Ένα αρχαίο παραμύθι σαν σύγχρονη ταινία τρόμου

Ένα αρχαίο παραμύθι σαν σύγχρονη ταινία τρόμου

«Στο θέατρο είμαστε παραμυθάδες. Διηγούμαστε μια ιστορία και δίνουμε χώρο στον θεατή να πλάσει τις δικές του εικόνες», λέει ο σκηνοθέτης Νίκος Δεντάκης.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στο θέατρο είμαστε παραμυθάδες. Διηγούμαστε μια ιστορία και δίνουμε χώρο στον θεατή να πλάσει τις δικές του εικόνες», λέει ο σκηνοθέτης Νίκος Δεντάκης. Συζητάμε με αφορμή τη «Μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος», μια ιδιαίτερη παράσταση που από στόμα σε στόμα κάνει τον γύρο της θεατρόφιλης Αθήνας. Και όχι μόνο, αφού η παράσταση πήρε εξαιρετικές κριτικές μετά τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ της Αβινιόν τον προηγούμενο χρόνο.

Γιατί είναι ξεχωριστή αυτή η «Μικρή», και μάλιστα τόσο που το κοινό της δεν την αφήνει να φύγει; (Οι παραστάσεις στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων ήταν αρχικά περιορισμένες μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά διαρκώς παρατείνονται.) Επειδή χρησιμοποιώντας ένα παραμύθι γεμάτο αρχετυπικούς συμβολισμούς, καταφέρνει να δημιουργήσει έναν σκοτεινό κόσμο στον οποίο κρύβονται σύγχρονα προβλήματα και φόβοι.

Το κείμενο του Γάλλου συγγραφέα Φιλίπ Μινιανά διασκευάζει ελεύθερα τον μύθο «Πρόκνη και Φιλομήλα» από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβιδίου, και η θεατρική ομάδα Black Forest δημιουργεί μια καλλιτεχνική σύνθεση θεάτρου, μικρογλυπτικής, video art, κινηματογράφου και μουσικής. Στην παράσταση συνδυάζονται διαφορετικά αφηγηματικά μέσα, έτσι ώστε να «χτιστεί» ένας εφιαλτικός μικρόκοσμος. Ο φυσικός ήχος συνυπάρχει με τον ψηφιακό, οι φωνές των ηθοποιών και η παρουσία τους στη σκηνή δίνουν ζωή στο έργο, και κίνηση στις εξαιρετικής αισθητικής μινιατούρες που έχει φτιάξει η Κλειώ Γκιζελή. «Με αυτά τα μέσα δημιουργούμε ένα φαντασιακό περιβάλλον, όχι οικείο, αλλά ανοιχτό στη φαντασία του θεατή, έτσι ώστε να συμπληρώσει εκείνος όσα το κείμενο δεν ονομάζει».

Κάτι πολύ γοητευτικό έχουν καταφέρει να φτιάξουν οι συντελεστές αυτής της παράστασης, και μάλιστα χωρίς τυμπανοκρουσίες. Η «Μικρή», εύθραυστη σαν ηρωίδα αρχαίου παραμυθιού και δυνατή σαν πρωταγωνίστρια σύγχρονης ταινίας τρόμου, καταφέρνει να υπερβεί τον χρόνο και να μιλήσει για το τραγικό με έναν απόλυτα δικό της τρόπο.

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Εως 5/4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή