Η μάχη της ταχύτητας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαίνεις στην κουζίνα να μαγειρέψεις και την ώρα που πας να τσιγαρίσεις το κρέας σου συνειδητοποιείς ότι έχεις ελλείψεις σε βασικές πρώτες ύλες για το πιάτο που θέλεις να ετοιμάσεις. Δεν έχεις, ας πούμε, κρεμμύδι ή σκόρδο. Χρειάζεσαι ένα λεμόνι. Σου έχει τελειώσει κάποιο απαραίτητο μπαχαρικό. Τι κάνεις;

Παρατάς τη διαδικασία στη μέση και πηγαίνεις για ψώνια. Χτυπάς την πόρτα του γείτονα, αν φυσικά έχεις καλές σχέσεις μαζί του – βέβαια, ποιος ζητάει πια απ’ τον γείτονα λεμόνια είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά πλέον υπάρχει και τρίτη επιλογή. Ηρθε με ένταση μέσα στην πανδημία και στα lockdowns, καθώς η αγορά, που είδε την ανάγκη και την επιχειρηματική ευκαιρία, δημιούργησε τη γρήγορη παράδοση προϊόντων (quick commerce) και σε λίγα λεπτά μπορείς να έχεις στην πόρτα του ό,τι σου λείπει.

Σήμερα ο ανταγωνισμός στον κλάδο είναι μεγάλος και ήδη στο εξωτερικό υπάρχουν σημάδια διόρθωσης και εξορθολογισμού σε αρκετές εταιρείες που, ενώ γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία έχοντας πολύ καλές προοπτικές, τώρα η επιστροφή στην κανονικότητα τις αναγκάζει να περιορίσουν τα κόστη τους και να κάνουν απολύσεις προκειμένου να προστατεύσουν την κερδοφορία τους.

Στην Ελλάδα, που ακολουθεί τις νέες τάσεις με μικρή καθυστέρηση, στην αγορά της γρήγορης παράδοσης προϊόντων μπαίνουν ακόμη νέοι παίκτες, που κάνουν σημαντικές επενδύσεις υποσχόμενοι παράδοση σε μόλις λίγα λεπτά. Σίγουρα το συγκεκριμένο μοντέλο μάς λύνει τα χέρια και γι’ αυτό αρκετοί καταναλωτές το επιλέγουν αν και είναι πιο ακριβό από το να σηκωθείς και να πας για ψώνια μόνος σου. Ομως, η πανδημία με το σκληρό της πρόσωπο και τους αυστηρούς περιορισμούς έχει απ’ ό,τι φαίνεται τελειώσει και ο υψηλός πληθωρισμός μαζί με τη διαφαινόμενη ύφεση δυσκολεύουν τα πράγματα για ένα επιχειρηματικό μοντέλο που ούτως ή άλλως έχει υψηλά λειτουργικά κόστη, απαιτεί κεφάλαια και τεχνολογία.

Εχει ενδιαφέρον πάντως να παρακολουθήσει κανείς τι απ’ όλα αυτά που μάθαμε εξαιτίας της πανδημίας, που δεν είναι και λίγα, θα επιβιώσει και θα αναπτυχθεί. Ο κορωνοϊός θα φύγει και θα δούμε ποιες από τις αλλαγές που έφερε θα μείνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή