Το «Matrix» επιστρέφει με τον Νίο στην καρέκλα του ψυχιάτρου

Το «Matrix» επιστρέφει με τον Νίο στην καρέκλα του ψυχιάτρου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μπλε ή το κόκκινο χάπι; Ενα από τα πιο διάσημα ερωτήματα στην ιστορία του σινεμά τίθεται κάπου στην αρχή του πρώτου «Matrix», της ταινίας που έπεσε σαν βόμβα 22 χρόνια πριν για να μετατραπεί σύντομα σε θρύλο της ποπ κουλτούρας, που διαρκεί μέχρι σήμερα. Ως γνωστόν, ο Νίο (Κιάνου Ριβς) διαλέγει το κόκκινο χάπι και ο Μορφέας (Λόρενς Φίσμπερν) αναλαμβάνει να του δείξει «πόσο βαθιά φτάνει η τρύπα του λαγού». Τι θα γινόταν όμως αν είχε επιλέξει το μπλε;

Σύμφωνα με τον Μορφέα, από το ίδιο απόσπασμα, ο υποψήφιος «Εκλεκτός» θα ξυπνούσε την επομένη στο κρεβάτι του δίχως να θυμάται τίποτα από όσα είχαν προηγηθεί, ενώ η σκυτάλη θα περνούσε στον επόμενο ή τέλος πάντων σε μια διαφορετική εκδοχή του ίδιου του Νίο, σύμφωνα με όσα μάθαμε στα επόμενα επεισόδια του «Matrix». Μπερδευτήκατε; Κάπως έτσι, ωστόσο, πρόκειται πιθανότατα να ξεκινά το «Matrix: Ressurrections», το νέο κεφάλαιο του δημοφιλούς franchise, το οποίο εκτός από τίτλο έχει πλέον και επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας, στις 22 Δεκεμβρίου.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την πλοκή της καινούργιας ταινίας προέρχονται από τις διαρροές – αφηγήσεις όσων είδαν ένα πρώτο τρέιλερ. Εκεί συναντάμε τον Νίο –ο Κιάνου Ριβς επανέρχεται στον ρόλο– στην καρέκλα του ψυχιάτρου (Νιλ Πάτρικ Χάρις), δίχως να έχει καμιά ανάμνηση από το Matrix. Η ζωή του μοιάζει να έχει επανέλθει στη δίχως νόημα ύπαρξη του κυρίου Αντερσον από την πρώτη ταινία, ενώ καταπίνει πια τα μπλε χάπια σαν καραμέλες. Οταν συναντά την Τρίνιτι σε κάποιο καφέ, τη ρωτά: «Εχουμε συναντηθεί ξανά;».

Στη συνέχεια ένας άνδρας, που μοιάζει αρκετά με τον νεαρό Μορφέα, του προσφέρει επιτέλους το κόκκινο χάπι και τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους. Περίπου δηλαδή όπως συνέβη και το 1999 και μάλιστα με τους περισσότερους από τους βασικούς πρωταγωνιστές στη θέση τους. Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν όλοι το ίδιο πρόθυμοι να επιστρέψουν στο σύμπαν του «Matrix». Η μία εκ των αδελφών Γουατσόφσκι, δημιουργών αυτού του απίθανου μύθου, δεν έχει καμία εμπλοκή στο καινούργιο φιλμ, ενώ πρόσφατα δήλωσε τα εξής:

«Υπήρχε κάτι εξαιρετικά απωθητικό στην ιδέα να πάω πίσω και να συμμετάσχω σε κάτι που έχω ήδη κάνει. Δεν ήθελα, ύστερα από όλη αυτή την αλλαγή που έχω περάσει και την τεράστια αναστάτωση στη ζωή μου (σ.σ. αναφέρεται προφανώς στην αλλαγή φύλου που έκανε εκείνη και η αδελφή της), την αίσθηση απώλειας του πατέρα και της μητέρας μου, να επιστρέψω πίσω σε κάτι που έκανα πριν από όλα αυτά και κατά κάποιον τρόπο να περπατήσω στα ίδια μονοπάτια, να επιστρέψω στην παλιά μου ζωή», είπε η Λίλι Γουατσόφσκι.

Τη δική της ανησυχία, πάντως, φαίνεται πως μοιράζονται και αρκετοί φαν ή σχολιαστές που ασχολούνται αυτές τις μέρες με το «Matrix», τουλάχιστον όσον αφορά το περιεχόμενο της επερχόμενης ταινίας. Οπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, αλλά και η… εμπειρία του παρελθόντος, στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε κάτι σαν το «Force Awakens», το αρχικό δηλαδή κεφάλαιο της πιο πρόσφατης τριλογίας του «Πολέμου των άστρων»: καλό, αλλά όχι ακριβώς πρωτότυπο. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον τα επόμενα μέρη, αν υπάρξουν, να μην ακολουθήσουν και εκείνα τον ίδιο δρόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή