Ένα ένα τα τραγούδια

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθιέρωση του LP άλλαξε πολλά στη μουσική βιομηχανία. Πολύ σύντομα, οι δημιουργοί καλούνταν να ετοιμάζουν όχι δύο νέα τραγούδια, όπως όταν σχεδίαζαν ένα νέο single, αλλά 12. Να όμως πώς αλλάζουν οι καιροί. Το βινύλιο αντικαταστάθηκε από το cd και εκείνο απαξιώθηκε δίνοντας τη θέση του στη νέα τεχνολογία. Με τη διάλυση της δισκογραφίας, τα τραγούδια επέστρεψαν στο σημείο πριν από τη γέννησή της. Στο ένα τραγούδι. Και όπως συνήθιζαν οι παλιοί δημιουργοί, πρώτα δοκιμαζόταν το τραγούδι αυτό στο κοινό, στο πάλκο ή στις μπουάτ, και έπειτα άναβε το πράσινο φως για δισκογράφηση. Τώρα, τα τραγούδια δοκιμάζονται στο YouTube, απαλλαγμένα από το άγχος του δημιουργού τους να γεμίσει, οπωσδήποτε, ένα ολόκληρο άλμπουμ. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει δισκογραφία και καμία ζέση από τις δισκογραφικές –ελάχιστες οι εξαιρέσεις– τα τραγούδια βγαίνουν αβίαστα. Κυρίως, έχουν πια τον χρόνο τους. Eνα ένα, κι αν καλύψουν αργότερα ένα δίσκο, είναι τυχερά.

Από τη νέα σοδειά των ημερών είναι εξαιρετικό το «Πιες τρεις γουλιές»σε στίχους και μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου με ερμηνευτή μάλιστα τον Γιώργο Μαργαρίτη, ο οποίος δεν θυμίζει τον τραγουδιστή της πίστας. Οι τόνοι είναι χαμηλοί, το τραγούδι έχει άλλο ύφος, ο ήχος της τρομπέτας και της κιθάρας του δημιουργού το διαφοροποιεί. Εχει τη σφραγίδα του δημιουργού του και δείχνει να αποτελεί συνέχεια τού με τα «Μάτια κλειστά»που αγαπήσαμε από τη Γιώτα Νέγκα, αλλά και του «Λευκό μου γιασεμί»που προηγήθηκε σε στίχους του Μιχάλη Γκανά με την Ελλη Πασπαλά.

Αν για το κοινό του κιθαρίστα Π. Καλαντζόπουλου η συνεργασία με τον Γ. Μαργαρίτη ήταν έκπληξη, κυρίως για τα ήσυχα ερμηνευτικά μονοπάτια στα οποία οδηγήθηκε ο λαϊκός τραγουδιστής, αξίζει να ακούσει κανείς το «Ασε με να σε σκέφτομαι»των Χρήστου Νικολόπουλου – Νίκου Αναγνωστάκη. Eνα γνήσιο λαϊκό τραγούδι με ερμηνευτή τον Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος εδώ συνδυάζει το αίσθημα και τη θεατρικότητα με το μέτρο. Είναι από τα «Απρόοπτα»που ετοιμάζονται, δίσκο με πολλούς ερμηνευτές και τραγούδια, που ο Νικολόπουλος έγραψε στο ύφος καθενός από αυτούς.

Ο Φώτας Σιώτας υπογράφει την ενορχήστρωση του τραγουδιού. Oμως, ο ίδιος έγραψε επίσης ένα ωραίο κομμάτι με τον Θοδωρή Γκόνη. «Το ράγισμα»είναι ένα single από τον επερχόμενο δίσκο τους, τα «Δυο λάθη» Ακόμα ένα ωραίο τραγούδι ανάλαφρο, με στοιχεία και από την παράδοση. Μπορεί τα ωραία άλμπουμ να σπανίζουν, τα ωραία τραγούδια, όμως, όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή