Λαχταριστό κινηματογραφικό μενού κάτω απ’ το φως των αστεριών

Λαχταριστό κινηματογραφικό μενού κάτω απ’ το φως των αστεριών

Περιλαμβάνει από μπλοκμπάστερ μέχρι πολυαναμενόμενες επιστροφές και φεστιβαλικές επιτυχίες

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από έναν (ακόμη) δύσκολο χειμώνα, με τα εισιτήρια των κινηματογράφων να κινούνται από απελπιστικά χαμηλά έως απλώς υποφερτά επίπεδα –αναλόγως της παρουσίας ή όχι κάποιου μπλοκμπάστερ–, οι αιθουσάρχες και οι διανομείς της χώρας ποντάρουν πλέον στο καλοκαίρι και στα θερινά σινεμά. Λίγο το κλίμα που βελτιώνεται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, λίγο το πολύ πλούσιο σετ ταινιών που πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέσα στους προσεχείς μήνες, και σχεδόν οι πάντες δηλώνουν, έστω συγκρατημένα, αισιόδοξοι. Εδώ που τα λέμε, πόσο χειρότερα μπορούν να πάνε τα πράγματα;

Οπως είπαμε, η λίστα με τα «κυκλωμένα» για φέτος το καλοκαίρι περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα, από εμπορικούς «κράχτες» μέχρι πολυαναμενόμενες επιστροφές και φεστιβαλικές επιτυχίες. Για την αρχή, πάντως, θα μείνουμε στην άνοιξη, σχεδόν υποχρεωτικά, αφού ο Τομ Κρουζ επιστρέφει 36 ολόκληρα χρόνια μετά στη «ζώνη του κινδύνου». Το «Top Gun: Maverick» (25/5) είναι το σίκουελ της μεγάλης επιτυχίας της δεκαετίας του 1980, και οι πρώτες αναφορές από τους λίγους τυχερούς που το έχουν δει ήδη στο εξωτερικό είναι ενθουσιώδεις. Ο Αμερικανός σταρ επιμένει ακόμη να γυρίζει τις σκηνές του μέσα στο κόκπιτ του κανονικού μαχητικού και όχι μπροστά στην πράσινη οθόνη των ειδικών εφέ, ενώ αυτήν τη φορά στο πλευρό του έχει αστέρες όπως ο Μάιλς Τέλερ, η Τζένιφερ Κόνελι και ο Τζον Χαμ.

Λαχταριστό κινηματογραφικό μενού κάτω απ’ το φως των αστεριών-1

Περνώντας και στο κυρίως μενού του θέρους, τη μερίδα του λέοντος αναμένεται να καταβροχθίσουν οι… δεινόσαυροι. To «Jurassic World: Κυριαρχία» (9/6) συνεχίζει τον δεύτερο κύκλο των ατελείωτων σίκουελ του δημοφιλούς franchise. Αυτήν τη φορά η παρέα των Κρις Πρατ, Σαμ Νιλ, Λόρα Ντερν κ.ο.κ. αναμετριέται με τα συναρπαστικά (αλλά επικίνδυνα) ψυχρόαιμα σε ολόκληρο τον κόσμο, σε έναν αγώνα κυριαρχίας που θα ορίσει τη μοίρα της ανθρώπινης φυλής. Εξαιρετικά από εμπορικής άποψης, πάντως, ιδίως στις μικρότερες ηλικίες, αναμένεται να τα πάει και το «Lightyear» (16/6), η νέα ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar, με πρωταγωνιστή έναν από τους πιο αγαπημένους ήρωες του θρυλικού «Toy Story».

Συνέχεια με Netflix και δύο εξίσου πολυαναμενόμενα φιλμ, τα οποία θα κυκλοφορήσουν (αρχικά) και στη μεγάλη οθόνη. Από τη μία, η γυρισμένη στις Σπέτσες «Χαμένη κόρη» (30/6), με την Ολίβια Κόλμαν να παραδίδει άλλο ένα σεμινάριο υποκριτικής, στο καλοστημένο ντεμπούτο της Μάγκι Τζίλενχαλ, με θέμα τις διαφορετικές πλευρές της μητρότητας. Από την άλλη, η κατασκοπική περιπέτεια «The Gray Man» (13/7) των αδελφών Ρούσο («Εκδικητές») με αστεράτο καστ αποτελούμενο από τους Ράιαν Γκόσλινγκ, Κρις Εβανς, Ανα ντε Αρμας κ.ά.

Πάμε, όμως, και στα φεστιβαλικά – καλλιτεχνικά. Οι «Χαμένες ψευδαισθήσεις» (9/6) του Ξαβιέ Ζιανολί ήταν μία από τις καλύτερες ταινίες που είδαμε στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας, με σενάριο-κέντημα και ιδιοφυείς παρατηρήσεις πάνω στον σύγχρονο κόσμο, παρά το περιτύλιγμα εποχής. Εξαιρετική εντύπωση στη Μόστρα μάς είχε κάνει και το «Spencer» (21/7), με την Κρίστεν Στιούαρτ να ερμηνεύει μοναδικά μια τρομαγμένη, ανασφαλή Νταϊάνα, υπό τις οδηγίες του Πάμπλο Λαρέιν. Κατευθείαν από τις επερχόμενες Κάννες θα μας έρθει, τέλος, το «Τρίγωνο της θλίψης» (25/8), το οποίο ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Ρούμπεν Εστλουντ γύρισε σε Εύβοια και Ηλεία το περασμένο καλοκαίρι. Ο Γούντι Χάρελσον είναι εδώ εκ των πρωταγωνιστών σε μια ιστορία-κοινωνικό πείραμα, σύμφωνα με την οποία οι επιβάτες μιας πολυτελούς θαλαμηγού ναυαγούν σε ένα ερημωμένο νησί.

Λαχταριστό κινηματογραφικό μενού κάτω απ’ το φως των αστεριών-2
Από αριστερά: Ο Ρούμπεν Εστλουντ γύρισε το νέο του φιλμ στην Ελλάδα. Φέτος το καλοκαίρι θα δούμε, επίσης, στις αίθουσες σπουδαίους χολιγουντιανούς αστέρες, όπως ο Μπραντ Πιτ («Bullet Train»), η Ολίβια Κόλμαν («Η χαμένη κόρη») και ο Ράιαν Γκόσλινγκ («The Gray Man»).

Για φινάλε αφήσαμε δύο ακόμη μεγάλες επιστροφές. Η πρώτη είναι αυτή του Μπαζ Λούρμαν («Ο μεγάλος Γκάτσμπι»), ο οποίος υπόσχεται πως ο δικός του «Ελβις» (23/6) θα είναι ο πιο φαντασμαγορικός απ’ όσους έχουμε δει στις αίθουσες. Ο Οστιν Μπάτλερ («Κάποτε… στο Χόλιγουντ») αναλαμβάνει τον ρόλο του βασιλιά του ροκ εν ρολ, σε νεαρή ηλικία, ενώ στο πλευρό του θα έχει ακόμη τον Τομ Χανκς και τον υποψήφιο για Οσκαρ φέτος Κόντι Σμιτ-Μακφί. Ξανά στη μεγάλη οθόνη ωστόσο, ως πρωταγωνιστή, θα δούμε έπειτα από τρία χρόνια και τον Μπραντ Πιτ. Στο «Bullet Train» (28/7) ο Αμερικανός σταρ είναι ένας από τους πέντε επαγγελματίες εκτελεστές που βρίσκονται στην ίδια γιαπωνέζικη υπερταχεία, προσπαθώντας να φέρουν εις πέρας την ίδια αποστολή. Οπως φαίνεται και από την περιγραφή, η περιπέτεια του Ντέιβιντ Λέιτς θα έχει σίγουρα κωμικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε και το δικό του «Deadpool 2».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή