Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Διπλό σύστημα στους χώρους του πολιτισμού

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Διπλό σύστημα στους χώρους του πολιτισμού

Μεικτά τα μουσεία, αμιγή μέγαρα και όπερα, αναποφάσιστα τα θέατρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμιγώς σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες απευθύνονται από χθες οι παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μετά τη σχετική ανακοίνωση του φορέα. Οι επόμενες παραστάσεις που θα γίνουν στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στην Εναλλακτική Σκηνή θα πραγματοποιηθούν με πληρότητα σε ποσοστό 85% και γι’ αυτό θα ανοίξουν ξανά τα ταμεία για επιπλέον θέσεις για την παράσταση «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας».

Με βάση τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, οι πολιτιστικοί φορείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα λειτουργήσουν ως χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή ως μεικτοί.

Σε λειτουργία αμιγώς για εμβολιασμένους προσανατολίζονται τα δύο Μέγαρα Μουσικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γεγονός που μάλλον θα οδηγήσει σε παρόμοιες αποφάσεις και τις δύο κρατικές ορχήστρες (ΚΟΑ, ΚΟΘ) που εμφανίζονται εκεί. Ειδικότερα, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα τον τρόπο λειτουργίας της με βάση τα νέα μέτρα.

Εναν αστερίσκο βάζει η ΕΛΣ σχετικά με τις παιδικές παραστάσεις που απευθύνονται σε σχολεία και οικογένειες με παιδιά. Το ζήτημα –που μάλλον θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κι άλλοι φορείς που θα λειτουργήσουν αμιγώς για εμβολιασμένο κοινό– είναι πώς θα διαχειριστούν παιδιά με μη εμβολιασμένους γονείς ή παιδιά που ενώ ηλικιακά μπορούν να εμβολιαστούν δεν το έχουν πράξει.

Αναποφάσιστες, όμως, είναι οι κρατικές θεατρικές σκηνές. Το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ, αν και ξεκινούν παραστάσεις σε περίπου ένα μήνα, δεν έχουν καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν. Οσοι επιλέξουν το μεικτό σύστημα θα έχουν πληρότητα ίση με το 50% της δυναμικότητάς τους.

Ως μεικτοί χώροι φαίνεται πως θα λειτουργούν τα μουσεία, αρχαιολογικά και σύγχρονης τέχνης, με αυστηρότερο έλεγχο και ταυτοποίηση των απαραίτητων δικαιολογητικών και ένα άτομο ανά 15 τ.μ. Για την είσοδό τους οι επισκέπτες θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε rapid test που θα έχει γίνει εντός 48 ωρών και ένα έγγραφο ταυτοπροσωπίας, π.χ. την ταυτότητά τους. Το ίδιο θα ισχύει για την είσοδο των παιδιών από 12 ετών και άνω, ενώ για τα μικρότερα παιδιά είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test. Τη λειτουργία τους ως μεικτοί χώροι επιβεβαίωσαν στην «Κ» το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το ΕΜΣΤ και το MOMus της Θεσσαλονίκης.

Η εξειδίκευση των μέτρων ανησύχησε αρκετούς διοργανωτές εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, που τους υποχρεώνει να επιλέξουν μεταξύ αμιγών ή μεικτών χώρων. Για να μη δυσχερανθεί όμως η διεξαγωγή υπαίθριων παραστάσεων, συναυλιών και προβολών (θερινά σινεμά) που έχουν ήδη ανακοινωθεί με τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα, θα γίνει μια προσωρινή τροποποίηση στα μέτρα –σύμφωνα με πηγές του ΥΠΠΟΑ– ώστε να δοθεί μια παράταση στο παλιό σύστημα, όσο το επιτρέπει και ο καιρός. Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στην υποχρεωτική χρήση φίλτρων αέρα HEPA, ώστε οι φορείς να μπορέσουν να τα προμηθευθούν εγκαίρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή