Νέα θέατρα ανοίγουν, παραστάσεις κατεβαίνουν

Νέα θέατρα ανοίγουν, παραστάσεις κατεβαίνουν

Στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα, δρόμο που ταυτίστηκε με τη δεύτερη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, ένα νέο θέατρο προσελκύει την προσοχή των περαστικών, στον αριθμό 10. Είναι το ΕΛΕΡ, που δανείζεται το όνομά του από τη φράση «Ελπίς τε και Ερως επί παντί» του Θουκυδίδη.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα, δρόμο που ταυτίστηκε με τη δεύτερη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, ένα νέο θέατρο προσελκύει την προσοχή των περαστικών, στον αριθμό 10. Είναι το ΕΛΕΡ, που δανείζεται το όνομά του από τη φράση «Ελπίς τε και Ερως επί παντί» του Θουκυδίδη. Ενα θέατρο με δύο σκηνές, το οποίο ξεκινάει στις 17 του μηνός με το «Εγκλημα και τιμωρία», που σκηνοθετεί η Ολια Λαζαρίδου. Ο χώρος, που ανήκε στο Θέατρο του Ηλιου, μεταμορφώθηκε ριζικά, διαθέτοντας κεντρική σκηνή 126 θέσεων και υπόγειο 140 τ.μ. για παραστάσεις, σεμινάρια, εργαστήρια και εκθέσεις.

Την ίδια ώρα που οι ελπίδες του θεατρικού κόσμου ακουμπούν σε νέες παραστάσεις, σχέδια, σχήματα και χώρους στον αθηναϊκό θεατρικό χάρτη, κάποιες άλλες παραγωγές κατεβαίνουν σιωπηρά, ελλείψει θεατών, σε άλλες γειτονιές της πόλης. Λίγες είναι οι παραγωγές που αντέχουν, το κοινό δεν ανταποκρίνεται, φοβάται, ειδικά οι ηλικιακές ομάδες που συντηρούν τα θέατρα, οι άνω των 45. Κι όμως, όλες οι σκηνές τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Κι ενώ η αγωνία στα θέατρα κορυφώνεται, η HERCA – Ελληνική Ενωση Ενοικίασης Εξοπλισμού Εκδηλώσεων εκφράζει τη δική της ανησυχία. Σε  έρευνα που διεξήγαγε στις εταιρείες του κλάδου (συμμετείχαν 42), για τις επιπτώσεις που υπέστησαν από την αρχή της πανδημίας, προκύπτει πως το 2020 εξελίχθηκε σε ολέθρια χρονιά για τις εταιρείες που ασχολούνται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στην Ελλάδα: μεγάλα φεστιβάλ, συναυλίες, διεθνή συνέδρια, εταιρικά events, κοινωνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, θεατρικές παραγωγές, τηλεοπτικές και διαφημιστικές. Χώρος ο οποίος μέχρι το 2019 είχε ιδιαίτερη θέση στη διεθνή αγορά θεματικού τουρισμού, έχοντας επενδύσει εκατομμύρια σε τεχνολογικό υλικό και σε υπηρεσίες, τώρα βρίσκεται «μετέωρος σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο, έχοντας να αντιμετωπίσει μια νέα σφοδρή οικονομική κρίση».

Στην έρευνα προκύπτει πως το 61% των εταιρειών παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών άνω του 60%, ενώ από το υπόλοιπο 39%, το 22% δήλωσε 50% μείωση κατά μέσον όρο. Ιδια εικόνα με το 2020 παρουσιάζεται και κατά τη σύγκριση της εκτίμησης τζίρου για όλο το 2021 σε σχέση με το 2019. Παρά το γεγονός ότι το 73,8% των συμμετεχόντων εκτίμησε ότι η τρέχουσα χρονιά θα έχει αύξηση σε σχέση με το 2020, φάνηκε πως η αύξηση σε ποσοστιαία βάση μεσοσταθμικά δεν έφερε σημαντικές αλλαγές στα αποτελέσματα της σύγκρισης 2019 και 2021. Οσο για την αγορά στο μέλλον, προβλέπεται να ανακάμψει από το 2023 και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή