Home Cinema: Μυστήριο στον «λαβύρινθο» του Ατλαντικού Ωκεανού

Home Cinema: Μυστήριο στον «λαβύρινθο» του Ατλαντικού Ωκεανού

Από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στην πλατφόρμα του Netflix, η σειρά μυστηρίου σκαρφάλωσε γρήγορα στις προτιμήσεις του κοινού χάρη στον αινιγματικό, μυστηριώδη χαρακτήρα της

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1899
ΘΡΙΛΕΡ (2022)
∆ημιουργός: Μπάραν Μπο Ονταρ
Ερμηνείες: Εμιλι Μπίτσαμ, Αντρέας Πίτσμαν

Από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στην πλατφόρμα του Netflix, η σειρά μυστηρίου σκαρφάλωσε γρήγορα στις προτιμήσεις του κοινού χάρη στον αινιγματικό, μυστηριώδη χαρακτήρα της. Οπως υποδηλώνει και ο τίτλος, βρισκόμαστε λίγο πριν από την αυγή του 20ού αιώνα και ένα πελώριο υπερωκεάνιο διασχίζει τον Ατλαντικό με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Ξαφνικά ωστόσο στον ασύρματο φτάνει σήμα από τον «Προμηθέα», ένα άλλο παρόμοιο πλεούμενο, το οποίο είχε εξαφανιστεί στη θάλασσα μαζί με όλους του τους επιβάτες τέσσερις μήνες πριν. Δίχως δισταγμό, ο καπετάνιος χαράζει πορεία προς τα εκεί, για να βρεθεί τελικά μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη.

Η σειρά του Netflix δανείζεται στοιχεία από το «Lost», το «Dark» και γενικότερα όλες τις παρόμοιες τηλεοπτικές ιστορίες μυστηρίου, προσθέτοντας πάντως και τα δικά της. Η σκοτεινή, απειλητική ατμόσφαιρα είναι πανταχού παρούσα από την αρχή, ενώ οι δημιουργοί μάς συστήνουν μια σειρά από ετερόκλητους χαρακτήρες που παίζουν τον δικό τους ρόλο στις εξελίξεις. Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως έχουμε ένα πραγματικά διεθνές καστ, με Βρετανούς, Γάλλους, Ισπανούς, Γερμανούς κ.ά. οι οποίοι ταξιδεύουν καθένας για τους λόγους του, προς τον Νέο Κόσμο. Κάπου εκεί βέβαια μπαίνει το στοιχείο του υπερφυσικού, τα θαλάσσια τρίγωνα, οι μαγνητικές πυραμίδες κ.ο.κ., με τρόπο πάντως που μοιάζει περισσότερο ιντριγκαδόρικος παρά ενοχλητικός, τουλάχιστον στα πρώτα επεισόδια.

Home Cinema: Μυστήριο στον «λαβύρινθο» του Ατλαντικού Ωκεανού-1
Σκηνή από την ταινία κινουμένων σχεδίων «Περσέπολις», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Περσέπολις ★★★★
ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (2007)
Σκηνοθεσία: Μαρζάν Σατραπί, Βενσάν Παρονό
Ακούγονται: Κιάρα Μαστρογιάνι, Κατρίν Ντενέβ

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα από τα σπουδαιότερα animation της περασμένης δεκαετίας, το οποίο έχει και εξαιρετικά επίκαιρο χαρακτήρα. Η Μαρζάν Σατραπί μεταφέρει την graphic novel αυτοβιογραφία της στην οθόνη, εκεί όπου η νεαρή Μάρζι μεγαλώνει στο Ιράν των δεκαετιών του 1970 και του 1980. Επειτα από τον τερματισμό του καθεστώτος του Σάχη, τα ηνία πλέον αναλαμβάνει η θεοκρατική διάδοχη κατάσταση, η οποία επιβάλλει μια σειρά από απαγορεύσεις, οδυνηρές ειδικά για τις γυναίκες. Ακολουθούν η μετανάστευση, το όνειρο για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και ο επαναπατρισμός, σε ένα συγκινητικό φιλμ που καταφέρνει πραγματικά να εμφυσήσει ζωή στους κομίστικους χαρακτήρες του.

Επιπλέον χρησιμοποιεί με σοφία το χιούμορ, ενώ πετυχαίνει να συνενώσει αρμονικά την ενδιαφέρουσα προσωπική ιστορία της πρωταγωνίστριας με τις ιστορικές εξελίξεις στο Ιράν και τον υπόλοιπο κόσμο. Η ταινία κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών του 2007 και ήταν υποψήφια για Οσκαρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή