ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα μυστικά του Ιερού Βράχου: Η αρχιτεκτονική του Παρθενώνα στο προσκήνιο

Θα ήταν μάλλον κοινότοπο να μιλήσουμε για τη διαχρονικότητα του Παρθενώνα και της Ακρόπολης και να παραθέσουμε όλα τα επίθετα που κατά καιρούς προσδιορίζουν τον Ιερό Βράχο για να ψυχανεμιστούμε τους λόγους που έφεραν το δίκτυο του National Geographic στο έδαφός του

ta-mystika-toy-ieroy-vrachoy-i-architektoniki-toy-parthenona-sto-proskinio-561541051

Θα ήταν μάλλον κοινότοπο να μιλήσουμε για τη διαχρονικότητα του Παρθενώνα και της Ακρόπολης και να παραθέσουμε όλα τα επίθετα που κατά καιρούς προσδιορίζουν τον Ιερό Βράχο για να ψυχανεμιστούμε τους λόγους που έφεραν το δίκτυο του National Geographic στο έδαφός του.

Δεν χρειάζεται να υπάρχει πάντα μια μεγάλη ανακάλυψη ή μια μεγάλη καταστροφή προκειμένου ένα τηλεοπτικό δίκτυο στραμμένο στην έρευνα και στη μελέτη της Ιστορίας να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για την Ακρόπολη. Αντιθέτως, είναι εξόχως τιμητικό για την Ελλάδα να βρίσκεται το οικουμενικό της μνημείο –ορίστε το επίθετο–στην τακτική θεματολογία της κοινότητας του National Geographic.

Κάπως έτσι, αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το νέο ωριαίο ντοκιμαντέρ του δικτύου με τίτλο «Τα μυστικά του Ιερού Βράχου» το οποίο εστιάζει στην αρχιτεκτονική του Παρθενώνα και στην τεχνολογία που χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Ελληνες του 5ου αιώνα πΧ. προκειμένου να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν τα κτίρια της Ακρόπολης. Με τη βοήθεια CGI γραφικών, το National Geographic ανατέμνει τους κίονες και τα αρχιτεκτονικά μέλη του Παρθενώνα και για λίγο μπαίνει στο μυαλό των αρχιτεκτόνων Ικτίνου και Καλλικράτη. Το ντοκιμαντέρ διερευνά την αντισεισμική κατασκευή της Ακρόπολης και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους μηχανικούς για να σκαρφαλώσουν τα πεντελικά μάρμαρα στον λόφο της Ακρόπολης μέσω ενός διαδρόμου που είχε δημιουργηθεί εκεί όπου σήμερα είναι η συνοικία της Πλάκας.

Ενα νέο ωριαίο ντοκιμαντέρ του National Geographic με τίτλο «Τα μυστικά του Ιερού Βράχου».

Ανάμεσα στους ειδικούς που μιλούν για το αρχιτεκτονικό θαύμα που συντελέσθηκε σε ένα κομμάτι βράχου πριν από 2.500 χρόνια περιλαμβάνονται στελέχη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), όπως οι αρχιτέκτονες Βασιλική Ελευθερίου και Ροζαλία Χριστοδουλοπούλου, ο καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας Νικόλαος Παπαζαρκάδας, η αρχαιολόγος και ιστορικός Λόρα Αϊτκεν Μπερτ.

ta-mystika-toy-ieroy-vrachoy-i-architektoniki-toy-parthenona-sto-proskinio0
Το ντοκιμαντέρ διερευνά και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να σκαρφαλώσουν τα πεντελικά μάρμαρα στον λόφο της Ακρόπολης.

Φυσικά και δεν είναι η πρώτη φορά που το National Geographic κάνει αφιέρωμα στην αρχιτεκτονική του Παρθενώνα. Το 2013, το δίκτυο ακολουθούσε τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ και την ομάδα των αναστηλωτών και συντηρητών στον Παρθενώνα, στις εργασίες αναστήλωσης. Τότε μιλούσαν για την ακρίβεια των τομών, τη συμμετρία των όγκων και τις αναλογίες, τις οπτικές βελτιώσεις που έκαναν οι αρχαίοι μηχανικοί στον Παρθενώνα και, βέβαια, το μυστήριο του σχεδιασμού και της τοποθέτησης των γιγαντιαίων κομματιών. Ατυπος πρωταγωνιστής εκείνου του ντοκιμαντέρ ήταν και ο ιστορικός γαλλικός γερανός του Παρθενώνα που «συνταξιοδοτήθηκε»το 2017 και βρίσκεται στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου, ως ένα πολύτιμο κομμάτι της τεχνολογικής ιστορίας.

Το ντοκιμαντέρ «Τα μυστικά του Ιερού Βράχου»θα προβληθεί το Σάββατο 16 Οκτωβρίου από τα συνδρομητικά κανάλια που μεταδίδουν το πρόγραμμα του National Geographic.