Φεστιβάλ – «δασοποιός» στην Εύβοια

Φεστιβάλ – «δασοποιός» στην Εύβοια

Το πρώτο Evia Film Project ολοκληρώθηκε με επιτυχία το περασμένο Σαββατοκύριακο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις ακτές της βόρειας Εύβοιας για το παρθενικό Evia Film Project που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έφυγαν μάλλον με ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία το σοκ και η στενοχώρια: η διαδρομή από την Αιδηψό ώς την Αγία Αννα, από τον Ευβοϊκό ώς το Αιγαίο, είναι μια τραγική υπενθύμιση της οικολογικής και οικονομικής καταστροφής που συντελέστηκε πέρυσι στον τόπο. Τα μαυρισμένα νεκρά δέντρα μέχρι κάτω στην παραλία μοιάζουν με φαντάσματα, όμοια με πολλά από τα μαγαζιά της περιοχής που μένουν άδεια φέτος λόγω της έλλειψης επισκεπτών.

Από την άλλη υπάρχει η ελπίδα και η προσπάθεια για ανασυγκρότηση. Και πρωτοβουλίες όπως αυτή του φεστιβάλ, που συγκέντρωσε αρκετό κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη Βόρεια Εύβοια, σίγουρα βοηθούν. Ενα από τα πιο σημαντικά πράγματα άλλωστε είναι να μην ξεχαστούν αυτοί οι άνθρωποι, όπως και οι υποχρεώσεις της πολιτείας –ακόμα εκκρεμούν– απέναντί τους.

Κάτι ανάλογο επισημαίνει σε έναν σύντομο απολογισμό του και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Οταν αρχίσαμε να σχεδιάζουμε το Evia Film Project, πέρυσι το καλοκαίρι αμέσως μετά τις πυρκαγιές, ήρθαμε σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους δύο δήμους της περιοχής, επιχειρηματίες, εργαζομένους και κατοίκους και όλοι τους μας έλεγαν ένα πράγμα: μη μας ξεχάσετε. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε φέτος, και πράγματι ήταν κάτι εξαιρετικά συγκινητικό. Νιώσαμε τις αγωνίες και την αγάπη του κόσμου, είδαμε τα προβλήματά τους και ελπίζουμε ότι βάλαμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι πολιτισμού και ανάπτυξης σε αυτόν τον τόπο».

«Ελπίζουμε ότι βάλαμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι πολιτισμού και ανάπτυξης σε αυτόν τον τόπο», ανέφερε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Καθημερινές προβολές

Οπου λιθαράκι, βάλτε τις καθημερινές προβολές στον πρόσφατα ανακαινισμένο θερινό κινηματογράφο Απόλλων της Αιδηψού, εργαστήρια, μάστερκλας, περιηγήσεις και μια μεγάλη συναυλία του ambassador της διοργάνωσης, Κωστή Μαραβέγια, η οποία μάζεψε πλήθος νεαρόκοσμου στην (ανεμοδαρμένη) παραλία της Αγίας Αννας. Νωρίτερα, το ίδιο πρωί του Σαββάτου, ο διακεκριμένος διευθυντής φωτογραφίας, Γιώργος Φρέντζος, συγκέντρωσε γύρω του μια μεγάλη ομάδα φοιτητών από το νεοϊδρυθέν τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ που βρίσκεται στα Ψαχνά, δίνοντας ένα εξαιρετικό μάστερκλας που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε διά ζώσης.

Η υπόθεση της Εύβοιας όμως –και της οικολογίας και της βιωσιμότητας γενικότερα– προωθήθηκε αυτές τις μέρες και διεθνώς. Το αμερικανικό Variety δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Χρησιμοποιώντας το σινεμά για να “ανοίξουν μυαλά”» (ατάκα της Ελίζ Ζαλαντό), ενώ στην Αιδηψό, στη Λίμνη και στην Αγία Αννα βρέθηκαν σπουδαίες μορφές, όπως ο Φόλκερ Σλέντορφ. Ο βραβευμένος με Οσκαρ Γερμανός κινηματογραφιστής έδωσε συγκινημένος το «παρών» και στην τελετή λήξης της Κυριακής, όπου προβλήθηκε ο δικός του «Δασοποιός», ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με θέμα την αναγέννηση των δασών. «Οταν γυρνούσα τον Δασοποιό στην Αφρική, έβλεπα στις ειδήσεις, όπως όλος ο κόσμος, τη φρίκη που ζούσε η Εύβοια και σκεφτόμουν πως θα έπρεπε να είμαι εκεί να γυρίζω μια ταινία. Φυσικά, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έδειχνα τη συγκεκριμένη ταινία εδώ, σε ένα υπέροχο θερινό σινεμά, κάτω από τα αστέρια. Είναι λες και η μοίρα μας ένωσε σε έναν κοινό δεσμό», είπε ο ίδιος. Πλέον, οι υπεύθυνοι του Evia Film Project δίνουν ραντεβού για του χρόνου, καθώς το φεστιβάλ φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε θεσμό για το «πράσινο» σινεμά και φυσικά να προσφέρει έτσι ακόμα περισσότερο στην πληγωμένη από τις πυρκαγιές περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή