«Καλύτερα στην Αθήνα παρά στην κατοχή μας»

«Καλύτερα στην Αθήνα παρά στην κατοχή μας»

Η επιστροφή του «θραύσματος Fagan»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σήμερα η Σικελία και η Ελλάδα έγραψαν μαζί μια νέα σελίδα της Ιστορίας, επειδή είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που κάνουμε αυτό το πολύ σημαντικό βήμα. Είναι βέβαιο ότι η χειρονομία μας δεν είναι μόνον συμβολική αλλά έχει επίσης πολιτική σημασία», δήλωσε στην «Κ» ο Αλμπέρτο Σαμονά, σύμβουλος επί των Πολιτισμικών Αγαθών και της Σικελικής Ταυτότητας, με το πέρας της επίσημης τελετής που έγινε χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης για την παράδοση από το μουσείο «Αντονίνο Σαλίνας» του εξαιρετικής αξίας «θραύσματος Fagan» και την τοποθέτηση στη φυσική του θέση, στον λίθο VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα.

Στην εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, και ο διευθυντής του, Νικόλας Σταμπολίδης, ιδιαίτερα ενθουσιώδης ήταν ο λόγος και το ενδιαφέρον για αυτή την επανένωση που εξέφρασαν τόσο η διευθύντρια του μουσείου «Αντονίνο Σαλίνας», Κατερίνα Γκρέκο, όσο και ο κ. Σαμονά. Και οι δύο έκαναν λόγο για μια «επιχείρηση πολιτιστικής πολιτικής».

«Ο,τι είναι διαμελισμένο οφείλει να ξαναγίνει ολόκληρο», σχολίασε στην «Κ» ο κ. Σαμονά.

«Από τη μια πλευρά, η κίνησή μας αντιπροσωπεύει την αρχή μιας νέας σχέσης με την Ελλάδα, είναι μια βάση για περαιτέρω πολιτισμικές συνεννοήσεις. Από την άλλη, μας κάνει να ελπίζουμε ότι σηματοδοτεί την κατεύθυνση στην οποία μπορεί να κινηθεί η Ευρώπη στο μέλλον: Ο,τι είναι διαμελισμένο οφείλει να ξαναγίνει ολόκληρο», σχολίασε στην «Κ» ο κ. Σαμονά και συνέχισε: «Εμείς, η κυβέρνηση (περιφερειακή διοίκηση) της Σικελίας την οποία εκπροσωπώ, ξεκινήσαμε τη διαδικασία αυτής της κατάθεσης με τη μορφή των 4+4 ετών παραμονής στην Ελλάδα. Η θέλησή μας, ωστόσο, είναι να γίνει μόνιμη δωρεά. Εχουμε θέσει το συγκεκριμένο ερώτημα προς το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας και δρομολογήθηκε η διαδικασία ώστε το αίτημα να γίνει πραγματικότητα. Οι απαντήσεις που λάβαμε από το υπουργείο σχετικά με την πρωτοβουλία μας ήταν ενθουσιώδεις και αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει η καλή θέληση να προχωρήσουμε το σχέδιό μας».

Εξίσου θερμή ήταν η παρουσία της κ. Γκρέκο στην επίσημη εκδήλωση. Αλλωστε η ίδια εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένη που η επιστροφή της στην Αθήνα, την πόλη όπου έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή και «σημάδεψε την επιστημονική της κατάρτιση», έγινε με αυτό τον τρόπο. Πώς αισθάνεται τώρα που το δικό της μουσείο «στερήθηκε» έναν από τους θησαυρούς του; «Για το μουσείο που διευθύνω είναι πολύ πιο σημαντικό να γράφει δίπλα στο εκμαγείο του θραύσματος ότι το συγκεκριμένο έκθεμα βρίσκεται στην Αθήνα και έχει επανενωθεί με τα υπόλοιπα φειδιακά θραύσματα παρά ότι είναι στην κατοχή μας», είπε στην «Κ». «Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους άλλων οργανισμών και μουσείων, ούτε να γενικεύσω, επειδή όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Εμείς είχαμε την πεποίθηση ότι το σωστότερο θα ήταν να επιστρέψει εδώ η “πλάκα Fagan” και το πραγματοποιήσαμε».

H κατάθεση του «θραύσματος Fagan» στο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί καρπό των επαφών ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και στην περιφερειακή διοίκηση της Σικελίας, οι οποίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή