«Παράσταση ζωγραφικής» από τον Ντ. Χόκνεϊ

«Παράσταση ζωγραφικής» από τον Ντ. Χόκνεϊ

Είναι μια νέα τάση στους χώρους τέχνης: υβριδικές εκθέσεις-θεάματα, όπου η εικονική εμπειρία συνδυάζεται με την πραγματικότητα ώστε ο θεατής να περάσει από την απλή περιήγηση στο βίωμα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια νέα τάση στους χώρους τέχνης: υβριδικές εκθέσεις-θεάματα, όπου η εικονική εμπειρία συνδυάζεται με την πραγματικότητα ώστε ο θεατής να περάσει από την απλή περιήγηση στο βίωμα. Προφανώς ο πάντοτε ανήσυχος Ντέιβιντ Χόκεϊ –ένας από τους πιο καταξιωμένους και δημοφιλείς εν ζωή καλλιτέχνες στον κόσμο– δεν θα μπορούσε να μην πειραματιστεί με την ψηφιακή τεχνολογία. Ετσι, μετά τρία χρόνια προετοιμασίας με την ομάδα του, πρόκειται να εγκαινιάσει τον Ιανουάριο ένα νέο χώρο τέχνης, το λονδρέζικο Lightroom, με ένα εντυπωσιακό σόου, το «David Hockney: Bigger & Closer (Not Smaller & Further Away)». Χρησιμοποιώντας προβολές μεγάλης κλίμακας, ο ζωγράφος θα οδηγήσει τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο, μια προσωπική διαδρομή στη εξηντάχρονη καλλιτεχνική πορεία του. Οι τεράστιοι τοίχοι του Lightroom και το επαναστατικό ηχοσύστημα εγγυώνται στους θεατές μια εντυπωσιακή «παράσταση ζωγραφικής» – αν μας επιτραπεί ο νεολογισμός.

Η εκθεσιακή αφήγηση έχει σκοπό να αποκαλύψει τη δημιουργική διαδικασία του Χόκνεϊ ακολουθώντας μια σειρά έξι θεματικών ενοτήτων, οι οποίες ζωντανεύουν χάρη στη μουσική που δημιούργησε ειδικά ο Αμερικανός συνθέτης Νίκο Μάλι και στα σχόλια του ίδιου του καλλιτέχνη.

Η φωνή του θα είναι στα αυτιά μας καθώς τον παρακολουθούμε να πειραματίζεται με την προοπτική του χώρου, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία για να συνθέτει αυτό που ο ίδιος ονομάζει «ζωγραφική με κάμερα». Αποτυπώνοντας το πέρασμα του χρόνου σε κολάζ με Polaroid και τη χαρά των χρωμάτων στο iPad του, ο Χόκνεϊ, στα 85 του, χρόνια αποδεικνύει ότι έχει θέση στον κόσμο των νέων μέσων και μάλιστα με αξιώσεις. Οπως ο ίδιος λέει: «Ο κόσμος είναι πολύ όμορφος, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τον προσέχουν. Κοιτάζουν το έδαφος μπροστά τους για να μπορούν να περπατήσουν και δεν βλέπουν τα απίστευτα πράγματα γύρω μας. Εγώ το κάνω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή