Βραβείο Μπούκερ: Πλάι στους δράκους και τους μονόκερους της Σρι Λάνκα

Βραβείο Μπούκερ: Πλάι στους δράκους και τους μονόκερους της Σρι Λάνκα

Στον Σεχάν Καρουνατιλάκα απονεμήθηκε το λογοτεχνικό βραβείο Μπούκερ.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ποια είναι η θεμελιώδης αξία μιας ανθρώπινης ζωής;». Αυτό το ερώτημα διέτρεχε τα έξι μυθιστορήματα της βραχείας λίστας του φετινού Μπούκερ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Νιλ Μακ Γκρέγκορ. Το μυθιστόρημα «Τα επτά φεγγάρια του Μααλί Αλμέιντα», του Σριλανκέζου συγγραφέα Σεχάν Καρουνατιλάκα, απέσπασε το περίβλεπτο λογοτεχνικό βραβείο (και το συνοδευτικό έπαθλο των 50.000 λιρών): μια μεταφυσική σάτιρα που διαδραματίζεται στον εμφύλιο πόλεμο της Σρι Λάνκα (1983-2009) και που έχει για πρωταγωνιστή έναν πεθαμένο 34χρονο άντρα.

Το φάντασμά του, για την ακρίβεια: το φάντασμα του ομοφυλόφιλου φωτογράφου Μααλί Αλμέιντα, ο οποίος ζούσε στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, μέχρι που μια μέρα του 1990 ξύπνησε νεκρός, σε κάτι σαν μεταθανάτιο γραφείο θεωρήσεων, όπου το να αποκτήσεις τα απαραίτητα έγγραφα σημαίνει μπόλικη γραφειοκρατία. Ο Αλμέιντα ειδικά, θέλει να φύγει από τη μετέωρη μεταθανάτια κατάστασή του και να μεταβεί στο «φως». Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει να βρει ποιος και γιατί τον σκότωσε, πράγμα δύσκολο με δεδομένη τη μεγάλη λίστα υπόπτων που μπορεί να συντάξει σε μια χώρα βυθισμένη στη βία. Θα χρειαστεί να ταξιδέψει στον πάνω κόσμο, να συναντήσει δύο αγαπημένα πρόσωπα και να τους καθοδηγήσει σε μια κρυψώνα με φωτογραφίες του εμφυλίου, οι οποίες θα ταρακουνήσουν τη χώρα. Η προθεσμία του είναι επτά ημέρες.

«Το βιβλίο παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι εφιαλτικό και αστείο ταυτόχρονα, πέρα από τη ζωή και τον θάνατο, στη σκοτεινή καρδιά του κόσμου όπου, προς μεγάλη μας έκπληξη αλλά και ενθάρρυνση, βρίσκουμε την τρυφερότητα, το γέλιο, την πίστη και την αγάπη», είπε ο Νιλ Μακ Γκρέγκορ στην τελετή απονομής, στην οποία παραβρέθηκαν η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς αλλά και η –αγαπητή στο νεανικό κοινό– ποπ σταρ Ντούα Λίπα.

Ο νικητής δήλωσε ότι ελπίζει πως τα «Επτά φεγγάρια» θα διαβάζονται ύστερα από χρόνια σε μια Σρι Λάνκα που έχει αντιληφθεί ότι «η διαφθορά, η φυλετική προπαγάνδα και οι πελατειακές σχέσεις δεν την έχουν βοηθήσει και δεν πρόκειται να τη βοηθήσουν. Ελπίζω το βιβλίο να διαβάζεται σε μια Σρι Λάνκα που έχει διδαχθεί από την ιστορία της», συνέχισε ο Σεχάν Καρουνατιλάκα «και ελπίζω να τοποθετείται στα ράφια της φανταστικής λογοτεχνίας, πλάι στους δράκους και τους μονόκερους και να μη συγχέεται με τον ρεαλισμό ή την πολιτική σάτιρα».

Γεννημένος το 1975 και μεγαλωμένος στο Κολόμπο, με προϋπηρεσία ως κειμενογράφος διαφημιστικών εταιρειών σε Λονδίνο, Αμστερνταμ και Σιγκαπούρη, αλλά και με έφεση στη μουσική και την αρθρογραφία, ο Σεχάν Καρουνατιλάκα έγινε γνωστός ήδη από το ντεμπούτο του, «Chinaman», με ήρωα έναν δημοσιογράφο που αναζητά έναν παίκτη του κρίκετ. Τα «Επτά φεγγάρια του Μααλί Αλμέιντα» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του (θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τον Gutenberg), αλλά και το δεύτερο έργο συγγραφέα γεννημένου στη Σρι Λάνκα (μετά τον «Αγγλο ασθενή» του Μάικλ Οντάατζε) που βραβεύεται με Μπούκερ. Κυκλοφόρησε στην Αγγλία από τον μικρό εκδοτικό Sort of Books, τους υπευθύνους του οποίου ο συγγραφέας ευχαρίστησε, όταν άλλοι απέρριπταν το βιβλίο του ως «αλλόκοτο, δύσκολο και παράξενο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή