόβαθρο για την εισβολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ιράκ. Οι απόψεις του ήταν ένας συνδυασμός πολιτικής ωμότητας και ιστορικών διδαγμάτων.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT