Ελιζέ: Η παράδοση του «ανήσυχου» σινεμά επιστρέφει στα Ιλίσια

Ελιζέ: Η παράδοση του «ανήσυχου» σινεμά επιστρέφει στα Ιλίσια

Ο κινηματογράφος Ελιζέ, εντελώς ανακατασκευασμένος, ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι αριθμοί των εισιτηρίων στους κινηματογράφους να κινούνται τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, κυρίως λόγω της προέλασης της πανδημίας που αποθαρρύνει τους σινεφίλ, ωστόσο σε μια γωνιά της Αθήνας κάποιος ανοίγει ένα καινούργιο σινεμά. Οχι ακριβώς καινούργιο δηλαδή, αφού το Ελιζέ υπάρχει ως τοπόσημο στο 12 της οδού Νυμφαίου, στα Ιλίσια, ήδη από το 1966. Κινηματογράφος συνοικιακός, αλλά με «ανησυχίες» που ξεπερνούσαν τις νόρμες της εποχής, έγινε γρήγορα τόπος συνάντησης ενός διαφορετικού κοινού που ενδιαφερόταν για εναλλακτικά είδη, όπως το θρίλερ και ο τρόμος. Υπήρξε μάλιστα η πρώτη αθηναϊκή αίθουσα που φιλοξένησε μεταμεσονύκτιες προβολές με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ο κινηματογράφος Ελιζέ, εντελώς ανακατασκευασμένος, ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό.

Σήμερα το Ελιζέ ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό όχι απλώς ανακαινισμένο, αλλά ανακατασκευασμένο, όπως μας λέει ο νέος ιδιοκτήτης του, Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς, ο οποίος «τρέχει» επίσης την εταιρεία διανομής Filmboy Pictures. «Μετά τη διανομή ένιωσα ότι το επόμενο βήμα ήταν η απόκτηση μιας κινηματογραφικής αίθουσας. Αυτή σου δίνει την ευχέρεια που χρειάζεται μια ταινία, ώστε να παρουσιαστεί σωστά και να πάρει το απαραίτητο διά-στημα προβολών.

«Οσο για το Ελιζέ, ήταν ουσιαστικά παρατημένο τα τελευταία 8-9 χρόνια, παρόλο που μέχρι πριν από την πανδημία παίζονταν εκεί κάποιες θεατρικές παραστάσεις. Εμείς κάναμε ό,τι χρειαζόταν για τη μετατροπή –εκ νέου– σε σινεμά, που σημαίνει καινούργια καθίσματα, μοκέτες, οθόνη, συστήματα ήχου και προβολής, καθώς και το χτίσιμο ενός μπαρ».

Ελιζέ: Η παράδοση του «ανήσυχου» σινεμά επιστρέφει στα Ιλίσια-1

Σε τι κοινό στοχεύει όμως ένα καινούργιο σινεμά 170 θέσεων, που δεν βρίσκεται και ακριβώς στο κέντρο της Αθήνας, μια δύσκολη περίοδο όπως αυτή; «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια καλύτερη εναλλακτική όσον αφορά τις τιμές, προκειμένου να προσεγγίσουμε και το νεανικό κοινό που βρίσκεται ούτως ή άλλως στη γειτονιά μας λόγω των πανεπιστημιακών σχολών. Ξέρω, βέβαια, καλά πως όλοι αυτόν τον καιρό στοχεύουν στους νέους, αφού οι μεγαλύτερες ηλικίες διστάζουν πολύ να πάνε σινεμά, ωστόσο εμείς δεν πρόκειται να προβάλλουμε τις καθαρά mainstream ταινίες, με υπερήρωες κ.ο.κ. Στο Ελιζέ θα βρει κανείς καλό αμερικανικό σινεμά και ευρωπαϊκό φεστιβαλικό, όχι όμως πολύ “βαριά” κουλτούρα», ξεκαθαρίζει ο κ. Χατζηπαπάς».

Η αρχή στην καινούργια αίθουσα θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο με προβολές του «West Side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και της «Γαλλικής αποστολής» του Γουές Αντερσον, ενώ σύντομα στο πρόγραμμα θα μπουν και οι μεταμεσονύκτιες προβολές, Παρασκευές και Σάββατα. Στο Ελιζέ, πάντως, θα συνεχίσει να παίζεται και θέατρο, standup comedy, καθώς και παραστάσεις «Καραγκιόζη» για μικρούς και μεγάλους θεατές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή