Οι νέες ταινίες της εβδομάδας από τον Αιμίλιο Χαρμπή

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας από τον Αιμίλιο Χαρμπή

Νέες ταινίες με ήρωες γένους θηλυκού κυριαρχούν αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράλληλες μητέρες ★★★
∆ΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ
Ερμηνείες: Πενέλοπε Κρουζ, Μιλένα Σμιτ, Ρόζι ντε Πάλμα

Η επιστροφή του Πέδρο Αλμοδόβαρ γίνεται μέσα από τους γνώριμους κώδικες αλλά και τα θέματα στα οποία ο σπουδαίος Ισπανός auteur μάς έχει συνηθίσει. Πρωταγωνίστριες εδώ είναι δύο μητέρες, μια μεγαλύτερη και μια πολύ νεαρή, οι οποίες γεννούν την ίδια ημέρα στο ίδιο νοσοκομείο. Την πρώτη υποδύεται η Πενέλοπε Κρουζ, δίνοντας συμβουλές και ενθαρρύνοντας τη νεότερη (Μιλένα Σμιτ), η οποία, εκτός από τρομοκρατημένη, μοιάζει και μετανιωμένη για την επιλογή της να γίνει μητέρα. Οι δυο τους τελικά θα γίνουν φίλες, αναπτύσσοντας έναν ιδιαίτερο δεσμό που θα τις ακολουθήσει και το επόμενο διάστημα, ενώ μια συνταρακτική αποκάλυψη θα αλλάξει τις ζωές τους για πάντα.

Ο Αλμοδόβαρ πυροδοτεί την πλοκή του μέσα από ένα απλό όσο και διατυπωμένο ξανά δραματικό εύρημα, το οποίο πάντως λαμβάνει διαφορετικές διαστάσεις στη συνέχεια. Η ιστορία των δύο γυναικών, μαζί με τα πρόσωπα που κινούνται γύρω τους, παίρνει τον χρόνο της –ίσως και υπερβολικά πολύ– ώστε να αναπτυχθεί, μέσα από το κλασικό και αγαπημένο πάντρεμα χιούμορ και δράματος του δημιουργού της. Η δε Πενέλοπε Κρουζ, η οποία κέρδισε και το σχετικό βραβείο ερμηνείας στη Βενετία, αποδεικνύει ξανά πως έχει εξελιχθεί σε σπουδαία ηθοποιό, φέρνοντας στην επιφάνεια τις διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα της.

Titane ★★★
ΔΡΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2021)
Σκηνοθεσία: Ζουλιά Ντικουρνό
Ερμηνείες: Αγκάτ Ρουσέλ, Βενσάν Λιντόν, Γκαράνς Μαριγιέ

Ο,τι και να πει κανείς για την ταινία που κατέκτησε τον εφετινό Χρυσό Φοίνικα των Καννών είναι μάλλον φτωχό για να περιγράψει το αλλόκοτο, αλλά στα επιμέρους στοιχεία του ιδιοφυές, όραμα της Γαλλίδας Ζουλιά Ντικουρνό. Η δημιουργός του υπέροχου «Raw» τεστάρει εδώ ξανά τις αντοχές του θεατή μέσα από την ιστορία της Αλεξιά, μιας όμορφης χορεύτριας με χόμπι τα κλασικά αυτοκίνητα αλλά και τις… δολοφονίες, στις οποίες έχει μεγάλο ταλέντο. Οταν ο κλοιός των Αρχών θα αρχίσει να σφίγγει γύρω της, εκείνη θα αλλάξει ταυτότητα βρίσκοντας καταφύγιο δίπλα σε έναν μεσήλικο άνδρα, ο οποίος έχει από χρόνια χάσει τον γιο του.

Η σουρεαλιστική φαντασία συναντά τις ευφυείς παρατηρήσεις πάνω στη γυναικεία φύση, αλλά και το μοτίβο της μετάβασης – μεταμόρφωσης, από το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν κάποια στιγμή της ζωής τους. Η πρωταγωνίστρια, ερμηνευμένη με αφοσίωση από την Αγκάτ Ρουσέλ, διανύει με τον πλέον σοκαριστικό τρόπο τη συγκεκριμένη διαδρομή, ενώ παράλληλα αναζητεί και βρίσκει την αγάπη στο πιο απίθανο μέρος. Οπως και στο «Raw», έτσι και εδώ τα πάντα σχεδόν είναι αλληγορικά και αμφίσημα, ωστόσο η προσπάθεια της Ντικουρνό να «χωρέσει» αρκετά διαφορετικά θέματα στις σκάρτες δύο ώρες της διάρκειας δεν φέρνει το ιδανικό αποτέλεσμα.

Respect ★★½
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Λιζλ Τόμι
Ερμηνείες: Τζένιφερ Χάντσον, Φόρεστ Γουίτακερ, Μάρλον Γουέιανς

Η βιογραφία της μεγάλης Αρίθα Φράνκλιν μεταφέρεται στην οθόνη μέσα από ένα μακρύ σε διάρκεια φιλμ με οσκαρικούς πρωταγωνιστές. Η βραβευμένη με χρυσό αγαλματίδιο Τζένιφερ Χάντσον αναλαμβάνει τον ρόλο της βασίλισσας της σόουλ, σε ένα φιλμ ωστόσο το οποίο ξεκινάει την αφήγηση ήδη από τα παιδικά χρόνια της ηρωίδας· εκεί βλέπουμε τον πάστορα πατέρα της (Φόρεστ Γουίτακερ) όχι απλώς να ενθαρρύνει την κόρη του, αλλά να αναλαμβάνει προσωπικά το μουσικό της ξεκίνημα, το οποίο φυσικά έχει ως αφετηρία τους εκκλησιαστικούς ύμνους και την γκόσπελ.

Οσο για τη Χάντσον, αυτή πλουτίζει τον χαρακτήρα με τις φωνητικές δυνατότητες αλλά και το μπρίο της, καθώς βλέπουμε την Αρίθα να «ανθίζει» και να ξεπερνά τις αρχικές δυσκολίες, για να φθάσει μέχρι την κορυφή. Παράλληλα, η παρουσία της γίνεται σύμβολο και πηγή έμπνευσης του αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική. Από την άλλη, δυστυχώς η ερμηνεία της Χάντσον είναι από τις λίγες πραγματικά καλές στην ταινία, ενώ και η ακαδημαϊκή προσέγγιση της Λιζλ Τόμι στη σκηνοθεσία δεν βοηθάει ιδιαίτερα στο τελικό αποτέλεσμα.

Οικογένεια Ανταμς 2 ★★½
ANIMATION (2021)
Σκηνοθεσία: Γκρεγκ Τίρναν, Κόνραντ Βέρνον
Ακούγονται: Οσκαρ Αϊζακ, Σαρλίζ Θέρον, Κλόε Γκρέις Μόριτζ

Η επιτυχημένη εμπορικά συνταγή της αλλόκοτης οικογένειας με τις τρομακτικές συνήθειες αποκτά σίκουελ. Οι Ανταμς αποφασίζουν να πάνε μια μεγάλη εκδρομή διασχίζοντας ολόκληρη την Αμερική, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση που έχει προκύψει με την ιδιοφυή κόρη τους, Γουένσντεϊ. Ανά στιγμές απολαυστικό χάρη στο μαύρο χιούμορ του, αλλά στη μεγαλύτερη διάρκειά του μάλλον διεκπεραιωτικό και επαναλαμβανόμενο, το γοτθικό κινούμενο σχέδιο έχει πραγματική αξία μόνο για τους φαν.

Η Νύχτα με τις Μάσκες 2 ★★
ΘΡΙΛΕΡ (2021)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν
Ερμηνείες: Τζέιμι Λι Κέρτις, Τζούντι Γκριρ, Αντι Μάτισακ

Ο μύθος του Μάικλ Μάγερς, του θρυλικού δολοφόνου που δημιούργησε κάποτε ο Τζον Κάρπεντερ, επιστρέφει για άλλον ένα γύρο αιματοκυλίσματος στην κωμόπολη-γενέτειρά του. Ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, που αναβίωσε τον μύθο, υπογράφει εδώ ένα κλασικό «σλάσερ», το οποίο (ορθώς) δεν παίρνει πολύ στα σοβαρά τον εαυτό του, ωστόσο θα μπορούσε να έχει πολύ περισσότερη συνοχή και λιγότερη μασημένη τροφή για τον θεατή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή