Νέες ταινίες: Από τον Ντε Γκωλ στο… Instagram

Νέες ταινίες: Από τον Ντε Γκωλ στο… Instagram

Μια βιογραφία του Γάλλου στρατηγού και ένα σύγχρονο φιλμ γύρω από τις περσόνες του Διαδικτύου

5' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντε Γκωλ ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Γκαμπριέλ Λε Μπομάν
Ερμηνείες: Λαμπέρ Ουιλσόν, Ιζαμπέλ Καρέ

Μια βιογραφία του Γάλλου στρατηγού Ντε Γκωλ, που είδαμε και στο περασμένο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, έρχεται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες, εστιάζοντας στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν και εκείνος ήρθε για πρώτη φορά στο στρατιωτικό και πολιτικό προσκήνιο. Βρισκόμαστε στα τέλη της άνοιξης του 1940 και η αστραπιαία γερμανική προέλαση έχει καθηλώσει τις γαλλικές δυνάμεις και επί της ουσίας αχρηστεύσει τη Γραμμή Μαζινό.Ο στρατηγός Πετέν, ήρωας του Μεγάλου Πολέμου, πιέζει τον Γάλλο πρόεδρο να συνθηκολογήσει, ωστόσο ο Ντε Γκωλ μαζί με μια χούφτα αξιωματούχους επιμένουν να συνεχίσουν τον πολεμικό αγώνα. Καθώς οι ναζί πλησιάζουν πια στο Παρίσι, εκείνος καταφεύγει στο Λονδίνο, ώστε να έρθει σε συνεννόηση με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ· ταυτόχρονα η καρδιά του βρίσκεται πίσω στην πατρίδα, εκεί όπου η τύχη της οικογένειάς του αγνοείται. Το φιλμ ισορροπεί έξυπνα το βάρος του ανάμεσα στα δραματικά γεγονότα εκείνων των ημερών –και τον ρόλο του πρωταγωνιστή σε αυτά– και στον άνθρωπο Ντε Γκωλ που κρύβεται πίσω από τον αποφασιστικό στρατιωτικό. Ο τελευταίος αγαπά βαθιά τη σύζυγό του και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στη μικρή του κόρη, την Αν, η οποία έχει διανοητική αναπηρία. Η δική τους σκέψη παλεύει διαρκώς μέσα του με τις αρχές και το καθήκον προς τη χώρα του.

Αν και παραμένει συμβατικά ακαδημαϊκή στην προσέγγισή της και μάλλον επίπεδη ως προς τον ρυθμό, η ταινία του Γκαμπριέλ Λε Μπομάν βασίζεται στις καλές στιγμές της. Τέτοιες είναι αυτές των τεταμένων υπουργικών συμβουλίων, με τον Ολιβιέ Γκουρμέ να είναι εξαιρετικός στον ρόλο του πελαγωμένου προέδρου Ρεϊνό, αλλά και οι συναντήσεις με τον Τσώρτσιλ, όπου με λίγη φαντασία αισθάνεται κανείς τα γρανάζια της Ιστορίας να γυρίζουν.

Ιδρώτας ★★★
ΔΡΑΜΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Μάγκνους φον Χορν
Ερμηνείες: Μαγκνταλένα Κόλεσνικ, Ζουλιάν Σβιζέφσκι, Αλεξάντρα Κονιέσκα
 
Ο Σουηδός σκηνοθέτης Μάγκους φον Χορν, που γνωρίσαμε στο ιδιαίτερο «Επέκεινα», μας στέλνει αυτή τη φορά στην Πολωνία, για να αφηγηθεί πάντως μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι τοποθετημένη σχεδόν οπουδήποτε στον σύγχρονο ανεπτυγμένο κόσμο. Πρωταγωνίστρια είναι η Σίλβια, μια διάσημη γυμνάστρια και ταυτόχρονα δημοφιλέστατη influencer στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθοι παρακολουθούν καθημερινά περίπου κάθε κίνηση της νεαρής κοπέλας μέσα από τα απανωτά βίντεο, τις φωτογραφίες και τις κάθε λογής αναρτήσεις, με τις οποίες εκείνη φροντίζει να τους ενημερώνει. Από την άλλη, στην πραγματικότητα η Σίλβια είναι ένα τρομερά μοναχικό άτομο, το οποίο λαχταρά την αποδοχή και τη συντροφικότητα, δίχως να ξέρει όμως πώς να τα κερδίσει.

Με ελαφρώς ντοκιμαντερίστικη ματιά, ιδίως στον τρόπο χειρισμού της κάμερας, ο Φον Χορν μάς βυθίζει στον κόσμο του φαίνεσθαι, εκεί όπου η επιτυχία και η αποτυχία μετριούνται μόνο σε θεάσεις, likes και… καρδούλες. Η πρωτοεμφανιζόμενη Μαγκνταλένα Κόλεσνικ είναι πραγματικά μαγνητική από την πλευρά της, καταφέροντας να παραμείνει πειστική ως fitness model και ταυτόχρονα να αποδώσει με ευαισθησία έναν ανθρώπινο όσο και πολύπλευρο χαρακτήρα. 

KYΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ

Persona non Grata ★★
Σκηνοθεσία: Ρόσντι Ζεμ
Ερμηνείες: Νικολά Ντιβοσέλ, Ραφαέλ Περσονάζ 
Συναδελφικά μαχαιρώματα

Ο βραβευμένος στις Κάννες Ρόσντι Ζεμ παίρνει θέση τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα, για ένα μάλλον συμβατικό θρίλερ που αγωνίζεται, ίσως υπερβολικά έντονα, να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα. Δύο φίλοι και συνεργάτες πολιτικοί μηχανικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον πλούσιο εργοδότη τους, τον οποίο βάζουν να δολοφονήσουν, προκειμένου εκείνοι να πάρουν τα ηνία της επιχείρησης. Η συμφωνία ωστόσο θα βάλει στις ζωές τους έναν ακόμη πιο επικίνδυνο εχθρό, ο οποίος δεν θα διστάσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του. Το φιλμ του Ζεμ προσπαθεί να ενσωματώσει πολλά στοιχεία στην αφήγηση, καταλήγει ωστόσο μάλλον μπερδεμένο και αμήχανο.

Ο μεγάλος δικτάτωρ ★★★★
Σκηνοθεσία: Τσάρλι Τσάπλιν
Ερμηνείες: Τσάρλι Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρ, Τζακ Οκι
Διαχρονικός Τσάπλιν

Μία από τις σπουδαιότερες –και σίγουρα η πιο γενναία– ταινίες του μεγάλου Τσάρλι Τσάπλιν κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα σε επανέκδοση. Το 1940 και με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε εξέλιξη, ο Τσάπλιν πλάθει τον χαρακτήρα ενός στρατιώτη που έχει χάσει τη μνήμη του. Προσπαθώντας να επιστρέψει στη ζωή του ως κουρέας, θα μπλέξει σε περιπέτειες λόγω της εκπληκτικής ομοιότητας με τον δικτάτορα Χίνκελ, ο οποίος έχει στο μεταξύ αναλάβει την εξουσία εκεί. Στην πρώτη ομιλούσα ταινία του, ο Τσάπλιν παρωδεί απολαυστικά τον Αδόλφο Χίτλερ, ενώ ταυτόχρονα διατυπώνει ένα διαχρονικό μήνυμα ειρήνης, δικαιοσύνης και αντίδρασης ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης.  

Η πεθερά χτυπάει την πόρτα ★★
Σκηνοθεσία: Ερίκ Λαβάν
Ερμηνείες: Ζοσιάν Μπαλασκό, Ματίλντ Σενιέ
Η μαμά εισβάλλει

Μια κλασική οικογενειακή κομεντί από τη Γαλλία αποτελεί το σίκουελ της μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας «Μαμά, γύρισα». Αυτή τη φορά οι ρόλοι αντιστρέφονται όταν η μαμά, Ζακλίν, μετακομίζει προσωρινά στο σπίτι της κόρης της, αφού το δικό της ανακαινίζεται. Οι εργασίες ωστόσο δείχνουν να διαρκούν αέναα, ενώ η συμβίωση στο άλλο σπίτι γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση. Η καταξιωμένη Γαλλίδα κωμικός Ζοσιάν Μπαλασκό είναι ομολογουμένως πολύ καλή στον ρόλο της μαμάς-πεθεράς που γίνεται «φόρτωμα», όμως πέραν τούτου, ελάχιστα αξίζει να σημειώσει κανείς, σε ένα φιλμ που τηρεί ευλαβικά όλα τα κλισέ και τις συμβάσεις του είδους.

Ο βιρτουόζος ★★
Σκηνοθεσία: Νικ Σταλιάνο
Ερμηνείες: Αμπι Κόρνις, Αντονι Χόπκινς, Ανσον Μάουντ
Αναζητώντας το θύμα

Ενα ιδιαίτερο θρίλερ, με τον Αντονι Χόπκινς σε δεύτερο ρόλο, μας στέλνει σε κάποια επαρχιακή αμερικανική πόλη, εκεί όπου καταφθάνει ένας επαγγελματίας εκτελεστής με σκοπό να σκοτώσει κάποιον άγνωστο, ξεπληρώνοντας ένα παλιό χρέος. Η μόνη πληροφορία που έχει για τον στόχο του, ωστόσο, είναι το πότε και πού θα βρίσκεται εκείνος, δίχως κάποια άλλη περιγραφή. Πλέον θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το ένστικτό του για να τα καταφέρει. Το φιλμ του Νικ Σταλιάνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και πρωτότυπο εάν δεν ξέπεφτε σε μια επιτηδευμένη διαδικασία εσωτερικού διαλόγου, ικανή να σκοτώσει το σασπένς. Ο δε χαρακτήρας του Χόπκινς παραμένει μάλλον ανεξιχνίαστος.

ΕΜΕΙΣ…
Μια ειδική κινηματογραφική προβολή θα γίνει το προσεχές Σάββατο, στο πλαίσιο του Θairos Film Festival, στο παλιό λιμάνι Αιγίου, με στόχο την οικονομική ενίσχυση των εθελοντών πυροπροστασίας της τοπικής ομάδας «Αχαιός». Η ταινία που θα προβληθεί είναι το οσκαρικό «Κόντρα σε όλα» («Ford VS Ferrari») του Τζέιμς Μάνγκολντ, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν και κλασικά αμερικανικά muscle cars, παρόμοια με αυτά που υπάρχουν και στο φιλμ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 8.30 μ.μ. και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Εναρξη προβολής στις 9.45 μ.μ. Περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους συνεισφοράς μπορεί να αναζητήσει κανείς στη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook.

…ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Η είδηση πως η Warner Bros έφτασε σε συμφωνία με την AMC, τη μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφων στις ΗΠΑ, σχετικά με το «παράθυρο» κυκλοφορίας των νέων ταινιών, ήταν μάλλον αναμενόμενη. Αλλωστε, το χολιγουντιανό στούντιο έχει κάνει ήδη παρόμοιες συμφωνίες, καθιερώνοντας πλέον τις 45 ημέρες –έναντι των προηγουμένων 90– καθαρής προβολής στις αίθουσες για το 2022. Από την άλλη, τα νέα μπορούν να διαβαστούν και ως ευχάριστα για το παραδοσιακό σινεμά, αφού τουλάχιστον έτσι εξασφαλίζεται κάποιος χρόνος αποκλειστικής διανομής για τη μεγάλη οθόνη, σε σχέση με τον μηδενικό που το στούντιο διέθεσε τη φετινή χρονιά, πριν στείλει τις ταινίες στο HBO Max.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή