Αυτό το οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα ήταν πράγματι γλυκό. Ιστορίες της πόλης όπως όλες, της καλοδουλεμένης σειράς «Κλεινόν άστυ» της ΕΡΤ2, σε σενάριο και σκηνοθεσία της ταλαντούχας Μαρίνας Δανέζη, που πρόσφατα έκανε στάση στα παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας. Ενα ντοκιμαντέρ για τα διάσημα γλυκοπωλεία, όταν ήταν τόποι καθημερινών συναντήσεων. Οταν ο χρόνος είχε άλλη σημασία.
Χώροι συνάντησης και γνωριμιών, χαρακτηριστικό της αθηναϊκής ζωής κατά την ιστορικό-εκπαιδευτικό Τόνια Καφετζάκη, διάσημα ζαχαροπλαστεία συνδεδεμένα με γεύσεις και αναμνήσεις, 70, όπως ανέφερε ο συγγραφέας Θανάσης Κάππος, χώροι πολλαπλών εμπειριών κατά την επισήμανση του Νίκου Βατόπουλου, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι τη μιλιά της Αθήνας, αλλά και ιδεών και αντιπαράθεσης σύμφωνα με τον συγγραφέα Γιώργο Κυριακόπουλο.
Εμφανίστηκαν στην Αθήνα του Οθωνα, σμίγοντας τον παραδοσιακό τρόπο ζωής με τις συνήθειες που έφεραν μαζί τους Ελληνες από τη Δύση και, βέβαια, οι Βαυαροί. Το καφενείο του Ζαχαράτου το 1888 ήταν πόλος έλξης στο Σύνταγμα. Του Λερίου στην Αιόλου, όμως, ατύχησε όταν η κατάχρηση χρωστικών ουσιών στην παραγγελία παγωτών που ανέλαβε για τον χορό του αντιβασιλέα Αρμανσπεργκ, έστειλε τους καλεσμένους στα σπίτια τους, με στομαχικούς πόνους.
Ιστορικά καφε-ζαχαροπλαστεία ήταν επίσης του Ζαβορίτη στην Ερμού, του Τσίτα στη Σταδίου, ο Βάρσος στην οδό Σανταρόζα με γιαούρτια, ρυζόγαλο και κρέμες – έκανε μάλιστα διανομή με μόνιππο, πριν μεταφερθεί στην Κηφισιά…
Αλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο, πήραν τη δική τους θέση στις ασπρόμαυρες ταινίες, στη λογοτεχνία, στις οικογενειακές φωτογραφίες. Νούμερο ένα στην πολυτέλεια ήταν το Ζόναρς, όπου σύχναζε η πολιτική και κοσμική Αθήνα. Ο Φλόκας είχε τη διανόηση· το Πέτρογκραντ, στη Σταδίου, ένα δυνατό ζευγάρι: τον συνθέτη- πιανίστα Γιάκοβλεφ και την τραγουδίστρια και σύζυγό του Μαίρη Λω. Το Κολωνάκι είχε το Desire, η Χαριλάου Τρικούπη τον Ασημακόπουλο με το φρέσκο βούτυρο και διάφορα καλούδια, η Πατησίων από το 1969 τη Χαρά με τα παγωτά εκμέκ και καϊμάκι, που τις συνταγές έφερε από τη Σμύρνη η οικογένεια, κρυμμένες σε ένα παπούτσι. Ορισμένα συνεχίζουν μέχρι σήμερα.
Πολιτισμός δεν είναι μόνον η λογοτεχνία, το θέατρο, η μουσική, είναι και ο πολιτισμός της καθημερινότητας. Αυτό που μέσα από μια μερακλίδικη συνταγή παραδόθηκε από γενιά σε γενιά, αλλά και από τη συνωμοτική κουβέντα δυο φίλων πάνω από δυο φλιτζάνια καφέ, μεταφέρει την ιστορία των ανθρώπων. Κάτι απ’ αυτή την ιστορία κατέγραψε με γνήσιο συναίσθημα η εκπομπή.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr