Παρήγορη παιδική φαντασία στο σήμερα και το χθες

Παρήγορη παιδική φαντασία στο σήμερα και το χθες

Οι εκπληκτικές ιστορίες των δίδυμων αδελφών Σανζ και της Αννας Φρανκ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μικρή Μαμά ★★★★
ΔΡΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2021)
Σκηνοθεσία: Σελίν Σιαμά
Ερμηνείες: Ζοσεφίν Σανζ, Γκαμπριέλ Σανζ, Νίνα Μερίς

Η Σελίν Σιαμά («Πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται»), μία από τις σημαντικότερες Ευρωπαίες κινηματογραφίστριες του καιρού μας, επιστρέφει με ένα θεωρητικά «μικρό» φιλμ, το οποίο ωστόσο είναι ικανό να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στον συναισθηματικό κόσμο του θεατή, εκπληρώνοντας έτσι μία από τις βασικές λειτουργίες του σινεμά. Αρχικά εδώ συναντάμε τη Νελί, ένα οκτάχρονο κορίτσι που μόλις έχει χάσει την αγαπημένη του γιαγιά και μαζί με τους γονείς της τακτοποιούν τα πράγματα στο παλιό σπίτι της μητέρας της. Καθώς παίζει στο γειτονικό δάσος, η Νελί θα συναντήσει τη συνομήλική της Μαριόν, με την οποία μάλιστα φαίνεται να μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Μαριόν, όπως και το όνομα της μαμάς της…

Η Σιαμά μάς εισάγει με απόλυτη φυσικότητα στο παραμυθικό στοιχείο του ταξιδιού στον χρόνο, μέσα από την αθώα ματιά των πρωταγωνιστριών της. Οι δίδυμες αδελφές Σανζ είναι απλώς μοναδικές, καθώς μεταφέρουν στην οθόνη τον χαρακτηριστικό αυθορμητισμό και το σκέρτσο της ηλικίας τους· ταυτόχρονα, η Σιαμά, δίχως ίχνος διδακτισμού ή αχρείαστου μελοδραματισμού, στοχάζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου, στην απώλεια και τις δύσκολες πολλές φορές σχέσεις με τους γονείς μας, που βγαίνουν στην επιφάνεια αργότερα μέσα στη ζωή. Τα μόλις 72 λεπτά της «Μικρής Μαμάς» αντιστοιχούν περίπου σε ένα επεισόδιο μιας οποιασδήποτε μίνι σειράς, ωστόσο είναι από εκείνα που σε «ακολουθούν» πολύ μετά την έξοδο από την αίθουσα.

Πού κρύβεται η Αννα Φρανκ ★★★
ANIMATION (2021)
Σκηνοθεσία: Αρι Φόλμαν
Ακούγονται: Ρούμπι Στόουκς, Εμιλι Κάρεϊ, Σεμπάστιαν Κροφτ

Ο δημιουργός του αξέχαστου «Βαλς με τον Μπασίρ», Αρι Φόλμαν, μεταφέρει εδώ σε κινούμενο σχέδιο την πασίγνωστη και πολυαγαπημένη ιστορία του ημερολογίου της Αννας Φρανκ. Το κάνει, δε, με αρκετά πρωτότυπο τρόπο, ζωντανεύοντας έναν καινούργιο χαρακτήρα και συνδέοντας το νόημα του διάσημου κειμένου με τη σημερινή εποχή. Εκεί γίνεται και η αρχή, με την Κίττυ, τη φανταστική φίλη στην οποία απευθύνεται το ημερολόγιο, να ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του και να περιδιαβαίνει το σύγχρονο Αμστερνταμ. Παράλληλα και σε συνεχόμενα φλας μπακ, εμείς παρακολουθούμε την Αννα αρχικά να «εφευρίσκει» και κατόπιν να συνομιλεί με την Κίττυ, καθώς εκείνη και οι γονείς της βρίσκουν καταφύγιο στο μυστικό σπίτι, προκειμένου να ξεφύγουν από τις διώξεις των ναζί.

Ο Φόλμαν διατηρεί φυσικά στην αφήγησή του μεγάλα κομμάτια από το ορίτζιναλ ημερολόγιο, τροποποιώντας τα ωστόσο έτσι ώστε να υπάρχει διάλογος ανάμεσα στις δύο έφηβες κοπέλες. Η μοναξιά και η απελπισία της Αννας βρίσκει έτσι παρηγοριά στην παρέα της Κίττυ· ταυτόχρονα η τελευταία αναζητά τη φίλη της στο σημερινό Αμστερνταμ, εκεί όπου έρχεται σε επαφή με περιθωριακές μορφές και μαθαίνει από πρώτο χέρι για τη σύγχρονη κρίση και τους πολέμους που έχουν φέρει ξανά κυνηγημένους ανθρώπους στη γειτονιά της.

Παρήγορη παιδική φαντασία στο σήμερα και το χθες-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή