Αμερικανικό άρωμα στη ΔΕΒΘ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του, αναλαμβάνει, κατόπιν πρότασης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την οργάνωση του Αμερικανικού Περιπτέρου και του προγράμματός του, στη 19η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 7 Μαΐου με τιμώμενη λογοτεχνία την αμερικανική. Μέσα από προσκλήσεις συγγραφέων, εκδοτικών οίκων και προσωπικοτήτων των γραμμάτων και του πολιτισμού, το αφιέρωμα στην αμερικανική λογοτεχνία θα έχει ως στόχο να αναδείξει τη σύγχρονη λογοτεχνική δημιουργία και την εκδοτική αγορά των ΗΠΑ – ήδη έχουν ανταποκριθεί θετικά σε σχετική προσέγγιση και οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας Collective USA Stand (συλλογικό περίπτερο Αμερικανών εκδοτών), προκειμένου να προσελκυσθούν στη Θεσσαλονίκη επαγγελματίες του βιβλίου. Το αφιέρωμα στην αμερικανική λογοτεχνία θα πλαισιωθεί από διάφορες πολιτιστικές δράσεις, ενώ αναμένονται λεπτομέρειες και για το υπόλοιπο πρόγραμμα της 19ης ΔΕΒΘ.

Ενας θεσμός… εκδίδεται

Με ιστορία που ξεκινάει το 1993 και διαθέτοντας πλέον 25 διοργανώσεις στο ενεργητικό της, η Art Athina δημιούργησε ένα επετειακό λεύκωμα με τίτλο «Art Athina 1993-2022» – έκδοση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης. Στις 360 σελίδες του τόμου, ο μεγαλύτερος εγχώριος εικαστικός θεσμός ιχνηλατεί την πορεία του και «ξεναγεί» τον αναγνώστη σε κάθε ενότητα-χρονιά χάρη στο πρωτότυπο υλικό κάθε διοργάνωσης (κατάλογοι, αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, δελτία Τύπου κ.ά.). Ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό μεταφέρει το κλίμα της εποχής, επιλογή δημοσιευμάτων από τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο καταγράφει το αποτύπωμα κάθε διοργάνωσης, η οποία επίσης πλαισιώνεται κι από ένα χρονολόγιο με σημαντικά γεγονότα της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας. Την επιμέλεια του λευκώματος έχει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ασδραχάς.

Παραίτηση Ντόλε από Penguin

Την παραίτηση του Μάρκους Ντόλε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου των εκδόσεων Penguin Random House ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο γερμανικός όμιλος Bertelsmann στον οποίο ανήκει ο αμερικανικός εκδοτικός οίκος. Ο Ντόλε –ο οποίος παραιτήθηκε και από τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Bertelsmann– είχε επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις για την αγορά του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster από τις εκδόσεις Penguin, έναντι περίπου 2,2 δισ. δολαρίων, ωστόσο στη συγχώνευση έβαλε πρόσφατα φρένο ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, με την αιτιολογία ότι θα έβλαπτε τον διεθνή ανταγωνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή