Σε νέες θέσεις οι εργαζόμενοι της Καμεράτας

Σε νέες θέσεις οι εργαζόμενοι της Καμεράτας

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών απορροφούνται οι περισσότεροι από τους 18 πρώην εργαζομένους της Καμεράτας...

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών απορροφούνται οι περισσότεροι από τους 18 πρώην εργαζομένους της Καμεράτας, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος που είχε ως αντικείμενο τη διοργάνωση συναυλιών της καταξιωμένης ορχήστρας.

Πιο συγκεκριμένα, δημιουργούνται 11 προσωποπαγείς θέσεις στο Μέγαρο Μουσικής και πέντε στο Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της ΚΟΑ, με την πλειονότητα των εργαζομένων να είναι, φυσικά, μουσικοί εγχόρδων οργάνων. Οι υπόλοιποι δύο εργαζόμενοι μοιράζονται σε διοικητικές θέσεις στο Ελληνικό Φεστιβάλ και στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Η δυνατότητα να μετακινηθούν σε εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού δόθηκε στους εργαζομένους της ορχήστρας όταν ξεκίνησε η διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης του ΜΕΟΕ το καλοκαίρι του 2021. Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε τότε στη Βουλή (ν. 4812/2021), δικαίωμα μετακίνησης είχαν όσοι εργάζονταν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στον ΜΕΟΕ την 1η Ιανουαρίου 2014.

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής παραιτήθηκε το 2015 και από τότε δημιουργήθηκε ένα μεγάλο διοικητικό και οικονομικό κενό. Το παράδοξο ήταν ότι ενώ το μουσικό σχήμα, υπό την καθοδήγηση του αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, αποσπούσε διθυραμβικές κριτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό –με εμφάνιση μάλιστα στο περίφημο φεστιβάλ Whitsun του Σάλτσμπουργκ– το διοικητικό «κουβάρι» που επικρατούσε στο εσωτερικό του δημιουργούσε πολλά προβλήματα στη σχέση εργασίας των μουσικών με την ορχήστρα και οδήγησε ορισμένους στη δικαστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Ο ΜΕΟΕ βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης από τον Ιούλιο του 2021 και σε αυτό το πλαίσιο, όπως είχε δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη Βουλή, θα τακτοποιηθεί το ζήτημα της καταβολής δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζομένους με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.    

Πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, πάντως, λένε στην «Κ» πως η μετακίνηση των εργαζομένων είναι ένα πρώτο βήμα για την επόμενη ημέρα της Καμεράτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή