Η τέχνη να σκορπάς χαρά στον κόσμο

Η τέχνη να σκορπάς χαρά στον κόσμο

Ενας χαρισματικός μουσικός, ο Αυστραλός βιολονίστας και μαέστρος Ράσελ Μακγκρέγκορ ακολουθεί την αντίληψη πως η μουσική πρέπει να φθάνει στο κοινό ως ένα κύμα χαράς, να παρασύρει, να σκορπά βιώματα, να προκαλεί αναμνήσεις, να διαχέει αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας χαρισματικός μουσικός, ο Αυστραλός βιολονίστας και μαέστρος Ράσελ Μακγκρέγκορ ακολουθεί την αντίληψη πως η μουσική πρέπει να φθάνει στο κοινό ως ένα κύμα χαράς, να παρασύρει, να σκορπά βιώματα, να προκαλεί αναμνήσεις, να διαχέει αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης. Υπάρχουν πολλές σχολές σκέψης για το πώς προσεγγίζεις το κοινό και σαφώς δεν μπορείς να πας προς το κοινό, όπως το κάνει ο Ράσελ Μακγκρέγκορ με όλα τα είδη μουσικής. Αλλά ο Ράσελ Μακγκρέγκορ με το βιεννέζικο σύνολο Γιόχαν Στράους έχει την εμπειρία, το ρεπερτόριο, τον τρόπο και τη διάθεση. Προσκεκλημένος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, ο Ράσελ Μακγκρέγκορ επέστρεψε στην Αθήνα για δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (11 και 12 Δεκεμβρίου) με ένα πρόγραμμα «βιεννέζικο» και με όλη εκείνη τη θεατρική σκηνική παρουσία που υποστηρίζει με επαγγελματισμό αλλά και χάριν ιδιοσυγκρασίας.

Ηταν ένα διάλειμμα χαράς σε μια καθημερινότητα στενόχωρη. Αλλά πέραν του ωραίου προγράμματος με βαλς του 19ου αιώνα και του 20ού αιώνα, της οικογενείας Στράους, ο Μακγκρέγκορ με το ιταλικό βιολί του, κατασκευασμένο το 1697, ιδρύει σε κάθε συναυλία μια ειδική σχέση με το κοινό, εν προκειμένω με το κοινό στο Μέγαρο, αλλά και με τους προσκεκλημένους σολίστ, συνήθως από τη χώρα φιλοξενίας. Ηταν εξαιρετικής ποιότητας η συνύπαρξη επί σκηνής με τη σοπράνο κολορατούρα, Βασιλική Καραγιάννη.

Ηταν σαφές ότι τόσο ο Ράσελ Μακγκρέγκορ όσο και τα μέλη της ορχήστρας εκτίμησαν ιδιαίτερα το ταλέντο, τη σκηνική παρουσία, τη λάμψη και την ευαισθησία της Βασιλικής Καραγιάννη, που κάθε φορά στη σκηνή ενώνει τον κόσμο με τη θεία φυσικότητα του χαρίσματος. Με τα ευρήματα και την προσαρμοστικότητα του προγράμματος ακούσαμε ακόμη και το «Χριστός Γεννάται Σήμερον» από τη Βασιλική Καραγιάννη. Με την προσωπικότητα και την αβίαστη χάρη της σφράγισε τη συναυλία ακόμη και ως γκεστ σταρ. Η λογική του Ράσελ Μακγκρέγκορ είναι «συμπεριληπτική», όλοι όσοι είναι στην αίθουσα εκείνη τη στιγμή πρέπει να νιώσουν καλά, άνετα, να βιώσουν τη μουσική στο 100%. Είναι ένας τρόπος να μεγαλώνει το κοινό και να επιστρέφει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή