Γι’ αυτούς που «κράτησαν… τη ζωή μας»

Γι’ αυτούς που «κράτησαν… τη ζωή μας»

Αφιερώνεται σε τρεις μεγάλους ανθρώπους της τέχνης, των οποίων η πορεία συνδέθηκε με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο όχι τη μουσειακή αναβίωση αλλά τη δυναμική αλληλεπίδρασή της με το παρόν ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της ομάδας του Ν. Ηρακλείου Αττικής που δημιούργησε το φθινόπωρο του 2014 τον «Αλλο Τόπο Επικοινωνίας και Πολιτισμού». Τα χρόνια που μεσολάβησαν μας έδωσαν ενδιαφέρουσες δράσεις, αφιερώματα και εξαιρετικά θεματικά ημερολόγια.

«Κράτησαν… τη ζωή μας» είναι ο τίτλος της φετινής έκδοσης. Αφιερώνεται σε τρεις μεγάλους ανθρώπους της τέχνης, των οποίων η πορεία συνδέθηκε με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, με τον θάνατο του οποίου, όπως σημειώνουν, «πέφτει η αυλαία της παρουσίας των μεγάλων δημιουργών που γεννήθηκαν στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ανδρώθηκαν στη δίνη του πολέμου και της κατοχής, βίωσαν τις παθογένειες του μετεμφυλιακού κράτους, καταξιώθηκαν τη “μακρά” δεκαετία του ’60».

Η 320 σελίδων έκδοση αφιερώνεται στον Ιάκωβο Καμπανέλλη (έτος Καμπανέλλη κηρύχθηκε το 2022), αλλά και στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τάσου Λειβαδίτη καθώς και του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Πλούσιο υλικό παρουσιάζεται για όλους. Για το έργο του θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου, στιχουργού και ακαδημαϊκού, διηγήσεις και αποσπάσματα του ίδιου του Καμπανέλλη από συνεντεύξεις του, πώς «συναντήθηκε» με το θέατρο τον χειμώνα του 1945, όχι για να δει την παράσταση, αλλά για να περάσει την ώρα του – είχε να πάει κάπου αργότερα, και γιατί έκανε κρύο.

Υλικό παρουσιάζεται και για την «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», τέσσερα ποιήματα που βασίζονται σε γεγονότα που βίωσε ο Καμπανέλλης στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, τα οποία μελοποίησε αργότερα ο Μίκης Θεοδωράκης και τραγούδησε η Μαρία Φαραντούρη. Αναφορές γίνονται στα θεατρικά τού συγγραφέα, σε άγνωστα άπαιχτα έργα, κινηματογραφικά σενάρια για τις ταινίες «Ο Δράκος», «Η αρπαγή της Περσεφόνης», «Ραντεβού στην Κέρκυρα, «Κορίτσια στον ήλιο» κ.ά. Ενδιαφέρον είναι το κείμενο της Κατερίνας Καμπανέλλη για τον πατέρα της.

Τα ποιήματα του σπουδαίου ποιητή Τάσου Λειβαδίτη στήριξαν πολλές γενιές και όχι μόνο τη δική του, όπως και η φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Διαμαντάκι ανάμεσα στις πληροφορίες και ένα αδημοσίευτο κείμενο από το αρχείο της Δήμητρας Κουντή, «ημιτελής βιογραφία» που έγραψε ο Γιάννης Θεοδωράκης για τον αδελφό του, Μίκη, χρόνια πριν.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή