Ο κόσμος των γρίφων στο Καστελόριζο

Ο κόσμος των γρίφων στο Καστελόριζο

Ο δρ Πανταζής Χούλης, ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης και συνιδρυτής του ομώνυμου Φεστιβάλ έχει βάλει στόχο να μυήσει μικρούς και μεγάλους σε μια πρωτόγνωρη πνευματική διεργασία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν πρόκειται για τεστ IQ, η επίλυση γρίφων μας προσφέρει απόλαυση και την ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέους μηχανισμούς σκέψης». Ο δρ Πανταζής Χούλης, ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης και συνιδρυτής του ομώνυμου Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Καστελόριζο, έχει βάλει στόχο να μυήσει μικρούς και μεγάλους σε μια πρωτόγνωρη πνευματική διεργασία. «Ανακάλυψα ως παιδί τη χαρά της ενασχόλησης με γρίφους παρακολουθώντας στα τέλη της δεκαετίας του ’70 το πρόγραμμα της ΥΕΝΕΔ ‘Μαγικό Τετράγωνο’» θυμάται ο ίδιος, που έπειτα από επιτυχημένη ακαδημαϊκή καριέρα στην Αυστραλία, έχει επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του, το Καστελλόριζο. «Ελυνα γρίφους, που οι άλλοι δυσκολεύονταν και έτσι βρήκα την κλίση μου». Μαθητής τότε δημοτικού ξεκινά να κατασκευάζει δικούς του γρίφους. «Σε έναν εξ αυτών χρησιμοποίησα τον πλάστη της μητέρας μου, προς μεγάλη δυσαρέσκειά της» προσθέτει γελώντας.

Μπορεί ο πιο γνωστός τρισδιάστος γρίφος να είναι ο κύβος του Ρούμπικ, τον οποίο ο δρ Χούλης λύνει με πολλές επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε 5-10 λεπτά, «ωστόσο ο κόσμος των γρίφων δεν σταματά εκεί». Στο Μουσείο έχει συγκεντρώσει 4.200 γρίφους, δηλαδή τρισδιάστατα παιχνίδια, εκ των οποίων τα 800 είναι δικά τους δημιουργήματα. Πολλά άλλα τα έχει συλλέξει και ανταλλάξει με  μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Γρίφων, στον οποίο έχει ενταχθεί από τις αρχές του 2000. «Οσα χρόνια έζησα στην Αυστραλία επισκεπτόμουν τα Σαββατοκύριακα events με τρισδιάστατους γρίφους, όπου είχα την ευκαιρία να συλλέξω πολλά σπάνια αντικείμενα». Μετά αναπτύχθηκε το διαδίκτυο και γεννήθηκε το ebay, απ’ όπου οι απανταχού γριφολόγοι μπορούν να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους. «Οι τρισδιάστατοι γρίφοι (σ.σ. αντικείμενα) χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες: ακολουθιακοί, αναδιπλούμενοι, διασυνδεδεμένοι, ταιριαστικοί…».

Ο κόσμος των γρίφων στο Καστελόριζο-1
Ο κόσμος των γρίφων στο Καστελόριζο-2

Το τριήμερο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Γρίφων, που ο ίδιος συνδιοργάνωσε πέρυσι με την κ. Ελένη Γραμματικοπούλου, χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη των 250 συμμετεχόντων από όλη την Ελλάδα. Η αστροπαρατήρηση στο αεροδρόμιο και το κυνήγι θησαυρού ήταν μερικά από τις πιο ευφάνταστες δράσεις, που συνέδεσαν την επιστημονική γνώση με την ψυχαγωγία. Φέτος, το Φεστιβάλ επανέρχεται στο Καστελλόριζο, ενώ τους επόμενους μήνες θα ταξιδέψει στην Πάτρα (21-23/10) και στην Αθήνα (16-18/12). Στο φεστιβάλ εξήντα και πλέον αναγνωρισμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες προσφέρουν στο κοινό νέα γνώση μέσα από καινοτόμες βιωματικές δράσεις. «Τα μαθηματικά δεν είναι το πιο δύσκολο μάθημα, αν και εφόσον τα διδάξουμε μαζί με γρίφους!» καταλήγει ο δρ Χούλης, απευθυνόμενους σε λιλιπούτειους γριφολόγους.

Ο κόσμος των γρίφων στο Καστελόριζο-3
Ο δρ Πανταζής Χούλης
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή