Όλη η Ιταλία σε διακόσιες φωτογραφίες

Όλη η Ιταλία σε διακόσιες φωτογραφίες

Μεγάλη αναδρομική έκθεση με τίτλο «Το βλέμμα ως τέχνη» εγκαινιάστηκε χθες στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης του 21ου Αιώνα MAXXI (MAXXI National Museum of 21st Century Art).

1' 24" χρόνος ανάγνωσης

Ο Τζάνι Μπερέγκο Γκαρντίν είναι ένας από τους πιο γνωστούς φωτογράφους της Ιταλίας. Παραμένει διάσημος για τις εμβληματικές εικόνες από την πατρίδα του, και ιδιαίτερα από τη Βενετία στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, μολονότι στα πολλά χρόνια της καριέρας του ταξίδεψε φωτογραφίζοντας σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Ανατολή. Τώρα η Ρώμη τον τιμάει με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση που έχει τίτλο «Το βλέμμα ως τέχνη», και η οποία εγκαινιάστηκε μόλις χθες στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης του 21ου Αιώνα MAXXI (MAXXI National Museum of 21st Century Art).

Σε μια καριέρα που καλύπτει σχεδόν εβδομήντα χρόνια ασπρόμαυρης φωτογραφίας, ρεπορτάζ και κοινωνικής έρευνας, ο Γκαρντίν, που έχει γεννηθεί το 1930, χρησιμοποίησε τις εικόνες του για να περιγράψει την Ιταλία από τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι σήμερα, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική οπτική παρακαταθήκη για τους νεότερους. Η ιστορία της έκθεσης εκτυλίσσεται σε μια διαδρομή που ορίζεται από σχεδόν 200 φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων των πιο διάσημων, των λιγότερο γνωστών και ορισμένων που έως τώρα ήταν αδημοσίευτες.

Από τη Βενετία που έκανε τα πρώτα του κλικ μέχρι το Μιλάνο, από τις βιομηχανίες στους διανοουμένους και στους αγώνες των εργατών, από τους χώρους εργασίας (ρεπορτάζ στην Alfa Romeo, στη Fiat, στην Pirelli και ιδιαίτερα στην Olivetti) μέχρι τις τοποθεσίες της καθημερινής ζωής, από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία στον κόσμο των τσιγγάνων κι από τα μικρά αγροτικά χωριά στις μεγάλες πόλεις, ολόκληρη η Ιταλία ζωντανεύει σε αυτή την παρουσίαση.

Το σημείο εκκίνησης για το συγκεκριμένο εικαστικό ταξίδι είναι η Βενετία, η πόλη που εκείνος προτιμούσε πάντα, αφού δήλωνε Βενετσιάνος παρόλο που δεν γεννήθηκε εκεί. Η Βενετία είναι ο τόπος όπου εκπαιδεύτηκε ως φωτογράφος, ένα από τα αγαπημένα του μέρη, όπου πάντοτε επέστρεφε.

Διάρκεια έκθεσης έως 18/9.