«Οι Ρώσοι», ο Στινγκ και ο ιστορικός αναχρονισμός του πολέμου

«Οι Ρώσοι», ο Στινγκ και ο ιστορικός αναχρονισμός του πολέμου

«Δεν υπάρχει μονοπώλιο στην κοινή λογική/ Και από τις δυο πλευρές του πολιτικού φράχτη/ Μοιραζόμαστε την ίδια βιολογία, ανεξαρτήτως ιδεολογίας», τραγουδούσε ο Στινγκ, καταδικάζοντας την ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα των ’80s στο σινγκλ «The Russians» που κυκλοφόρησε το 1985.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει μονοπώλιο στην κοινή λογική/ Και από τις δυο πλευρές του πολιτικού φράχτη/ Μοιραζόμαστε την ίδια βιολογία, ανεξαρτήτως ιδεολογίας», τραγουδούσε ο Στινγκ, καταδικάζοντας την ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα των ’80s στο σινγκλ «The Russians» που κυκλοφόρησε το 1985. Ηταν η εποχή που μόλις είχε βγάλει το πρώτο του σόλο άλμπουμ, και αυτό το τραγούδι, «Οι Ρώσοι», έδειξε ότι μαζί με το μουσικό του ταλέντο διέθετε και άποψη. Αυτά συνέβαιναν στη μακρινή Ευρώπη της δεκαετίας του 1980. Ή μήπως δεν είναι τόσο μακρινή, αφού ο 70χρονος πλέον Στινγκ το τραγούδησε πρόσφατα παίζοντας την κιθάρα του, κι έκανε πάλι αίσθηση;

«Στους καιρούς που ζούμε, αυτό το τραγούδι θα πρέπει να γίνει ξανά viral», σχολίασε διαδικτυακά ένας από τους θεατές του βιντεοκλίπ των «Ρώσων» πριν από λίγες μέρες, και προσέθεσε το όνομά του στη μακριά λίστα των θαυμαστών του. Από το 2010 που το επίσημο μουσικό βίντεο του «The Russians» αναρτήθηκε στο YouTube, το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 27 εκατομμύρια θεατές, και δέχτηκε σχεδόν 15.000 σχόλια. Βλέποντας τις ημερομηνίες των σχολίων, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το ενδιαφέρον του κοινού ανανεώθηκε μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Και απογειώθηκε αφού ο Στινγκ ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram το βίντεο που τον δείχνει να το ερμηνεύει, 11 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου.

«Εμείς, όλοι μας, αγαπάμε τα παιδιά μας. Σταματήστε τον πόλεμο», έγραψε ο ίδιος, εξηγώντας πως ποτέ δεν πίστευε ότι θα γίνει ξανά επίκαιρο ένα τραγούδι που σπάνια πλέον τραγουδούσε. Το είχε εμπνευστεί παρακολουθώντας σοβιετική τηλεόραση μέσω ενός δορυφορικού δέκτη που εφηύρε κάποιος φίλος του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Οι στίχοι μιλούν για τον Ρέιγκαν, τον Χρουστσόφ και την ατομική βόμβα. Θα μπορούσαμε να το πούμε και αναχρονιστικό, αν αυτό που ζούμε στην Ευρώπη μετά τις 24 Φεβρουαρίου, δεν αποτελούσε μέρος ενός βίαιου, αιματηρού αναχρονισμού. «Δεν υπάρχει αυτό που λέμε “νικηφόρος πόλεμος”», τραγουδάει πάλι ο Στινγκ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT