Ακρίδες, ευχαριστώ, δεν θα πάρω

Ακρίδες, ευχαριστώ, δεν θα πάρω

Τις επόμενες δεκαετίες ο ανθρώπινος πληθυσμός στον πλανήτη θα αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες δεκαετίες ο ανθρώπινος πληθυσμός στον πλανήτη θα αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια. Ακόμη κι αν σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, αυτό θα είναι το μέγιστο που θα φτάσει και μετά θα ακολουθήσει ταχύτατη πληθυσμιακή συρρίκνωση, που, όπως λένε, θα ξεκινήσει προσεχώς από την Ασία και τη Λατινική Αμερική, πρόκειται για μεταβολές αργές στον χρόνο. Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει για τη Γη να φιλοξενεί 10 δισ. ανθρώπους. Είναι ένας αριθμός αδιανόητος σε σχέση με τις ανάγκες του σε ενέργεια και τροφή. Ενας αριθμός που δεν μπορεί να καλυφθεί με την παραδοσιακή κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία.

Εδώ και μία δεκαετία ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) παρουσιάζει προγράμματα προκειμένου να ενθαρρύνει την εκτροφή σε μεγάλη κλίμακα εντόμων, ενός διατροφικού στοιχείου που είναι φθηνό στην παραγωγή του και κυρίως είναι οικολογικό. Για την καλλιέργειά τους απαιτούνται λιγότερος χώρος, μικρές ποσότητες νερού και τροφής – με δύο κιλά τροφή παράγεται ένα κιλό εντόμων, ενώ αντίστοιχα για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτούνται οκτώ κιλά τροφή.

Ως επιπλέον επιχειρήματα για να τα βάλουμε στο πιάτο μας παρουσιάζονται η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπη και ιχνοστοιχεία και η μεγάλη νοστιμιά τους. Δεν θέλω να σας πάρω στον λαιμό μου, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κάποιο έντομο, ωστόσο είναι αγαπημένος μεζές πολλών ανθρώπων στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική. Ενδεχομένως ένα από τα περίπου 1.000 βρώσιμα έντομα που κυκλοφορούν στην αγορά να πλησιάζει τα διατροφικά μου γούστα.

Οσο νόστιμα κι αν είναι, όμως, που δεν έχω κανέναν λόγο να το αμφισβητήσω, η τροφή είναι μνήμη. Ερχεται από το παρελθόν, από τα χέρια της μαμάς και της γιαγιάς, από τα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια, είναι παράδοση, συνήθειες, είναι βασικό συστατικό της πολιτισμικής μας ταυτότητας, βαθιά συγκίνηση και αγάπη. Να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τον πλανήτη, αλλά λυπάμαι, ακρίδες, σκαθάρια, τριζόνια, σκουλήκια και μυρμήγκια, ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Ας μεγαλώσουν οι επόμενες γενιές με τα νόστιμα έντομα… «ένα τριζόνι την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή