Όπισθεν ολοταχώς για το ελληνικό τραγούδι

Όπισθεν ολοταχώς για το ελληνικό τραγούδι

Οι συνομιλίες μεταξύ των οργανισμών δημιουργών, Αυτοδιαχείρισης και ΕΔΕΜ, ναυαγούν και πάλι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βολές εκατέρωθεν και προσωπικές επιθέσεις ναυαγούν για ακόμη μία φορά οι διαπραγματεύσεις για την ένωση του ελληνικού τραγουδιού κάτω από μία στέγη. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πόσο βιώσιμη είναι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης.

Οπως είχε σημειώσει η «Κ» (24/3/2022) η Αυτοδιαχείριση και η ΕΔΕΜ, οι δύο οργανισμοί που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών μουσικής, είχαν ξεκινήσει τον Μάρτιο ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο την ένωσή τους. Η πρώτη, άτυπη, συνάντηση των δύο πλευρών είχε ολοκληρωθεί σε καλό κλίμα.

Το «αγκάθι», όπως αποδεικνύεται, ήταν ο τρόπος της ένωσης που είχε προταθεί να γίνει με βάση τον ισχύοντα νόμο των συγχωνεύσεων συνεταιριστικών εταιρειών, δηλαδή με απορρόφηση της μιας εταιρείας από την άλλη. Η πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι ήταν η Αυτοδιαχείριση να απορροφήσει την ΕΔΕΜ, καθώς η πρώτη κατείχε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από τη δεύτερη. Το τελευταίο θα επιβεβαίωνε έλεγχος από την εταιρεία Ernst & Young.

Οι συνομιλίες μεταξύ των οργανισμών δημιουργών, Αυτοδιαχείρισης και ΕΔΕΜ, ναυαγούν και πάλι.

Τίποτε από τα παραπάνω, όμως, δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει. Με ανοιχτή επιστολή της, η Αυτοδιαχείριση κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΕΔΕΜ και τραγουδοποιό Φοίβο Δεληβοριά και τη γενική διευθύντρια Λούκα Κατσέλη ότι με τη στάση τους «δυναμιτίζουν» την ένωση των δύο οργανισμών. Η ανακοίνωση (που απαντά σε επιστολή του κ. Δεληβοριά προς την Αυτοδιαχείριση, που όμως δεν έχει δημοσιοποιηθεί) κατηγορεί τον πρόεδρο της ΕΔΕΜ για «υπαναχώρηση» από τη συμφωνία και επισημαίνει ότι η ιδέα της συγχώνευσης με απορρόφηση «υπήρξε δική σας πρόταση». Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι η απόφαση για τη μη συμμετοχή της κ. Κατσέλη στις διαπραγματεύσεις ήταν των εκπροσώπων της ΕΔΕΜ, διότι «είναι κατά της ένωσης».

Δεν άργησε να έρθει η απάντηση των Φοίβου Δεληβοριά και Λούκας Κατσέλη, με την οποία απορρίπτουν τις κατηγορίες της Αυτοδιαχείρισης και λένε ότι κάθε επίσημη πρόταση θα ετίθετο στην κρίση των μελών τους. Οπως σημειώνουν, η ΕΔΕΜ δεν απέρριψε κάποια πρόταση αλλά επέμεινε «να προηγηθεί, όπως επιτάσσει ο νόμος, φορολογικός, νομικός και οικονομικός έλεγχος κάθε οργανισμού» και να συνταχθεί έκθεση με «τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από κάθε δυνατή νομική μορφή συγχώνευσης». Η ΕΔΕΜ παγίως ζητάει, όπως τονίζουν, τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού και διατυπώνει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με οφειλές της Αυτοδιαχείρισης στο Δημόσιο, την αυτονομία της εταιρείας και την απαγόρευση διενέργειας εκλογών στον νέο οργανισμό για τρία χρόνια.

Μένει να φανεί εάν και με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν οι δημιουργοί που διεκδικούν τα δικαιώματά τους σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο και τι είδους συμμαχίες μπορεί να δημιουργηθούν. Λίγο πριν γίνει γνωστή η διακοπή των διαπραγματεύσεων, η Αυτοδιαχείριση είχε ανακοινώσει τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τη γνωστή εταιρεία Qualco για την παροχή νέων τεχνολογικών λύσεων στη διαχείριση εσόδων από δικαιώματα και στη χαρτογράφηση της αγοράς της δημόσιας εκτέλεσης σε όλα τα πεδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή