Μουσική με πανανθρώπινο μήνυμα στο ιερό νησί του Απόλλωνα

Μουσική με πανανθρώπινο μήνυμα στο ιερό νησί του Απόλλωνα

Όλα είναι έτοιμα για να γίνει σε λίγες ώρες η μεγαλειώδης αποψινή συναυλία στη Δήλο με τίτλο «Οι (Αβέβαιες) Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΗΛΟΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ένα κλειδοκύμβαλο προφυλάσσεται κάτω από μια τέντα, τα καλώδια στο έδαφος έχουν κρυφτεί διακριτικά με λινάτσες, οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις επίσης. Το τοπίο είναι διάσπαρτο με αρχαία σπαράγματα γεμάτα παπαρούνες, κίτρινους ασκόλυμπρους και μωβ αμάραντους. Οι μουσικοί της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) μαζί με Ουκρανούς και Ρώσους μουσικούς και σολίστες επιβιβάζονται αυτήν τη στιγμή στο καραβάκι που θα τους μεταφέρει από τη Μύκονο – όπου έχουν καταλύσει – στο ιερό νησί του Απόλλωνα. 

Όλα είναι έτοιμα για να γίνει σε λίγες ώρες η μεγαλειώδης αποψινή συναυλία στη Δήλο με τίτλο «Οι (Αβέβαιες) Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι στην οποία θα είναι σολίστ η ουκρανικής καταγωγής βιολονίστα Diana Tishchenko και ο Έλληνας δεξιοτέχνης της λύρας Σωκράτης Σινόπουλος.

Στην Ελλάδα θα μεταδοθεί στις 8.30 μ.μ. στην ΕΡΤ2 και στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που επίσης συμμετέχει στην παραγωγή μαζί με την Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Κεντρικό ρόλο έπαιξε βέβαια και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τον δραστήριο Δημήτρη Αθανασούλη.

Μουσική με πανανθρώπινο μήνυμα στο ιερό νησί του Απόλλωνα-1

Η σημαντική πρωτοβουλία Alpha Mission-Delos του World Human Forum γίνεται επίσης σε συνεργασία με το σημαντικό πολιτιστικό κανάλι ARTE. Δεν έχει θεατές εδώ στη Δήλο αλλά θα μεταδοθεί ζωντανά σε διάφορους χώρους παγκοσμίως, σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και βέβαια μέσα από τη συχνότητα του γαλλογερμανικού καναλιού.

Το τελευταίο εορτάζει τα 30α του γενέθλια και δεν υπήρχε καλύτερος τόπος και περίσταση για την επέτειο αυτή. Η επιλογή του ιερού νησιού από το WHF είναι παράλληλα ιδανική για να μιλήσει κανείς για την κλιματική αλλαγή, την ώρα που το κύμα σιγά – σιγά κατατρώει το έδαφος της Δήλου με την άνοδο του νερού να απειλεί μελλοντικά όλες τις παράκτιες περιοχές.

Σε λίγο καιρό με την υπερθέρμανση μπορεί πλέον να μην έχουμε τέσσερις εποχές αλλά μόνο δύο. Η αποψινή βραδιά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου αλλά και στη νέα γενιά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα του κλίματος με όρους εξαιρετικά πιεστικούς.

Στόχος λοιπόν είναι – όπως τόνισε η πρόεδρος του WHF Αλεξάνδρα Μητσοτάκη – να σμίξει η τεχνολογία που πήγε τον άνθρωπο στο διάστημα με την προγονική σοφία που επιτάσσει αρμονική συνύπαρξη με τη φύση.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή