Η ενέργεια του βιβλίου στα Χανιά

Η ενέργεια του βιβλίου στα Χανιά

Με επιτυχία και μεγάλες προσδοκίες έπεσε η αυλαία του πρώτου φεστιβάλ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σκάλα της οδού Αγίου Μάρκου στο λιμάνι των Χανίων ενώνει με έναν τρόπο τις διάφορες εποχές και περιόδους της ιστορικής κρητικής πόλης. Η κορυφή της ξεκινάει από τον λόφο Καστέλλι, εκεί όπου ενώνονται το μινωικό και βυζαντινό παρελθόν με τη σύγχρονη πόλη και καταλήγει στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες υποδέχθηκε, εκτός από ηλιοκαμένους τουρίστες, το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου της πόλης, με θέμα «Στις γραμμές των συνόρων» και δεκάδες Ελληνες και ξένους συγγραφείς να δίνουν το «παρών».

Η ενέργεια του βιβλίου στα Χανιά-1
Η σκάλα της Αγίου Μάρκου έγινε σκηνή για τα θεατρικά αναλόγια σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. [Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας]

Με σημείο αναφοράς το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, δύο εμβληματικά κτίρια που δεσπόζουν στο λιμάνι, διοργανώθηκαν για πέντε μέρες (29 Ιουνίου-3 Ιουλίου) παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, θεατρικά αναλόγια και παράλληλες εκδηλώσεις. Στη σκάλα της Αγίου Μάρκου, ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης έκαναν αναγνώσεις κειμένων επιλεγμένων συγγραφέων.

Η ομάδα του φεστιβάλ κατέστρωσε ένα πληθωρικό πρόγραμμα που κινήθηκε στα όρια του εφικτού για να το παρακολουθήσει κανείς στο σύνολό του, αλλά που κατάφερε, στην πρώτη του γνωριμία με το κοινό των Χανίων και της Κρήτης, να δημιουργήσει τον δικό του χώρο και να δώσει ένα στίγμα των προθέσεών του για το μέλλον.

Η ενέργεια του βιβλίου στα Χανιά-2
Η ηθοποιός Μαρίνα Πανηγυράκη διαβάζει αποσπάσματα από βιβλία της τιμώμενης συγγραφέως Μάρως Δούκα. [Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας]

Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, τα Χανιά συνδέονται αποφασιστικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Το πρόγραμμα, με την ευρύτερη θεματική «Στις γραμμές των συνόρων», έδωσε έμφαση στη διερεύνηση των ορίων μεταξύ της λογοτεχνίας και της ιστορίας, μίλησε για την Κρήτη και την ιστορία της, για το αστυνομικό μυθιστόρημα και το λάτιν νουάρ, άγγιξε όμως και την επικαιρότητα στη συζήτηση του συγγραφέα και προέδρου του εφορευτικού συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρου Ζουμπουλάκη, με τον Ουκρανό συγγραφέα Αντρέι Κούρκoφ, με αφορμή το βιβλίο του «Γκρίζες μέλισσες» (εκδ. Καστανιώτη), όπου ο συγγραφέας μίλησε για την κατάσταση στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας και τη ρωσική εισβολή. Στις καλές στιγμές του φεστιβάλ συγκαταλέγεται και η παρουσία του Βάσκου συγγραφέα Μπερνάντο Ατσάγα για την παρουσίαση του βιβλίου του «Σπίτια και τάφοι» (εκδ. Εκκρεμές). Μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές ήταν η βράβευση της συγγραφέως Μάρως Δούκα από τον Δήμο Χανίων για την προσφορά της στα Γράμματα και στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της «Να είχα, λέει, μια τρομπέτα» (εκδ. Πατάκη).

Η ενέργεια του βιβλίου στα Χανιά-3
Το σημείο πώλησης βιβλίων που δημιουργήθηκε από την ένωση τεσσάρων χανιώτικων βιβλιοπωλείων. [Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας]

Σε έναν πρώτο απολογισμό του φεστιβάλ, οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών που χρηματοδότησαν τη διοργάνωσή του (Δήμος Χανίων και Περιφέρεια Κρήτης) εμφανίστηκαν βέβαιοι για τη συνέχισή του. Στη «συνταγή» της επόμενης χρόνιας θα γίνει προσπάθεια, όπως μας είπαν από την οργανωτική ομάδα, να υπάρξει μια μεγαλύτερη εκπροσώπηση των εκδοτών και ίσως μετατοπιστεί η διεξαγωγή του φεστιβάλ μέσα στον Ιούνιο.

Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, τα Χανιά συνδέονται αποφασιστικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό, καθώς η πόλη της δυτικής Κρήτης φιλοξενεί ήδη επιτυχημένα φεστιβάλ κινηματογράφου και φωτογραφίας, έχει ενδυναμώσει την παρουσία της Πινακοθήκης της, ενώ εδώ και λίγο καιρό περηφανεύεται και για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της. Πάντως, μια καινοτομία που θα θέλαμε να ξαναδούμε από το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι το συνεργατικό βιβλιοπωλείο που συστάθηκε από τέσσερα βιβλιοπωλεία της πόλης (Μυθολογία, Τρενάκι, Koukoubook, Librairie) πουλώντας αποκλειστικά τα βιβλία των καλεσμένων συγγραφέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή