500 Λέξεις με τον Χρήστο Γιαννάκενα

500 Λέξεις με τον Χρήστο Γιαννάκενα

Ο Χρήστος Γιαννάκενας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 και από το 2014 εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο «Αίμα στις στάχτες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χρήστος Γιαννάκενας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 και από το 2014 εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο «Αίμα στις στάχτες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Το ολόφρεσκο «Δεν ήμουν πια άνθρωπος» του Οσάμου Νταζάι (Gutenberg) και το «Nick’s Trip» του Τζορτζ Πελεκάνος στα αγγλικά.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Μάλλον ο ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου, μιας και είναι ευφυής και σκληρός ταυτόχρονα, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και πάντα ψάχνει την αλήθεια.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Σίγουρα θα απολάμβανα μια συζήτηση μεταξύ Καμύ και Κάφκα πάνω στο παράλογο μπροστά από μερικά μπουκάλια κρασί, όμως θα λάτρευα μια μπίρα με τον αδικαιολόγητα άγνωστο στην Ελλάδα συγγραφέα Τζέιμς Κράμλεϊ.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Πώς το να παίζεις με τον χρόνο στην αφήγηση είναι μεν ριψοκίνδυνο, όμως μπορεί να αποφέρει τους γλυκύτερους καρπούς.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Το άκρως ψυχαγωγικό και απρόσμενα βαθύ μυθιστόρημα «Pulp» του Τσαρλς Μπουκόφσκι και τον «Μεγάλο ύπνο» του Ρέιμοντ Τσάντλερ, το βιβλίο που με ώθησε να αγαπήσω το νουάρ και να στραφώ στο γράψιμο.

Είναι το «Αίμα στις στάχτες» το κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα που θα λύσει κάποιο γρίφο;

Μόνο στην επιφάνεια, καθώς το «Αίμα στις στάχτες» είναι μια νουάρ ιστορία όπου ο γρίφος είναι περισσότερο το «γιατί» παρά το «ποιος», καθώς τα όρια μεταξύ ηθικής και δικαιοσύνης είναι δυσδιάκριτα και όλοι είναι εξίσου ένοχοι.

Από πού δανειστήκατε στοιχεία για την πλοκή του έργου και ποιος ο σκοπός τους;

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω ήξερα πως ήθελα να μιλήσω για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, αφενός γιατί μόνο έτσι θα εξέφραζα επαρκώς τον προβληματισμό μου και αφετέρου γιατί ήθελα να αποδώσω μια δικαιοσύνη που συναντάς μόνο στα αστυνομικά μυθιστορήματα.

Σκιαγραφήστε με λίγα λόγια τον ήρωα Δημήτρη Κανιάρη.

Ο Δημήτρης Κανιάρης είναι ένας προβληματικός ήρωας που μοιάζει χαμένος από χέρι, όμως στο τέλος είναι αυτός που μπορεί να κάνει την ανατροπή και να τινάξει την μπάνκα στον αέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή